20 интересни факта за Ирландия

 

Когато чуят Ирландия повечето хора се сещат за бирата и пъбовете. Бирата естествено е важна част от местната култура, но Ирландия е интересна с още много неща. Ето и някои от тях.

1. Арфата, детелината и келтският кръст са националните символи на Ирландия.

2. Празникът Хелоуин произлиза от ирландски фестивал наречен Самхейн.

3. Според ирландските традиции децата, които имат рожден ден се държат обърнати с главата надолу и леко се удрят в пода толкова пъти колкото години навършват. Вярва се, че този обичай носи късмет.

20 интересни факта за Ирландия

4. Най-старата кръчма в Ирландия, Sean’s Bar, отваря врати преди 900 години.

5. Ирландия е единствената страна в Европейския съюз, в която абортът все още е забранен, освен в случаите, когато се налага, за да се спаси живота на майката.

6. Ирландия е една от първите 12 членки на Европейския съюз, които започват да използват еврото от 2002 година.

7. Повече ирландци живеят извън границите на държавата, отколкото вътре. Изчислено е, че общият брой на ирландските наследници, живеещи в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Европа и т.н., е над 80 милиона, което е 14 пъти повече от населението на страната.

8. Почти половината от населението на Австралия има ирландски произход.

9. Много ирландски фамилни имена започват с "Mac" или "O'', което означава: „син на...“ или „внук на...“ на келтски език.

10. Брам Стокър, авторът на Дракула се е вдъхновил за написването на романа не от румънския владетел Влад Тепеш, а от ирландските легенди за вампира Абхартач.

11. В Ирландия няма змии. Поради отдалечеността си от континента в Ирландия също така няма къртици, невестулки, порове и сърни.

12. Ирландия е най-големият износител на софтуер в света.

13. Първоначално Дъблин е носел името Dubh Linn, което означава „Черен басейн“, заради древно езеро в града, което днес е част от отделението на пингвините в местната зоологическа градина.

14. Ирландия има свои собствени олимпийски игри, които според някои са се провеждали още през 1 600 г. пр. Хр., доста преди тези в Древна Гърция.

20 интересни факта за Ирландия

15. Келтската гробница в Нюгрейндж, Ирландия, е построена около 3200 г. пр. Хр., което я прави с 600 години по-стара от пирамидите в Гиза.

16. В ирландския език няма думи означаващи „да“ или „не“, но има начини, чрез които се изразяват.

17. В Дъблин на всеки сто човека се пада по една кръчма.

18. Един от традиционните начини за лекуване на махмурлук в Ирландия е заравянето до врата в мокър речен пясък.

19. В миналото в ирландските ферми са позволявали на прасето да живее в къщата, заедно със семейството.

20 интересни факта за Ирландия

20. До 20-те години на 20-ти век двойките в Ирландия са могли да сключат легален брак на деня на Св. Бригид, 1-ви февруари, в град Телтаун като извършат прост ритуал, при който вървят един към друг. Ако бракът им се окаже неуспешен могат да се разведат точно след една година на същия ден и място, просто като се отдалечат един от друг. Старите ирландски закони са позволявали временните бракове.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Ирландия

 

Ирландия е страна с богата история, множество замъци и завладяващи легенди. Както вече стана ясно в първата част, много са призраците, бродещи в древните дворци. Ето и останалите ирландски замъци, за които се смята, че са обитавани от духове.Замъкът БалигалиЗамъкът Балигали, днес преустроен в хотел, се намира в Антрим, Северна Ирландия. Построен е ...
Прочетен: 1684 Коментари: 0
Ирландия е мистична страна, обгърната в призрачни истории, поверия и легенди. Това е земя, едновременно тайнствена и плашеща, земя, където митовете се сливат с реалността и границите между художествена измислица и действителност са силно размити. В Ирландия има множество старинни замъци и руини от древни крепости, създаващи идеалния фон за призрачн...
Прочетен: 2204 Коментари: 0
Дъблин е град с красива природа, представена от живописни пейзажи. Умереният климат и честите мъгли придават на земята мистично обаяние. Всяка година дестинацията се посещава от голям брой туристи, които идват да научат повече за богатата история на града и да разгледат атракциите, които той предлага. В Дъблин има буквално стотици забележителности ...
Прочетен: 2949 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Ирландия

 

 
 


Тагове