Паметникът на свободата при връх Шипка

 

Шипка

Българите по традиция почитат и уважават националните и историческите си събития, особено тези, донесли им свобода и независимост. Има личности и събития от нашата история, които сме превърнали в икони, а почитането им е част както от националния календар, така и от възпитанието и самосъзнанието ни като българи. Едно от най-почитаните събития в историята ни безспорно е шипченското опълчение и легендарната битка при връх Свети Никола, известен и като връх Столетов. За това немалка заслуга, разбира се, има и произведението "Опълченците на Шипка" на един от най-тачените български поети – Иван Вазов.

Паметникът при Шипка е един от най-силно колективно заредените места у нас и ежегодно се почита с празници и възстановка на историческата битка. Построяването му е дело и плод на дружните усилия на целия български народ в знак на признателност към загиналите за свободата и независимостта на страната, без оглед на народност и произход. Освен че е важен исторически символ, паметникът на Шипка е и много популярна туристическа дестинация. Изкачването до него, особено през лятото, е много приятно преживяване и чудесен начин да се порадваме на природните богатства в планината.

Шипка

Монументалната скулптура е един от често използваните символи на България. Той е издигнат в памет и на драматичните военни събития от Руско-турската освободителна война. Част е от Националния парк-музей Шипка, в който могат да се видят още редица забележителности.

Паметникът е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото при върха, отбранявано по време на Шипченската битка. Там са се разиграли решаващите за развоя на Руско-турската освободителна война боеве през лятото на 1877 г. Тази битка е от огромна важност и в крайна сметка определя съдбата на страната ни, освобождението на България и развоя на по-новата ни история.

Шипка

Самият паметник е издигнат с доброволни дарения от българския народ. Построен е по проект на арх. Донков и скулптора Андреев. Открит е на 26 август 1934 г. с всенародни тържества. Паметникът е проектиран така, че да наподобява средновековна крепост, висок е 31,5 метра, а до него се достига по близо 900 стъпала. Горд бронзов лъв – български символ на държавността - посреща посетителите му в централната част. От трите страни на монумента са изписани имената на бойните полета, на които загиват стотици българи в името на свободата на отечеството – Шипка, Шейново и Стара Загора.

Във вътрешността на паметника се намира музеят "Шипка". Под мраморен саркофаг, поставен на плещите на четири лежащи лъва, се пазят костите на загинали при отбраната на Шипка смели българи и руси. Пред саркофага са поставени на вечна стража достолепни каменни фигури на руски воин и български опълченец. Можете да разгледате и експозиция, разположена по седемте етажа на паметника-музей. Те разказват историята на петмесечната отбрана на прохода, при който загиват стотици герои. Могат да се видят събрани ордени и медали, снимки, лични вещи на опълченците, оръжия, използвани в битките, както и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. От най-горния етаж се вижда панорамна гледка към околността на паметника и местността.

Иван Вазов - Опълченците на Шипка

През летния сезон – от май до края на октомври, музеят работи от 9:00 до 19:00 ч., а през зимата – от ноември до април – до 17:00 ч. В музея може да чуете беседа от екскурзовод, който ще ви разкаже в подробности за историята и събитията около обсадата.

Шипка

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за България

 

Най-високият връх в Стара планина – връх Ботев – се издига на 2376 метра надморска височина. Административно се намира в община Карлово, област Пловдив. Близо е до Карлово и Калофер и е част от територията на природен резерват "Джендема". Върхът сменя няколко имена в миналото, докато бъде кръстен на великия български поет и революционер Христо Боте...
Прочетен: 1413 Коментари: 0
Най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканския полуостров се намира в България, и по-точно в невероятния Мелник. Къщата, известна като Кордопуловата, или Цинцаровата къща, е построена още през 1754 г.  Намира се в североизточната част на град Мелник, точно над църквата "Света Варвара". Построена е за богатата гръцка фамилия Кордопуло...
Прочетен: 1394 Коментари: 0
Знаете ли, че най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград? През 1971 г. при проучване на руините на древния римски град Абритус ("стръмен") край Разград е открита най-голямата находка от римски монети у нас. Изкопани са 835 солида - древното име на римските монети. Археолозите датират находките и откриват, че повечето монети са и...
Прочетен: 1737 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове