Най-зловещите места по света – част II

 

Втора част от разходката из едни от най-зловещите и стряскащи туристически места по света. Някои от тях трудно могат да се нарекат популярни или дори желани дестинации, докато други са си съвсем официално на туристическата карта, и даже си имат такса за вход.

Най-зловещите места по света – част I

Вижте още зловещи и загадъчни места, които всяка година са посещавани от десетки любители на страшните истории, мистериите, загадките и филмите на ужасите.


Катакомбите в Париж

Катакомбите в Париж

В началото това са били подземни кариери – рудници, но в момента в подземията под френската столица се намира най-голямата костница в света. След изчерпване на гробищните места в града през 1865 г. властите взимат решение костните останки да се преместят в старите мини. Днес всеки може да разгледа като в музей костите на 6 милиона парижани.


Хотелът на духовете в Колорадо

Хотелът на духовете

Ето го и мястото, послужило за вдъхновение на Стивън Кинг за известния му роман (и страхотния филм) "Сиянието". Хотел "Стенли" в Колорадо е съвсем реално място, известно от години с "паранормалните" събития в него – местене на предмети, затваряне на врати, странни шумове и гласове. Според някои запалени фенове на свръхестествените истории в хотела блуждаят духовете на неговия първи собственик – Фрийлън Стенли и сестра му Шансонета. Истина или инсинуация? Всъщност няма значение: десетки посетители си взимат стая в зловещия хотел само за да се уверят сами дали действително има духове в него или да "чуят" техните послания през стените.

Извънземният град в Тайван

Извънземният град

Проектиран като модерен и приветлив морски курорт, Сен Жи в Тайван е бил един амбициозен проект, отличаващ се с футуристичната си архитектура. В средата на 80-те обаче проектът е замразен от инвеститора, въпреки че е почти завършен. Причината, според слуховете, са редица необясними, но фатални инциденти, които се случват на строителната площадка. Груби, немислими грешки от опитни професионалисти, смъртоносни инциденти с работници, повреждане на нови машини
- все неща, на които суеверните азиатци обръщат сериозно внимание. Според една от легендите, които се носят за мястото, навремето Сен Жи е бил част от "лагер на смъртта", а в днешно време мястото е обитавано от смутените духове на загиналите по особено мъчителен начин пленници.

Конспирация или истина, инцидентите през 80-те и историите за духове водят до оттегляне на интереса на инвеститорите, и Сен Жи остава необитаван и необитаем. Модерното курортно селище се превръща в един от "градовете призраци", посещавани днес само от градските изследователи, фотографите и любителите на страшните истории. Властите искали да съборят "извънземните" вили, за да използват земята за нов проект, но тайванците се надигнали на протест – смятали, че духовете, които "живеят" във футуристичните резиденции, ще плъзнат из околните села, ако мирът им се смути.


Костницата в Седлец, Полша


Костницата Седлец/Кутна Хора

В света има много костници, но тази е сред най-зловещите от тях. В нея почиват останките на повече от 40 хиляди души, но вместо костите им да са подредени по рафтове (както в повечето такива места) те са използвани за украса на храма. Там може да видите полилеи от човешки кости, стени от черепи и дори герб, направен изцяло от човешки останки. Според легендата през 1278 г. игуменът на храмът Кутна Хора донесъл със себе си артефакт от гроба на Исус в Йерусалим. Оттогава много католици поискали да бъдат погребани в гробището на църквата, за да са по-близо до божия син. В един момент обаче се получило "пренаселване" и през XVI век било взето решение да се изкопаят всички кости и да се преместят в храма. Резултатът е една от най-зловещите, впечатляващи, но и странно красиви украси на църкви.

Вратите на Ада в Туркменистан

Вратите на Ада

Близо до селцето Дарваза в пустинята Каракум се намират Вратите на Ада. Дупка в колосални размери и незнайна дълбочина бълва огън от недрата на Земята. Това невероятно място вижда бял свят след като през 1971 г. съветски екипи започват да търсят нефт в пустинята, на около 260 километра северно от Ашгабат. След първите копки става ясно, че нещо не е наред и малко по-късно цялото работно поле пропада, а отдолу се разкрива пещера с най-малко 25 метра дълбочина и диаметър от близо 70 метра. От кратера неочаквано започва да изтича природен газ, и геолозите решават да го запалят, както процедират обикновено.

Очаквало се е огънят да спре от самосебе си за няколко седмици, след като запасите от газ в недрата на Земята изгорят скоропостижно. Оказва се, че учените и техните екипи жестоко са се объркали, защото дупката – справедливо наречена Адската врата – гори и до днес, бълвайки вряща кал и огън.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2886 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3455 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2739 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове