Градските изследователи: на ръба на позволеното

 

Непознатото и непозволеното винаги е привличало смелите, а доста често – и безразсъдните. Ако любопитството не беше надделявало от време на време над здравия разум, едва ли Колумб щеше да открие Америка, а великите мореплаватели да обиколят Земното кълбо по вода и да открият всички смайващи кътчета на света. Едва ли щяхме да имаме и толкова много разкрити археологически обекти, златни съкровища, едва ли щеше да ги има и Великите географски открития. 

На върха на моста Форт Рейл в Единбург, Шотландия

 

Форт Рейл Бридж, Шотландия


Откривателството изглежда е заложено дълбоко в човешката природа, защото поривът към неизвестното не спира и в по-нови времена. Докато някои са насочили очи към Космоса, други съвременни изследователи не спират да се ровят в обекти, които са пред нас през цялото време, но някак остават скрити от погледа на обикновения човек. 

„Градското изследване“ не е нещо ново, но със сигурност преживява своя Ренесанс в епохата на интернет. Зад този термин се крие цяла неофициална, но стройна система от авантюристи и обекти, които предизвикват сериозен и последователен интерес не само за самите изследователи, но и за широката публика. „Градското изследване“, познато и като „урбекс“ (urbex - от “urban exploration”), е практиката на изследване на обекти, създадени от човека. 

Това често са изоставени сгради, фабрики, подземни съоръжения, бункери, мостове, станции на метрото, паметници и всякакви подобни места, където по редица причини обикновеният човек не е допускан. Някои от най-апетитните обекти са охраняеми и недостъпни, и това не е случайно. Опасностите, които дебнат в изоставените сгради или подземните тунели, не са за пренебрегване. Затова и „градските изследователи“ често са обвинявани в различни неща - най-вече навлизане в частна собственост, но и в излагане на прекомерен риск за здравето, а често и живота си.

Подземията в Лондон


Подземията в Лондон

Едни от най-интересните места, на които се промъкват тези съвременни откриватели, са строго охранявани изоставени сгради, фабрики и подземия. Апетитни са и подземните съоръжения, отводнителни тунели, транзитни и сервизни тунели в метрото, неизползваеми мини, бомбоубежища и катакомби. Едни от най-известните (и най-подробно „изследвани“) са катакомбите под улиците на Париж. Други пък ги тегли нависоко – покривите на високи сгради (действащи или не), фабрики и съоръжения са друга желана дестинация за търсачите на силни усещания по целия свят. 

Колкото и опасно и безразсъдно да е подобно хоби, то все пак ни позволява да надникнем в една невиждана реалност, която ни заобикаля. Снимките на фотографа Брадли Гарет ни показват места, на които е или абсолютно забранено, или е безумно рисковано да отидем просто ей така. Гарет е професор в Университета в Саутхямптън и освен фотограф и градски изследовател е историк, археолог и антрополог. Написал е няколко научни труда за културно-историческото изследване на градската среда, както и книги по темата. 

Най-високата тухлена сграда в Европа - електроцентралата в Батърсий, Южен Лондон


На върха на електроцентралата в Батърсиий


Изоставената Фаруел билдинг в Детройт


Farwell Building в Детройт, Мичигън


Влакова композиция от миналия век в неизползваемата линия Пикадили, спирка Алдуич, Лондон


Пикадили


Тунелите Барбикан в центъра на Лондон. През тръбите минава газ, вода, кабели за ток и интернет. 


В подземията на Лондон (Барбикан)


Небостъргачът в Саутуарк, Лондон


Саутуарк, Лондон


Църквата на Удуърд Авеню в Детройт


Църква в Детройт


Изоставеният приют за душевно болни Уест Парк в Съри, Англия


Уест Парк, Съри


Опустялата метро станция Invalides в Париж. 


Изоставена метростанция в Париж


Олимпийският басейн в Пном Пен, Камбоджа


Басейн в Камбоджа


Зек Юго, Гелсенкирхен, Германия. Зек Юго е изоставена мина за въглища, а в тези клетки работниците са заключвали дрехите и ценностите си докато били на работа под земята. 


Mината в Гелсенкирхен, Германия


Замъкът Месн в Белгия


Замъкът Месн в Белгия


Река Тайбърн, Лондон


Река Тайбърн


Хидро Арена, Глазгоу, Шотландия


Хидро Арена, Глазгоу


Булон-Биланкор, Франция


Булон - Биланкор


Мичиган Тиатър, Детройт


Мичиган Тиатър


Залез на покрива на Легаси Тауър, Чикаго 


Легаси Тауър, Чикаго


Изоставените бани в Дърам, Англия


Баните в Дърам


Гръмотевична буря на покрива на Риц-Картън Резидънс, Чикаго 


На покрива на Ritz-Carlton по време на гръмотевична буря

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2917 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3475 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2758 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове