4 спиращи дъха тесни каньона

 

Тесните каньони са едно цветно и интересно творение на природата. Някои от тях се оказват толкова тесни, че на посетителите се налага да се промушват през процепите и да виждат съвсем отблизо скалните образувания. Повечето тесни каньони са резултат от водна ерозия през вековете. Някои са подходящи само за туристи с опит, докато за посещението на други не се изисква специална подготовка.

Каньонът на антилопата

4 спиращи дъха тесни каньона

Каньонът на антилопата се намира в Северна Аризона. Всъщност това е наименование за два тесни каньона – горен и долен. И двата са разположени на земи на индианците навахи и до тях се стига само с компании,  на които племето е разрешило достъп. Оранжево-червените образувания от пясъчници са неверояти и представляват интерес за фотографите. За разглеждане на горния каньон не се изисква катерене, а само ходене. Долният каньон е бил достъпен чрез катерене по стените, но сега до него може да се стигне и по стълби. Въпреки че са много красиви, каньоните понякога могат да бъдат и опасни.

Каньонът Сик


4 спиращи дъха тесни каньона

Преминаването през тесния каньон Сик в Южна Йордания е като разходка назад в историята, тъй като това е бил основният вход към древния град Петра. В края на дългия 1,2 км преход се намират най-известните руини на Петра – Ал-Казнех, или Съкровищницата. За разлика от повечето тесни каньони, които са се образували от течаща вода, Сик е възникнал в разултат на тектонични сили, въпреки че по-късно водата е направила страните му гладки. На места Сик е по-тесен от 3 м, а височината на стените варира от 90 до 180 м.

Цветният каньон

4 спиращи дъха тесни каньона

Цветният каньон на Синайския полуостров в Египет се описва като геоложко чудо. Посетителите могат да видят скални образувания от пясъчник, варовик, базалт и гранит. Тесният каньон дължи името си на цветните скали. Като цяло преминаването през него е лесно, въпреки че има няколко места, където човек трябва да се промушва през тесни пространства или да се изкачва по големи скални блокове. Накрая е нужно и малко катерене.

Weano

4 спиращи дъха тесни каньона

Намира се в Западна Австралия, в Национален парк „Кариджини“. В началото проломът започва като лесна за вървене пътека сред невероятна природа. Тя криволичи измежду стръмни скали и постепенно се стеснява. В един момент пътят напред се превръща в предизвикателство, но ако са готови да се изкачват и да се спускат по стените на каньона, посетителите ще бъдат възнаградени с неветроятна гледка – цветни скални образувания, в дъното на които има басейн с ледени води. Weano се смята за един от най-достъпните и колоритни проломи в парка.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2541 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3133 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2517 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове