Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

 

Истината е, че няма път до Джуно – столицата на Аляска. До този малък, крайбрежен град можете да стигнете единствено по вода или по въздух. Джуно се намира в най-южната част на щата, върху неравна ивица земя, прерязвана от фиордови заливи. Низ от малки острови пази града от вълненията на океана.

Макар Джуно да е столица на щат, да помещава множество държавни служби и да има натоварено пристанище, на което всеки ден акустират грандиозни круизни кораби, той все още пази духа и атмосферата на някогашното селище на златотърсачи от 1880-те. Уникалната смесица от историческо и съвременно включва още Руска православна църква от 1894 г. и изоставени златни мини, превърнати в музеи. Тук можете да видите огромни ледници и обширни гори, както и китове, моржове и мечки.

Сред най-популярните забележителности в Джуно се нареждат:

1. Ледникът Менденхол

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

Това е една наистина живописна гледка, на която можете да се насладите на едва 19 км от центалната част на Джуно. Образуван преди около 3000 години, ледникът Менденхол е с дължина близо 20 км и ширина 2.4 км. От посетителския център можете да добиете цялостен поглед върху пейзажа. Най-впечатляващи гледки обаче се разкриват от туристическите пътеки в района.

2. Фиордът Трейси Арм

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

Разположен югоизточно от Джуно, фиордът Трейси Арм предлага неповторими гледки към мащабни ледени блокове, водопади, спускащи се от вертикални скали и пленителни планински пейзажи.

3. Ботаническата градина "Glacier Gardens Rainforest Adventure"

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

В ботаническата градина се предлагат панорамни обиколки с открити бусове. Така можете да разгледате обширната площ, която заема "Glacier Gardens Rainforest Adventure". Това всъщност са не толкова градини, колкото гори, оставени до голяма степен на естественото си развитие. По време на обиколката екскурзоводите дават информация за наблюдаваните растителни видове.

4. Национален парк и резерват Глейшър Бей

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

Разпростиращ се на територия от над 12000 кв. км, паркът включва планински върхове със снежни шапки, ледници, дълбоки каньони и гъсти гори. Глейшър Бей привлича множество туристи, които искат да видят китове и диви горски животни – мечки, вълци и планински кози.

5. Лифтът Маунт Робъртс

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

Лифтът Маунт Робъртс ще ви качи на височина 610 метра над пристанището. Гледката от върха е впечатляваща. Освен това можете да се разходите по екопътеките и да посетите наблюдателния пункт. Има също така ресторант, прожекционна зала и магазин за сувенири.

6. Развъдникът за сьомга Маколи

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

Развъдникът за сьомга Маколи разполага с аквариуми с различни морски екземпляри и приливни басейни. Бихте могли да проследите и различните етапи от жизнения цикъл на тихоокеанската сьомга по време на обиколка през съоръжението с екскурзовод.

7. Минният музей

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

Златодобивната компания на Джуно, Аляска работи на тази територия от 1912 г. до 1944 г. и мястото и днес изглежда като стара мина – с неравен терен, ръждясали съоръжения и оборудване, разлагащо се бавно по дърветата. И до днес се поддържат тунелите и железопътните вагони, превърнати в уникална атракция за туристите.

8. Крайбрежната алея и улица Саут Франклин

Най-интересните забележителности в Джуно, Аляска

Саут Франклин е една от основните улици в центъра на Джуно. Повечето от сградите датират от началото на 1900-те и днес голяма част от тях функционират като барове или магазини за сувенири, кожа и бижута. Именно тук кипи и нощният живот на Джуно. Един от най-култовите барове е "The Alaskan Bar" - с музика на живо и автентична атмосфера.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Аляска

 

Необятната Аляска е най-северният американски щат, 49-ти по ред, част от Съединените щати от 1959 г. Тя е повече от 2 пъти по-голяма от щата Тексас, но е слабо населена, като населението и е по-малко от 700 000 човека. По-голяма част от Аляска е безкрайна ледена пустош, но красотата на природата й е смайваща. Смята се, че най-старото население на д...
Прочетен: 17364 Коментари: 0
  Подишайте малко чист въздух сред суровата природа на Аляска, разходете се из необятните ширини и вижте в диво състояние някои от най-интересните животни на североамериканския континент. Аляска е истински оазис за онези туристи, които предпочитат дивата природа пред луксозните условия.   1. Глейша Бей   Във водите на парка се вливат раз...
Прочетен: 4726 Коментари: 0
2011-01-19 09:48:32
от: tao
 
1
2
3
4
5
Rat Island или Островът на плъховете е част от Алеутските острови в Аляска. Той не е населен и е с площ 26 кв.м. Името на острова на алеутски език (част от ескимо-алеутското езиково семейство) е Hawadax – така е бил наречен той от малобройното местно население. Всъщност с това наричат целия архипелаг от вулканични острови, с обща площ 360.849 кв.м,...
Прочетен: 4902 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове