МоМА: Музеят на модерното изкуство в Манхатън

 

MoMA

Едно от безбройните интересни неща, които можете да разгледате в Ню Йорк, е Музеят на модерното изкуство (Museum of Modern Art, MoMA). Намира се в Мидтаун, Манхатън. Музеят води началото си от мрачния период на Голямата депресия и е вече на почти 90 години. Започнал е като неголяма колекция, сместена в няколко скромни помещения, но днес е един от най-забележителните и богати музеи на изкуството в света. Смайващ е и комплексът от сгради, в който музеят се помещава днес – истинско произведение на модерната архитектура, решен в стъкло и метал, но с вълнуващ дизайн отвътре. След 1983 г. площта на музея се разширява значително и днес той е един от най-големите музеи, не само от гледна точна на архив и експонати, но и по изложбена площ. 


MoMA

Идеята за подобен музей е на съпругата на Джон Д. Рокфелер младши – Аби Олдридж Рокфелер. Тя наема няколко помещения на Пето авеню и 57-ма улица в Манхатън и заедно с приятелките си Лили Блис и Мери Куин Съливан устройват първата експозиция. Музеят за съвременно изкуство отваря врати на 7 ноември 1929 г. - седмица след краха на Уолстрийт. Въпреки, че започва скромно (доколкото нещо може да бъде скромни при фамилията Рокфелер), днес МоМА се слави с една от най-добрите колекции от съвременни произведения на западното изкуството. 


MoMA

Една от първите експозиции на музея, които привличат вниманието на критици и публика, е прочутата ретроспекция на гениалния Пабло Пикасо през 1939 г. Изложбата е курирана в сътрудничество с Института по изкуствата в Чикаго (Art Institute of Chicago).


Днес музеят предлага обзор в дълбочина на модерното изкуство в многото му форми – рисунки, живописни платна, скулптури, фотографии, печат, илюстрации, книги, филми, елетронна медия, а също така и творби от архитекти и дизайнери. Постоянната експозиция на музея пази шедьоври от Анри Матис, Винсент ван Гог, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Клод Моне, Пол Гоген, Джаксън Полак, Франсис Бейкън, Пол Сезан, Анди Уорхол, Фрида Кало и много други емблематични художници. Колекцията на МоМА включва над 150 хиляди експоната и пази над 22 хиляди филма и 4 милиона снимки. 
МоМА е първият музей в света, който поддържа отдел по архитектура и дизайн – основан през 1932 г. Архитектурната колекция включва над 28 хиляди произведения, макети, рисунки и снимки. Mузеят поддържа и две библиотели – една в сградата на музея в Манхатън и една в квартала Куинс. 


Колекцията съхранява някои от най-важни и известни шедьоври на съвременното изкуство. В архива му са световноизвестно творби като:


световноизвестната „Звездна нощ“ (1889) на Винсент ван Гог, „Госпожиците от Авиньон“ (1907) на Пабло Пикасо, „Империя на светлината“ от Рене Магрит, „Постоянството на паметта“ (1931) на Салвадор Дали, култовата картина „Консерви супа „Кембъл“ (1964) на Анди Уорхол, „Семената на ареои“ (Te aa no areois) (1892) на Пол Гоген, „Счупеният обелиск“ от Барнет Нюман, триптих „Водни лилии“ (1915) на Клод Моне, знаменитият „Танц“ (1910) на Анри Матис, „Знаме“ от Джаспър Джоунс, „Къпещата се“ на Пол Сезан, „Спящата циганка“ на Анри Русо, № 31, (1950) на Джаксън Полок, „Автопортрет с отрязана коса“ (1940) на Фрида Кало, „Картина“ (1946) на Френсис Бейкън, покъртителната картина „Светът на Кристина“ от Андрю Уейт и много други. 

МоМА

MoMA

Разгледайте още интересни места в Ню Йорк, както и какви са безплатните забавления в града, който не спи

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Ню Йорк

 

Ню Йорк е един от най-внушителните градове в света. Въпреки че самият град не може да се похвали с древна история и култура, неговото уникално по брой и разнообразност население го превръща в един от най-космополитните градове в света, в който се съчетават езици и обичаи от цялото земно кълбо. Вижте с какво друго може да се похвали може би най-впеч...
Прочетен: 3526 Коментари: 0
Ню Йорк е прекрасна дестинация през цялата година, но романтиката на Голямата ябълка в периода около Коледа не може да се отрече. Оживените булеварди засияват с милиони светлинки, главните търговски улици радват окото с коледна украса, а доброволци от Армията на спасението радват слуха със звука на коледни камбанки. Добрата новина е, че не е задълж...
Прочетен: 1838 Коментари: 0
Ню Йорк се слави най-вече с хамбургерите и бейзбола, но освен това в целия свят няма друг град като него, където ежедневно да се предлагат толкова много безплатни забавления. Лятото в града никога не е било по-достъпно и вълнуващо.Шекспир в парка"Комедия от грешки" и новата музикална адаптация на "Напразните усилия на любовта" на Барда дават възмож...
Прочетен: 1652 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Ню Йорк

 

 
1
2
3
4
5
   От: stela eneva
 
 
Видео за САЩ

  


Тагове