Баюви дупки – един от най-старите резервати в България

 

Един от най-старите резервати в България се намира в Пирин. Местността, известна като Баюви дупки – Джинджирица, е със защитен статут от 1934 г. Там има гори с редките видове бяла и черна мура, както и истинско богатство от растения и животни. Резерватът се намира между вр. Пирин и вр. Бански Суходол. Там са и циркусите Каменитица, Сегмен тепе, Разложи и Бански Суходол, върховете Окаден и Даутов връх. Изключително красива и живописна е местността Конярника, както и района в долината на р. Бяла река. 


От края на 70-те години Баюви дупки е обявен за биосферен резеват по програмата на ЮНЕСКО. Едно малко популярно българско природно богатство, което си заслужава да се посети! В местността има интересни скали и пещери, а специално Бански Суходол е особено притегателна дестинация за спелеолозите. Вече няколко години там се провежда ежегодна пещерна експедиция. 


Биосферен резерват Баюви дупки - Джинджирица

Резерватът може да се похвали с над 500 вида висши растения и е местообиталище на много застрашени и изчезващи видове. Такъв пример е Балканската дива коза, която е и официалният символ на парка. 


През резервата минава международен туристически маршрут Е4: Пиринеи - Алпи - Рила - Пирин - Пелопонес. Частта от маршрута, която минава през Пирин и резервата, е от хижите Предел, Яворов, Вихрен до заслон Тевно езеро и оттам през хижа Пирин до местността Поповите ливади.


Баюви дупки - Джинджирица

В Банско функционира добре поддържан посетителски център на Национален парк „Пирин”, в който може да се получи подробна информация за различните обекти и забележителности. 


Повече от 60 % от територията на резерват Баюви дупки се състои от живопусни стари гори - главно от емблематичните за района бяла и черна мура. Освен тях можете да видите и групи от бял и черен бор, смърчове и ели. По туристическите пътеки могат да се срещнат могъщи вековни дървета. Повечето гори в района са на средна възраст 150 години, но на места достигат до феноменалните 500 години. В гората, наречена Малка Джинджирица, има части, които датират от преди 550 години. 


Баюви дупки

Но това не е всичко! Мурите са изключително впечатляващи дървета, които достигат до 35 метра височина. В биорезервата можете да видите две особено специални дървета. Това са две гигантски черни мури на възраст над 1050 години – защитени обекти, които определено си заслужава да се видят. Във високите части на Баюва дупка пък можете да срещнете и стогодишни клекове, които достигат до забележителните 3 метра. 

Клекове

Освен дивата коза в Джинджирица се срещат още диви свине, катерици, глухари, кафяви мечки, а също и златки и белки. От птичето царство също можете да видите интересни представители – в резервата се срещат соколи, кълвачи, ястреби и много други хвъркати.


Вековни мури

Друга важна забележителност е самият вр. Баюви дупки (2820 м.), където се отделя билото Котешки чал. Той е истинско предизвикателство за планинарите защото е сравнително трудно достъпен дори за по-опитните туристи. Пътищата за достигане до него са два - от хижа Вихрен през Кончето, и от хижа Яворов по пътя за хижа Вихрен. 


Баюви дупки

Източните склонове на върха са изключително стръмни и недостъпни, докато западните се спускат сравнително плавно надолу към долината на Влахина река. До върха се намира "Кончето" - най-високият алпийски заслон в България. 


Връх Баюви дупки е част от карстов скален ръб, наречен Мраморното било, който се простира между върховете Бански и Разложки Суходол.

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Пирин

 

 
 
Видео за България

  


Тагове