Ма̀дарският конник

 

Мадарският конник

Ма̀дарският конник е една от емблемите на България и българското, познат ни в своята стилизирана форма от монети, знамена, държавни печати. През 2008 година е обявен за глобален символ на страната с национална анкета. Средновековният барелеф е изсечен върху отвесна скала близо до днешното село Мадара в Североизточна България. Конникът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство още през 1979 г. Той е и единственият запазен скален барелеф от ранното Средновековие в цяла Европа.

Галерия - Мадарски конник


Мадарският конник е изсечен на 23 метра височина, а размерите му са внушителни – висок е 2.6 метра, а ширината в основата на изображението е над 3 метра. Изобразява конник, следван от куче. В композицията има още лъв (символ на Византия), който е стъпкан от копитата на коня, и орел. Конникът е изобразен в естествен ръст и носи типична връхна дреха до коленете. С лявата си ръка държи юздите на коня, а дясната е изобразена в действие – хвърля късо бойно копие по падналия на земята лъв. Върху копието, забито в лъва, има малко знаменце.

Резерват "Мадарски конник" на лунна светлина

На гърба му има колчан със стрели. Ходът на конника е ориентиран в посока от север на юг. Около барелефа са запазени фрагменти от прабългарски надписи изписани на средновековен гръцки език. Според историци те са от времето на хановете Тервел (700-721 г.), Крум (803-814 г.) и Омуртаг (814-831 г.)  и съобщават за събития между България и Византия в периода между VIII-IX век. В надписите се четат имената на българските владетели Тервел, Кормисош и др. След налагането на християнството, най-вероятно конникът е отъждествяван със Св. Георги.

Според една от теориите изображението на конника всъщност е самият хан Тервел, показан като победител. Стилът, в който е направен барелефът, е близък до релефните пластики от Близкия изток, но съдържа и елементи от античните художествени традиции. В този смисъл конникът е уникален паметник от историческо и културно значение. В Афганистан е открит сходен барелеф, притежаващ много прилики с този до Мадара. Модарският (от „модар“ - на персийски „майка“) конник, е изсечен в скалите на Памир в областта Шамарк (Шамарих), Афганистан. Представлява войн, който убива същество, подобно на дракон. Релефът обаче е силно повредено и „обезглавен“ от стрелба на талибаните. Според изследователи това изображение е прототипа на Мадарския конник и повдига въпросите относно прародината на българите.

Конникът в Афганистан

Българският Мадарски конник свидетелства за събития от 705 година, когато византийският император Юстиниан е насилствено свален от престола си и заточен. Според исторически извори той успява да избяга и търси помощ от българиските племена. Тервел му помага да се възкачи отново на престола, за което е удостоен с титлата кесар и дарен пребогато в почести и материални богатства. По това време България получава и териториални придобивки от Византия под формата на земи южно от Стара Планина. Византия е плащала и ежегоден данък на българите.

В скалите под конника има голям култов комплекс – тераса, който е изграден по времето на Омуртаг. Там са разкрити езическо светилище и храмове – капища, и дори жилищни и дворцови постройки. Пещерата в подножието на конника също е ползвана като място за отдаване на почит на древните ни езически божества – най-вече тракийски. Там са открити праисторически оброчни преднети, култови плочки, изображения и фигури, посветени на Трите нимфи, божествата Херакъл, Дионис, Зевс, Кибела, на тракийския конник-герой Херос.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за България

 

Най-високият връх в Стара планина – връх Ботев – се издига на 2376 метра надморска височина. Административно се намира в община Карлово, област Пловдив. Близо е до Карлово и Калофер и е част от територията на природен резерват "Джендема". Върхът сменя няколко имена в миналото, докато бъде кръстен на великия български поет и революционер Христо Боте...
Прочетен: 1284 Коментари: 0
Най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканския полуостров се намира в България, и по-точно в невероятния Мелник. Къщата, известна като Кордопуловата, или Цинцаровата къща, е построена още през 1754 г.  Намира се в североизточната част на град Мелник, точно над църквата "Света Варвара". Построена е за богатата гръцка фамилия Кордопуло...
Прочетен: 1263 Коментари: 0
Знаете ли, че най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград? През 1971 г. при проучване на руините на древния римски град Абритус ("стръмен") край Разград е открита най-голямата находка от римски монети у нас. Изкопани са 835 солида - древното име на римските монети. Археолозите датират находките и откриват, че повечето монети са и...
Прочетен: 1590 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове