Додеканезите - един живописен културен пачуърк

 

Разположен по-близо до Турция, отколкото до Гърция, този архипелаг се отличава с огромно разнообразие – от свещения Патмос до оживения Кос, от дивия Карпатос до вулканичния Нисирос.

Дванадесетте острова на Додеканезите

Додеканезите – един живописен културен пачуърк

Наименованието Додеканези е сравнително ново. Докато тези острови са били турска територия, те са били известни като Южни Споради. В началото на 1900-те години, в отговор на отказаните, предварително обещани от предишните султани привилегии, 12 острова се обединяват и се надигат на общ протест. Бунтът им е увенчан с неуспех, но името им остава – Dodekanisos, което на гръцки означава "12 острова". В действителност островите в архипелага са повече от 12. В зависимост това кои включвате в бройката, те могат да бъдат 14, 18 или дори 27 (в това число влизат и най-малките, необитаеми острови).

История

Додеканезите – един живописен културен пачуърк

Додеканезите окончателно са част от територията на Гърция от 1948 г. Преди това те за кратко са били управлявани от британците. Ако се върнем още по-назад в годините, островите са били окупирани от германците за 21 месеца. Италианците също са управлявали земите им, като са искали да пресъздадат Римската империя.


Културна мозайка

Додеканезите – един живописен културен пачуърк

Разходката по улиците на повечето от островите ще ви направи свидетели на един истински културен пачуърк – минарета на всеки ъгъл, традиционна италианска архитектура, разкопки от елинистическата епоха и укрепления от рицарските кръстоносни походи.

Какво не трябва да пропускате от Додеканезите

Родос

Остров Родос

Остров Родос

Дори най-луксозните съвременни курорти не могат да затъмнят очарователната природа и богатата история на остров Родос.

Карпатос

Остров Карпатос

Остров Карпатос

Карпатос е вторият по големина остров на Додеканезите (след Родос). Със своите обширни плажове с бял пясък, тюркоазени води и високи скалисти планини, той несъмнено впечатлява  с неповторимата си естествена красота. Повечето пътища са павирани и обиколката на острова може да се окаже истинско предизвикателство. В Карпатос можете да откриете някои от най-добрите уиндсърф школи, малки и отдалечени планински селца (като Олимбос) и градове със средновековна архитектура.

Нисирос

Остров Нисирос

Остров Нисирос

Според легендата титанът Поливотис разгневил бог Посейдон. Той отчупил една скала от остров Кос и я хвърлил върху противника си. Именно този скален къс е наречен Нисирос. Стенанията на титана все още се чуват под повърхността на вулканичния остров. Последно вулканът Нисирос е бил активен през 1933 г.

Кос

Остров Кос

Остров Кос

Кос е третият по големина остров от Додеканезите. Той има добре развит морски транспорт, множество исторически паметници, изящни минарета и красиви плажове.

Калимнос

Остров Калимнос

Остров Калимнос

Релефът на Калимнос е предимно планински и дава великолепни възможности за скално катерене. Особено известен е с добиваните водни гъби (сюнгери).

Патмос

Остров Патмос

Патмос има площ едва 28 кв.км. Ключово за неговата културна история е изгнаничеството тук на Йоан Богослов около 95 г., където според преданието са написани важни откъси от Библията. Островът е включен е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Гърция

 

Това е дневник на плаване, започнало в една от четирите марини край Атина, преминало през Цикладите Китнос, Серифос и Кеа, и завършило на островите от Сароническия залив Идра и Порос.       Етап 0: Летище "Елевтериос Венизелос" - Марина Алиму (Μαρίνα Αλίμου)Атинското летище е на две нива - заминаващи и пристигащи. Вие вероятно току що сте кац...
Прочетен: 1911 Коментари: 0
Съседна Гърция е истински рай за любителите планинари и ако се чудите накъде да отправите поглед в търсене на следващата апетитна дестинация за трекинг и планински туризъм, не се колебайте да опитате маршрутите в южната ни съседка. Връх Олимп безспорно е най-популярната (и най-високата) точка из гръцките планини, но далеч не е единственото място, к...
Прочетен: 1520 Коментари: 0
2015-06-26 09:22:15
от: niobe
 
1
2
3
4
5
Атѝна (Αθήνα) е столицата на Гърция и седалище на областта Атика. Името на града идва от гръцката богиня Атина, която е смятана за пазител на града. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. Намира се в Централна Гърция и е икономически, политически и управленчески център на страната. Гръцката столица се намира в до...
Прочетен: 1596 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Гърция

 

 
1
2
3
4
5
   От: Polina Ivanova
 
 
Видео за Гърция

  


Тагове