Пловдив ли е най-старият жив град на света?

 

Въпросът кой е градът, обитаван най-отдавна от хората, занимава често историци и археолози, но истината е, че най-живо от него се интересуват туроператорите. Според едно социологическо проучване подобна титла би могла да увеличи неимоверно посещаемостта дори и на широкоизвестни и популярни туристически дестинации. Неотдавна британският вестник Гардиън направи мащабно изследване, в което посочи осем града за претенденти в сериозна и научно обоснована надпревара за най-старият жив световен град. Не е изненадващо, че един от най-древните градове, посочени в класацията е именно Пловдив, за който със сигурност се знае, че е обитаван без прекъсвания от 3000 г. пр. Хр.

Кои са другите градове, смятани за най-древни в света?

Йерихон

Най-старите живи градове в света

Палестинският град Йерихон е наистина древно място и името му се споменава дори в Библията. Археолозите са открили следи от човешки поселения на възраст до 9000 години преди Христа. Йерихонските стени от Стария завет са били строени преди около 4000 години. В „по-новата“ история на Йерихон градът е бил окупиран от Александър Македонски, бил е под римско владение, а император Марк Антоний го подарява на Клеопатра.

Библос

Най-старите живи градове в света

Древният ливански град също се нарежда в класацията. Библос, наричан също Джубейл, е административен център на район Библос в мухафаза Горен Ливан. Разположен е на брега на Средиземно море, на 20 km северно от столицата Бейрут. Селището съществува от VIII хилядолетие пр.н.е. и е един от главните градове на древна Финикия. Библос доставя египетски папирус в Древна Гърция, откъдето идва и името му (от гръцката дума за „книга“ - βύβλος).

Варанаси

Най-старите живи градове в света

Варанаси, на брега на величествената река Ганг, е свещено място за две религии – будизъм и хиднуизъм. Историческите и археологически сведения за индийския град ни изпращат на няколко хилядолетия преди Христа, но първите автентични извори са от 1100 пр. Хр. Индийците смятат, че градът е бил построен от самия бог Шива преди 5000 години.

Ел-Фаюм

Най-старите живи градове в света

Това е малкоизвестен град е Египет, на юг от Кайро. Намира се в сърцето на оазис в пустинята и най-известното нещо в него днес е оживеният му пазар. Там се намират могилите Арсиное, при които се е намирало селище от 4000 г. преди Христа. Местните твърят, че днешен Ел-Фаюм е пряк наследник на древното селище.

Киркук

Най-старите живи градове в света

Киркук е ирански град, в който живеят най-различни народности като кюрди, араби и тюркмени. Неговото доказателство за древния му произход са останките от древна цитадела, датирана около 2900 г. преди Христа. Близкият град Ербил също претендира, че е непрекъснато заселен от 5000 години насам.

Шуш

Най-старите живи градове в света

Шуш, или древната персийска столица Суза, е на поне 4200 г. преди Христа. Възрастта е определена прецизно с въглеродно датиране на останките от древния акропол. След XV век обаче градът постепенно запада, и днес е просто малко селце.

Алепо

Най-старите живи градове в света

Сирийският град Алепо (Алеп, Халеб) също има доказателства, че е един от най-древните градове в целия свят. Името му се споменава на прочутите глинени таблички от Ебла, датирано около 2400 пр. н.е. За съжаление днес Алепо е истинско бойно поле – това е един от най-ощетените от въоръжените конфликти градове. Доскоро един от най-красивите градове в Сирия, днес той е почти напълно опустошен и сериозно обезлюден вследствие на ужасите на войната.

Пловдив

Най-старите живи градове в света

Археологическите проучвания показват, че най-старото селище в землището на днешен Пловдив е на повече от 6000 години. Има сведения, че Пловдив е непрекъснато населен от 3000 г. преди Христа до ден днешен. За това време е бил владян от траки, гърци, римляни, османци и българи.

Провадия

Най-старите живи градове в света

Основната конкуренция на Пловдив по нашите земи е Провадия. Там се заражда селище на търговци на каменна сол още през 4700г. преди Христа.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2530 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3122 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2511 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове