Задължителни атракции в Белгия

 

Белгия е разположена в Западна Европа и въпреки че е малка страна, има изключително богата история. Поради големината й посетителите могат да стигнат до почти всяка забележителност с влак в рамките на три-четири часа. Представяме ви някои от туристическите атракции, които си струва да се посетят.

Гран Плас

Задължителни атракции в Белгия

Гран Плас (Grote Markt) задължително трябва да се види от всички гости на Брюксел. Всъщност този централен площад е най-популярната забележителност на града. Той не е много голям в сравнение с други площади по света, но старинните сгради, които го ограждат, го правят много специален. Гран Плас съществува от XI в., когато на това място имало пазари. Днес на всеки две години през месец август площадът за няколко дни се застила с килим от цветя. Създават се шарки от милион цветни бегонии, покриващи голяма част от Гран Плас.

Камбанарията на Брюге

Задължителни атракции в Белгия

Туристите трябва да са в добра физическа форма, ако искат да изкачат камбанарията в Брюге, тъй като догоре водят 366 стръмни, тесни стъпала. Тези, които се справят с изкачването на важния символ на Брюге, ще бъдат възнаградени с невероятни гледки към града. Средновековната камбанария, датираща от 1240 г., била построена във време, когато Брюге играел важна роля в производството на дрехи. След като била разрушена в пожар 40 години по-късно, камбанарията била издигната отново, като през вековете са избухвали и други пожари. Днес камбаните все още бият.

Гравенстен

Задължителни атракции в Белгия

Гледайки към замъка Гравенстен от XII в., човек лесно може да си представи рицари в блестящи брони, които, възседнали бели коне, излизат през портите. Това няма да е много далеч от истината, защото Гравенстен е построен по заповед на Филип Елзаски по образеца на замъците, които рицарите видели по време на Втория кръстоносен поход. През вековете Гравенстен е използван като затвор и фабрика, а в двора били построени къщи. След решение замъкът да бъде съборен, град Гент го спасил през 1885 г. и го реновирал. Днес това е една от туристическите атракции в Белгия, радващи се на най-голяма популярност. Вътре има музей на уредите за изтезание, които се използвали в Гент през вековете.

Централната железопътна гара в Антверпен

Задължителни атракции в Белгия

Centraal Station е централната железопътна гара в Антверпен. Каменната сграда отваря врати през 1905 г. и се отличава с внушителна фасада. Отгоре има огромен купол, висок 44 метра. Гарата се смята за най-добрия пример за железопътна архитектура в Белгия, като освен това е и една от най-красивите жп гари в света. Влаковете пристигат и заминават от 14 коловоза на 4 нива. Гарата е пригодена и за високоскоростни влакове.


Катедралата в Турне

Задължителни атракции в Белгия

Католицизмът е важна религия във валонски град Турне от VI в. насам, въпреки че изграждането на катедралата Нотр-Дам започнало едва през XII в. Сградата е повлияна от три архитектурни стила – романски, готически и междинен. Катедралата има 5 камбанарии, а в молитвената зала се намира "Освобождаване на душите от Чистилището", картина на великия фламандски художник Петер Паул Рубенс. През 1999 г. катедралата пострадала от торнадо.





Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Белгия

 

    С чара на малкия град, модерните барове и ресторанти, прекрасната кухня, интересния нощен живот, музеите и разнообразните атракции, които предлага, Брюксел бързо придобива репутация на една от задължителните дестинации в Европа. Градът вече има слава и на мека на стила, изкуството и дизайна. Според легендата, Брюксел се е зародил около малъ...
Прочетен: 3918 Коментари: 0
Ето три града в Белгия, които ще Ви смаят със своята красота, архитектура, култура и история. Това са Ардени, Брюж и Гент.АрдениАко сте в Белгия и желаете да се отдалечите от шума и суматохата на големите градове като  Гент и Брюксел, то Ардени е най-подходящото място. Планинската област е част от Валонския регион и е разположена  върху веригата от...
Прочетен: 15510 Коментари: 0
2009-04-02 17:49:32
от: tao
 
1
2
3
4
5
Увеселителен парк Bobbejaanland се намира в Лихтаарт, Белгия и е един от най-популярните увеселителни паркове в Европа, който забавлява своите малки и по-големи гости с множество въртележки, влакчета на ужасите и  какво ли още не: Водната пързалка, Гигантското колело, Река Индиана (водна пързалка на закрито), Революцията (въртележка на ужасите), ко...
Прочетен: 3664 Коментари: 0

реклама



Автор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)



Снимки за Белгия

 

 
 


Тагове