Най-високият водопад на Земята

  

В западната част на парк "Канайма" се намира Ауянтепуи, едно от най-големите и може би най-известното тепуи. Тепуито представлява планина, завършваща на върха с плато. Среща се само в Гвианската планинска земя в Южна Америка и най-вече във Венецуела. В превод означава „дом на боговете“ на езика на племето Пемон, обитаващо Голямата савана. Именно от тук започва най-високият водопад на планетата "Анхел" или както още е известен - Salto Angel. Със своите 979 м. (3,230 стъпки), той е около 15 пъти по-висок от Ниагара и повече от два пъти на височината на Емпайър Стейт билдинг. Разположен е на река Хурун, малък приток на река Ориноко. За да се стигне до него, може да се плава с лодка по река Карао, а след това река Харун, което обикновено отнема около 3 часа. От там за един час пеша през джунглата се стига до основата на водопада. Другата възможност е да се наблюдава отгоре с малък самолет.


             Водопадът Анхел, сниман от самолетГледката, дори и отдолу е незабравима - величественият Анхел, най-често е забулен в гъсти облаци и изпарения.
През периода на суша (от януари до май), водопадът е тънка струя вода, която се разсейва в мъгла, но през дъждовния период (от юни до декември), той е много мощен и живописен.
             Сутрин скалите са оцветени в розово.


Южна Америка изобилства с водопади, но има нещо, което придава на водопада Анхел особена магнетичност. И това e именно пътят до него. Експедицията, която трябва да се предприеме, за да се стигне до него по земя, е нещо, което може да те накара да се почувстваш истински откривател.

 

 

Гръмотевичният дим на река Замбези


 • рейтинг:
   
  1
  2
  3
  4
  5
 • прочетен: 6547 пъти
 • (0) коментара
 • Съобщи за нередностКоментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (840)

Албуми (8)

Видео (2)

Приятели (30)

Тагове