Най-високият водопад на Земята

  

В западната част на парк "Канайма" се намира Ауянтепуи, едно от най-големите и може би най-известното тепуи. Тепуито представлява планина, завършваща на върха с плато. Среща се само в Гвианската планинска земя в Южна Америка и най-вече във Венецуела. В превод означава „дом на боговете“ на езика на племето Пемон, обитаващо Голямата савана. Именно от тук започва най-високият водопад на планетата "Анхел" или както още е известен - Salto Angel. Със своите 979 м. (3,230 стъпки), той е около 15 пъти по-висок от Ниагара и повече от два пъти на височината на Емпайър Стейт билдинг. Разположен е на река Хурун, малък приток на река Ориноко. За да се стигне до него, може да се плава с лодка по река Карао, а след това река Харун, което обикновено отнема около 3 часа. От там за един час пеша през джунглата се стига до основата на водопада. Другата възможност е да се наблюдава отгоре с малък самолет.


             Водопадът Анхел, сниман от самолетГледката, дори и отдолу е незабравима - величественият Анхел, най-често е забулен в гъсти облаци и изпарения.
През периода на суша (от януари до май), водопадът е тънка струя вода, която се разсейва в мъгла, но през дъждовния период (от юни до декември), той е много мощен и живописен.
             Сутрин скалите са оцветени в розово.


Южна Америка изобилства с водопади, но има нещо, което придава на водопада Анхел особена магнетичност. И това e именно пътят до него. Експедицията, която трябва да се предприеме, за да се стигне до него по земя, е нещо, което може да те накара да се почувстваш истински откривател.

 

 

Гръмотевичният дим на река Замбези

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове