Трекинг из планините на Гърция

 

Съседна Гърция е истински рай за любителите планинари и ако се чудите накъде да отправите поглед в търсене на следващата апетитна дестинация за трекинг и планински туризъм, не се колебайте да опитате маршрутите в южната ни съседка. Връх Олимп безспорно е най-популярната (и най-високата) точка из гръцките планини, но далеч не е единственото място, което може да ви зареди с неподражаемата енергия на планинското изкачване.

В Гърция има доста добри условия за планински туризъм – от съвсем лесни маршрути по утъпкани планински пътеки или по калдеримия (καλντερίμια – каменни пътеки с калдъръм или плочи). Има, разбира се, и диви пътеки, предизвикателство за всеки авантюрист, както и условия за скално катерене и спане на хижа.

Калдеримия

Най-приветливият сезон за ходене по планините в южната ни съседка безспорно е пролетта. Месеците април и май ще ви посрещнат със свежа и разцъфнала природа, зелен килим и диви цветя. Лятото обикновено е доста горещо в Гърция и тогава по-популярна дестинация са морските курорти. През есента също е чудесно време да се разходите из планините.

Маршрути

Има много предложения за организирани преходи, като едно от най-популярните е няколкочасова разходка по ждрелото на река Лусиос (Пелопонес). Ако сте по-напреднали в планинарството обаче, може да се хвърлите "в дълбокото" и да отидете на едноседмичен преход в планинските райони около чудната Метеора, като междувременно се изкачите и до  дома на боговете – връх Олимп.

Планинските манастири

Един от най-интересните маршрути в Централна Гърция е преходът по тесните скални пътеки, наричани монопатия (μονοπάτια), които свързват уникалните планински манастири. По тези пътеки в по-старо време вървели монасите от манастирите "Преображение Господне", "Света Троица" и "Свети Стефан". Те достигали до божията обител с помощта на дървени стълби, а изсечените в скалата стъпала, които можем да видим днес, се появяват доста по-късно.

Метеора

Планинските манастири в Метеора

Спиращите дъха гледки на Метеора са истински блян за запалените туристи. Обелискът в сърцето на Метеора – Адрахти (Αδράχτι), е внушителна каменна колона, изсечена от природните стихии. Можете да я видите от всички страни от близкото село Кастраки (Καστράκι). В района може да се посети и скалният храм Агио Антониу (Αγίου Αντωνίου) или "Свети Антоний". Намира се на източния скат на склона Пиксари. До параклиса могат да се видят и "аскитария" - пещерите-килии на монасите отшелници, които са били обитавани от отдадени на бога аскети до началото на миналия век.

В Метеора има 6 действащи манастира, всеки от които си заслужава да се види.

Пелион

Полуостров Пелион

Скалистият бряг на полуостров Пелион с неговите гъсти и загадъчни гори се намира на източния бряг на Тесалия, до град Волос. Това е чудесна отправна точка за планински преходи, но е близо и до морето. Добре поддържани калдъръмени пътеки и горски просеки свързват старинните селца в планината с тези на морския бряг. Ако поемете на юг, може да се спуснете от селцето Промири директно до курортното градче Платиниас, където да съберете сили преди утвърдения класически маршрут между Лефкос и Милина. Това е трек със средна трудност, който ще ви позволи да разгледате и двете страни на полуострова.

Село Цагарада се намира в северната част на полуостров Пелион. От него можете да поемете по два сравнително леки маршрута. Отправната точка е площад Агиа Параскеви (Αγία Παρασκευή) - "Св. Параскева". От него може да се спуснете към залива при Дамухари – селце в областта, или да тръгнете към Ксурихти – село на около 4 километра от Цагарада, откъдето да продължите през планината. Хубава пътека, до която се стига с лекота с помощта на указателните табели, ще ви отведе на 3-4 часов планински преход, като крайната точка е в село Милиес.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Гърция

 

Това е дневник на плаване, започнало в една от четирите марини край Атина, преминало през Цикладите Китнос, Серифос и Кеа, и завършило на островите от Сароническия залив Идра и Порос.       Етап 0: Летище "Елевтериос Венизелос" - Марина Алиму (Μαρίνα Αλίμου)Атинското летище е на две нива - заминаващи и пристигащи. Вие вероятно току що сте кац...
Прочетен: 1911 Коментари: 0
Разположен по-близо до Турция, отколкото до Гърция, този архипелаг се отличава с огромно разнообразие – от свещения Патмос до оживения Кос, от дивия Карпатос до вулканичния Нисирос.Дванадесетте острова на ДодеканезитеНаименованието Додеканези е сравнително ново. Докато тези острови са били турска територия, те са били известни като Южни Споради. В ...
Прочетен: 1557 Коментари: 0
2015-06-26 09:22:15
от: niobe
 
1
2
3
4
5
Атѝна (Αθήνα) е столицата на Гърция и седалище на областта Атика. Името на града идва от гръцката богиня Атина, която е смятана за пазител на града. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. Намира се в Централна Гърция и е икономически, политически и управленчески център на страната. Гръцката столица се намира в до...
Прочетен: 1596 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)Снимки за Гърция

 

 
 
Видео за Гърция

  


Тагове