Либерланд и традицията на микронациите

 

Наскоро бе обявено създаването на поредната микронация в света. Интересното е, че този път новото име на картата се появи на Балканите. Чехът Вит Йедличка основа държавата Либерланд на площ от 7 квадратни метра в ничията земя между Сърбия и Хърватска. Идеята за създаване на нова суверенна държава не е нова и в света вече има над 400 подобни места. Повечето от тях заемат съвсем малка територия, някои са на безлюдни острови в открито море, а историята помни и такива, които са били основани в частни имоти, и дори спалнята на владетелите им (какъвто е случаят с Талоса). Също така има и напълно виртуални микронации, които съществуват само на хартия, или даже – само в интернет. 

Либерланд 


Либерланд

Най-новата микродържава се намира на брега на Дунав в пограничната зона между сръбския Бачки Монощор и Змайевац в Хърватска. Президентът Йедличка е обявил, че новосформираната страна ще съществува мирно и в съответствие с международното право. Претенции за „ничията земя“ до момента не са имали нито Сърбия, нито Хърватска. Засега обаче съседните държави не са признали официално съществуването на новата административна единица. Въпреки това Либерланд вече си има конституция, герб, знаме и законодателство. 


На сайта си Либерланд обявява, че ще приеме за свои граждани всички желаещи, стига да не са с криминално минало, или да не изповядват екстремистки политически идеи. 


"Целта на основателите на новата държава е да създадат общество, в което могат да просперират почтените хора, без държавата да им вгорчава живота с ненужни забрани и данъци. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн и Хонконг", пише в официалния сайт на Либерланд. 


Докато новата страна набира последователи и граждани, нека погледнем назад във времето и да си припомним някои от най-интересните микронации по света. 


Кралство Елеор


Eлеор

Остров на Елеор е едно наистина райско кътче, което се намира във фиорда Роскилде на северния бряг на Дания. От 1944 г. на шега мястото е обявено за държава от група учители, които водели там своите ученици на летни лагери. И до днес „държавата“ Елеор функционира като такава, но само за една седмица през август, когато традиционно на острова се събират организирани групи, които организират празненства и състезания. Всяка година в Кралство Елеор се събират около 400 датчани, страната си има национален спорт („кракет“) и стандартно Елеорско време (12 минути след датското). Също така на острова има и действащо законодателство, поне по време на летните лагери. Например, ако ви хванат да четете „Робинзон Крузо“ в границите на Кралството ви чака съвсем истинска присъда и затвор за срок от 11 минути и 17 секунди.


Републиката на Раковината


Conch Republic

Републиката на Раковината (Conch Republic) е сравнително стара микродържава, която се намира в Кий Уест в американския щат Флорида. На фона на останалите мини-държави има забележителните 15,45 кв. км. площ и население (по документи) от 24 909 души. 


Републиката на Раковината има интересна история, което започва с една полицейска блокада на магистралата до Кий Уест през 1982 г. 


През 1982 г. граничната полиция на САЩ блокира движението в Кий Уест, в рамките на рейд за претърсване за наркотици и нелегaлни имигранти. Това ядосало сериозно местните, които се възпротивили на блокадата с аргумента, че полицаите пречат на туризма, който е основния поминък там. Жителите на Кий Уест се организирали и под предлог, че така или иначе ги третират като чужденци, създали Републиката на Раковината. Кметът на Кий Уест Денис Уърдлоу е обявен за министър председател на републиката. Отчасти заради тръпката от  неподчинението, отчасти като стратегия за привличане на вниманието и подобряване на туризма в района, Републиката на Раковината се оказва печелившо начинание. 


Републиката на Раковината е една от малкото мини-държави, които си имат собствени паспорти. „Националният“ им празник е на 23 април и всяка година се чества с една седмица бурен купон!


Молосия


Пощенската станция на Молосия

Основателят на Молосия Кевин Бау твърди, че неговата държава е суверенна и независима република, която граничи от всички страни със Съединените Американски Щати. Бау обявява независимост през 1999 г., като се провъзгласява за президент на района около собствената си къща в градчето Дейтън, Невада. Президентът на Молосия е един от създателите на Микроолимпийските игри през 2000 г. и носител на златен медал по фризби. Територията на държавата е 0,00053 кв. км. и в нея живеят 27 души. 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2891 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3460 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2743 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове