Античния театър във Филипополис

 

Античният театър във Филипополис е начело в класациите на най-запазените антични театри в света изобщо и една от най-големите културни и исторически забележителности във втория по големина град у нас - Пловдив. Театърът е и най-грандиозния проект и постижение в областта на реставрацията на антични паметници в България.

Античен театър

Античният театър често е наричан погрешно „амфитеатър“, но по своята конструкция той се различава от древните амфитеатри. Разположен е на хълма Тримонциум – името, което е носил градът в древността – между Джамбаз и Таксим тепе. Театърът е построен по времето на римския император Марк Улпий Траян (98-117 г. пр. н. е.) на място, на което преди това се е издигал храм на тракийската богиня Бендида.

Грандиозното съоръжение е изградено в началото на 2 век преди новата ера и е било сред най-големите и значими обществени сгради по това време. Трибуните могат да посрещнат до седем хиляди зрители, от всяко място има отлична видимост, а театърът е бил изящно украсен с фризове, статуи, корнизи и орнаменти. Днес са оцелели 20 от общо 28 реда. В края на 4 век театърът е бил частично унищожен от природна стихия – археолозите преполагат, че това е земетресение или голям пожар.

Античен театър

Археологическите разкопки от 1968 до 1970 г. разкриват и реставрират по-голямата част от впечатляващото съоръжение, на което и днес продължават да се изнасят представления, концерти и големи летни събития. Заради специалната си конструкция Античният театър има отличителна акустика. Театърът открит случайно при строителни работи в края на 60-те и веднага е бил проучен от археолози, но е разкрит и реставриран чак в началото на 80-те.

Античен театър

Разкопките, консервацията и реставрацията на театъра се осъществяват под ръководството на археолога Л.Ботушанова и архитект В.Коларова.

Всички места на театъра са ориентирани на юг — към античния град в низината и към Родопа планина. Формата на театър е идеален полукръг с външен диаметър 82 метра. В Древния Рим местата в театрите са били надписвани – специално удостоени с престижни места са били градски управници, магистрати, приятели на императора и заслужили личности. Съоръжението е използвано и като седалище на Тракийското провинциално събрание, по което можем да съдим, че освен културен център Античният театър е изпълнявал и значима обществена функция.

Античен театър

В Античния театър са се провеждали и борби с животни. Открити са следи от защитни конструкции, които имали за цел да предпазват първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума. Смята се, че допълнения са направени във връзка с посещението на император Каракала във Филипопол през 214 г. пр. н.е.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Пловдив

 

    Пловдив е вторият по големина град в България и несъмнено един от най-красивите. Разположен в подножието на седем хълма, градът ме впечатли с многото си фонтани, един ексцентричен  гражданин  и разбира се със Стария град.   История Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Основан от траки, завладяван от Филип ll Македонски, а след...
Прочетен: 1369 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове