Разходка по съседски из Ниш

 

Ниш

Сръбският град Ниш (Niš) се намира в Югоизточната част на страната и е само на 160 километра от българската столица. Ниш е отлично място за съботно-неделна разходка из съседна Сърбия, особено ако ви се иска малко да "смените въздуха". Пътищата са прилични, граничният пункт може да се премине и само с лична карта, но опитните пътешественици съветват за всеки случай да носите със себе си и международен паспорт. Наричат град Ниш "портата между Изтока и Запада" заради факта, че действително е бил на важен кръстопът между едни от най-големите търговски пътища. Ниш се смята за един от най-древните градове на Балканите. Градът е основан от келтските заселници през III век преди Христа. Наричали го Нависос – град на феите.

Някои от най-големите забележителности там са Турската крепост от 18 век (на нейно място се е намирало първото римско селище по тези земи, известно под древното име Наисус), Площадът на Освобождението, Монументът на освободителите, сградата на кметството,някога построена като централа на Народната банка, Националният театър, дворецът "Бановина" от 1886 г., който днес е седалище на Нишкия университет.

Ето и пет забележителности, които не бива да пропускате, докато сте в град Ниш:

Нишка крепост

Ниш

Намира се в идеалния център на града, на десния бряг на река Нишава. Крепостта е издигната през 18 век и има четири "парадни входа" или големи порти – Самбул, Београд, Видин и Велика порта. В старата крепост, гордо издигаща се над града, днес има много различни забавления. Там можете да се насладите на отлична кухня в някой от ресторантите, а през лятото и есента в самата крепост и околностите се провеждат няколко интересни международни музикални фестивала с джаз, рок и различни други стилове музика.

Челе кула

Ниш

Наричат я оше Черепната кула. Построена е през 1809 г., намира се на два километра от центъра. Построена от 952 черепа, принадлежащи на сръбски въстаници, предвождани от войводата Стефан Зинделич, които загинали в боя при Чегар и обезглавени от Хуршид паша. От всичките 952 черепа днес са запазени едва 58, включително и черепът на войводата Стефан Зинделич.

Нишка баня

Термални минерални извори на около 10 километра от града, за които се твърди, че са лечебни.

Медиана

Медиана датира от римско време – построена е през IV век от император Константин Велики - и е наричната "най-известното предградие" на Ниш. Намира се в източната част на Ниш, изградена е в типично римски стил до термални извори. Представлява разкошно имение, украсено с типичните стенописи и изградено от камък и мозайка. Има си собствена водоснабдителна система, снабдена с свръхнапредналия за времето си водопровод, както и водна кула. Има добре уреден музей, който можете да посетите, за да се запознаете отблизо с римското наследство по сръбските земи.

Подземната улица

Подземната търговска улица е разположена точно под главната улица на Ниш и по цялото й протежение има десетки магазинчета с най-разнообразни стоки.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Сърбия

 

Ето списък с едни от най-забележимите и значими за сръбската култура манастири.Манастирът ЧелиеМанастирът Челие се намира в Западна Сърбия, в близост до река Градац, на около 6 километра от град Валево и е построен през 13-ти век.  В периода на своето съществуване, манастирът е бил разрушаван неколкократно. През 18-ти век е реконструиран за последн...
Прочетен: 6563 Коментари: 0
Преминавахме през някакви населени места, хващахме ту на изток, ту на север, ту на запад (всъщност, споменах ли, че през цялото време на път за Долни Милановац ние описвахме едни странен зиг-заг по картата на Сърбия). Накрая тотално загубих чувство за ориентация. Искрено се надявах Гошо да е наясно накъде води колоната! Знаех, че има ДжиПиЕс, което...
Прочетен: 3395 Коментари: 0
Част първа: Как се планира и подготвя подобно пътуване? Идеята: То всъщност такава май нямаше. Гледах някъде някаква прогноза за времето, мярна ми се нещо като 12-15 градуса без валежи, видях, че тази неделя не ми се очертава да съм на работа и готово! Идеята я имаше!Изборът на дестинация: Това всъщност е нещото, което ми отне маааалко повече врем...
Прочетен: 4498 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Сърбия

 

 
 


Тагове