Пърт и Пинакъл – пътуване из Австралия

 

Пърт – пътуване из Австралия

Мегаполисът Пърт се намира на река Суон, а на изток достига възвишенията Дарлинг, а на запад – Индийския океан. Носи името на шотландския град Пърт, но го превъзхожда значително по територия, особено след сливането със съседния Фриймантъл. Днес Пърт е огромен мегаполис с около 2 милиона население.

Първите данни за заселници по тези места датират от 39 хиляди години. Доказателствата за това са повече от 180 обекта на археологически разкопки. Според проучванията находките от тях са датирани между 8 и 29 хиляди години. Европейците се заселват по тези места едва в края на 19 век, а преди това там властва оригиналното местно население – аборигените. Градът е официално основан през 1829 г.

Пърт е изпълнен с живот голям град, където можете да намерите безброй забавления. Въпреки това си остава встрани от типичните туристически градове-атракции, въпреки многото си забележителности и чудесно разположение. Пърт е известен като културен център и едни от най-любопитните места, които можете да посетите са Националната художествена галерия на Западна Австралия, Музеят на западноастралийската история и Арт института.

В Пърт се намира и най-големия вътрешен градски парк в света.

На близо 3 часа път с кола, северно от града се намира едно странно и загадъчно място, което привлича любителите на чудесата на природата като магнит. Това е пустинята Пинакъл, която се слави със необикновените си причудливи скални образувания. Според много от туристите, посетили пустинята, скалите там приличат на различни животни, предмети, хора и дори известни сгради. Височината им варира между 1 и цели 5 метра.

Пинакъл

Пинакъл се намира в Националния парк и резерват Намбунг. Известните в цял свят скали са оприличавани на животни като камила, порта, куче, кенгуру. Една група скали пък е известна с поразителната си прилика с... бутилки за мляко. Други пък са същински скални гори, с формирувания, които напомнят дървета. Целият пейзаж напомня декора на фантастичен филм за далечни планети или пък сюрреалистична картина.

Пинакъл не е лесно достъпно място. Тук могат да се движат само специализирани коли с яки гуми, защото острите варовикови отломки от скалите разкъсват обикновените гуми на ватомобилите. Геолозите твърдят, че скалните образувания са на внушителната възраст от 6000 години. Причудливите им форми пък се дължат на вековната ерозия, причинена от ветровете.

Първите „съвременни“ данни за това уникално естествено формирование са от 1600 г. В пустинята през годините са откривани и множество архологически находки и артефакти, свързани с културата на аборигенте.

Намбунг, националният парк-резерват в Астралия, обаче не предлага само зъбери на скали и пустош. В него се намират и ослепително белите плажове Хенгоувър Бей, които са истински рай за сърфистите, гмуркачите и плувците.

В резервата живеят и се развиват и редица уникални животински и растителни видове, много от които не се срещат на друго място в света. Сред най-любопитните представители на местното животинско царство са белоопашатото черно какаду, емблематичното сиво кенгуру, птицата ему, различни видове питони, атрактивните делфини и морски лъвове.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Австралия

 

Какво си представяте когато се сетите за Австралия? Дънди Крокодила, Големия бариерен риф, кенгура, крокодили, аборигени, операта в Сидни? Австралия, разбира се, е много повече от това. Ето няколко малко известни, но интересни факта за Австралия. 1. Австралия е мултикултурна държава, в която освен местните, живеят имигранти от над 200 държави.2. Те...
Прочетен: 7803 Коментари: 0
Западна Австралия е една от най-горещите дестинациите за тази година. Ето 7 причини, заради които си заслужава човек да пропътува огромното разстояние до там:Посетете най-голямата в света галерия на открито Статуите в цял ръст, които са изработени от стомана и са общо 51 на брой, както и красивите пейзажи, със сигурност ще ви оставят без дъх. Творб...
Прочетен: 2574 Коментари: 0
Всички знаят за Сидни, за Мелбърн, за Улуру и за Големия бариерен риф. В необятната Австралия обаче има още множество интересни дестинации, които можете да посетите. Те не са толкова известни, но са не по-малко завладяващи и заслужават внимание.Национален парк Ундара, КуинсландАко търсите дестинация за ваканция на южния континент, но искате да избя...
Прочетен: 2995 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)

Тагове