Байбъри – малко градче, застинало във времето

 

Байбъри е очарователно малко градче в югозападна Англия. Сгушено в района на Котсуолд, област Глостършър, то е на около 10 км от Сайрънсестър. Някога описан от Уилям Морис като "най-красивото градче в Англия", днес Байбъри се смята за един от най-живописните и приказни градове в цяла Европа.

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Най-впечатляваща е алеята Арлингтън Роу, която неслучайно е обявена за национална архитектурна забележителност и защитена зона. Каменните вили тук, построени през 17-ти век, са сякаш застинали във времето. И до днес тези каменни постройки с островърхи покриви създават неповторима атмосфера. Подредени плътно една до друга, в непосредствена близост до река Колн, те някога са били домове на тъкачите, които доставяли вълна за тепавицата в близката Arlington Mill.

Байбъри – малко градче, застинало във времето

До 1980 г. фабриката е музей, представящ колекция от тъкани и дрехи от периода на своето функциониране, след което става частна резиденция.

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Мястото, където вълната се оставяла да изсъхне след изпирането й, е известно като "Rack Isle" и днес е местообитание за много водолюбиви растения и птици. Също така, районът е Национален резерват за пернат дивеч.

Река Колн и до днес тече покрай главната улица, а водите й изобилстват от пъстърва.

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Най-голямата сграда в това малко градче е Bibury Court – съдът. Построена е през 1633 г. в стила на английската ренесансова архитектура и днес сградата е хотел.

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Саксонската църква Св. Мери е още една от най-значимите забележителности на Байбъри. Няма сведения за това кога точно е построена тя в сърцето на малкото градче, но се предполага, че е било малко след като епископ Уилфрит от Уорчестър предоставя имота на граф Leppas и дъщеря му Beaga. От името на тази девойка произхожда и названието на градчето, но с течение на годините от Beaga се стига до Байбъри.

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Северният иконостас на църквата е изграден като витраж, проектиран през 1927 г. от Карл Парсънс и през 1992 г. е изобразен върху специална партида марки, произведени за кралската поща.

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Байбъри – малко градче, застинало във времето

Байбъри е омайно английско градче, типично за Котсуолд. То е популярна туристическа дестинация не само за топлите слънчеви следобеди, но привлича посетители дори и в най-студените зимни дни. Малките крайречни къщички и плетеницата от тесни улички правят пейзажа неповторим. Арлингтън Роу, с изключителното си рустикално излъчване, безапелационно печели титлата за най-снимана улица в цяла Англия.

Без съмнение ще останете очаровани от Байбъри и удивителната му атмосфера. Това китно малко градче ще ви пренесе назад във вековете и ще ви омагьоса със своето осезаемо спокойствие, мир и тишина.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Англия

 

Няма съмнение, че ако поискате от някой да назове град в Англия, най-вероятно това ще бъде Лондон. Британската столица безспорно предлага множество забележителности и очарова със своята атмосфера и богата история, но в същото време нейният блясък отвлича вниманието от останалата част от страната. Ето кои са някои от красивите градове в Англия, коит...
Прочетен: 4761 Коментари: 0
    Англия – там където живеят монарси, хората пият чай със сметана и има изобилие от зеленина? Не съвсем. Когато надникнем зад обичайните асоциации, свързани с тази страна, ще открием и нейната неочаквана и ексцентрична част – стига да знаем къде да гледаме. Ето и някои от странните забележителности на острова: Уитби, Йоркшир     Груб...
Прочетен: 8602 Коментари: 0
Обединеното кралство е популярна туристическа дестинация, разполагаща с изумителни пейзажи, богата история и културно наследство. Тук има прекрасни градчета, околности и крайбрежни линии. Определено има и места, които ще провокират интерес у Вас. Ето списък с 8 забележителности в Обединеното кралство.Чешир Чешайър е графство с прекрасни селца, търг...
Прочетен: 7779 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за Англия

 

 
 
Видео за Англия

  


Тагове