Долината на Атина

 

Атѝна (Αθήνα) е столицата на Гърция и седалище на областта Атика. Името на града идва от гръцката богиня Атина, която е смятана за пазител на града. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. Намира се в Централна Гърция и е икономически, политически и управленчески център на страната. Гръцката столица се намира в долина, обградена  с планини и хълмове. Разположена в централната котловина на Атика, Атина е заобиколена от четири планини от три страни — Егалео на запад, Парнита на север, Пендели на североизток и Химетус на изток. Най-високата сред тях е Парнита - 1413 метра. По-голямата част от нея е превърната в национален парк. На югозапад Атическата котловина е отворена към Сароническия залив на Егейско море.

Самият град е изграден около няколко хълма, като най-известните са тези на Акропола и Ликавит, най-високото възвишение в днешна Атина, с надморска височина 277 m. През Атина преминава реките Кифис, Илис и Еридан.

Атинската долина е най-южната, най-голямата и най-облагодетелствана като разположение и климат, сравнена с другите две долини на област Атика. Имитос, Пендели, Парнита и Егалео са наричани „пазачите” на Атина. Планините сякаш обгръщат града и му позволяват да „диша“ въпреки нарастващата глобализация и непрекъснатото разразстване на Атина в пренаселен мегаполис. Истината е, че планините и зелените площи са сериозно пострадали от свръхнаселеността на гръцката столица, недалновидното строителство на ръба на закона, обезлесяването и няколко сериозни горски пожара. Въпреки това обаче именно тези зелени кътчета са истинското богатство на атиняни.

Егалео

Егалео

Най-високата точна в планината Егалео е 468 метра. Тя се явява естествената делителна линия между Атина, Западна Атика и Пирея. За съжаление Егалео е най-тежко засегната от обезлесяване и днес има много по-малко дървета, отлколкото преди десетилетия. Някога е представлявала истинско билогично богатство, а и до днес там се намират някои редки за Гърция видове, като планинските борове. Легендата разказва, че от планината Егалео царят на персите Ксеркс проследил загубата на огромния си флот от малкото кораби на атиняните по време на морската битка при Саламина.

Парнита

Парнита

Парнита се намира на север от Атина и е най-високата планина в Атика. Връх Карамбола се издига на 1413 метра. В ниските части на Парнита е обрасла с борови гори, а във високите си части има ели. Обявена е за район със специално природно значение и е включена в мрежата Натура 2000. Един от най-популярните туристическите обекти в планината е луксозно казино на връх Мавровуни, до което се стига със специален лифт. В Парнита функционират и много хижи, сред които най-известните са Флабури (1158 м.) и Бафи (на надморска височина 1160 м.).

Имитос


Имитос

Планината Имитос е най-източната в долината на Атина. Простира се чак до Агия Параскеви и Глика Нера на север, и до Вари и Вула на юг. Първенецът и е връх Евзона (1026 м). Имитос е била известна в миналото като място за добив на първокласен мрамор, използван за градежа на паметници през римския и елинистическия период. Това е място, неразривно свързано с историята на древна Атина и в планината са разкрити много светилища. Имитос също е жертва на безконтролно строителство, няколко унищожителни огромни пожара и бракониерство, но въпреки това има съхранена растителност и е приятно място за отдих.

Пендели

Пендели

Някогашната планина Врилисис, днес позната като Пендели, разделя Атина от Маратонското поле, долината Месогея и залива Петалион. Най-високата и точка е 1109 метра. И в нея се е добивал прочутия атински мрамор, който е използван за легендарните строежи на Партенона, а до 19 век – и за съвременните сгради. Пендели също не може да се похвали, че е пощадена от големите пожари през 90-те години на миналия век, както и от безразборно строителство, но е запазила част от чара си и предлага зелено кътче за почивка на атиняни и гостите на шумната и забързана гръцка столица.

В Пендели се намира известната обсерватория, която е основана през 1959 г. Там се организират се обиколки и вечерни наблюдения на звездите при добри условия. В Пендели може да посетите Амомон - "пещерата на непорочните", в която се намира прочутата мраморна кариера, както и византийските църкви.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Гърция

 

Това е дневник на плаване, започнало в една от четирите марини край Атина, преминало през Цикладите Китнос, Серифос и Кеа, и завършило на островите от Сароническия залив Идра и Порос.       Етап 0: Летище "Елевтериос Венизелос" - Марина Алиму (Μαρίνα Αλίμου)Атинското летище е на две нива - заминаващи и пристигащи. Вие вероятно току що сте кац...
Прочетен: 1911 Коментари: 0
Разположен по-близо до Турция, отколкото до Гърция, този архипелаг се отличава с огромно разнообразие – от свещения Патмос до оживения Кос, от дивия Карпатос до вулканичния Нисирос.Дванадесетте острова на ДодеканезитеНаименованието Додеканези е сравнително ново. Докато тези острови са били турска територия, те са били известни като Южни Споради. В ...
Прочетен: 1556 Коментари: 0
Съседна Гърция е истински рай за любителите планинари и ако се чудите накъде да отправите поглед в търсене на следващата апетитна дестинация за трекинг и планински туризъм, не се колебайте да опитате маршрутите в южната ни съседка. Връх Олимп безспорно е най-популярната (и най-високата) точка из гръцките планини, но далеч не е единственото място, к...
Прочетен: 1520 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)Снимки за Гърция

 

 
 
Видео за Гърция

  


Тагове