Интересни факти за Китай, които не знаете

 

Китай е една от най-древните държави в света и дом на най-многолюдната нация на Земята. С богатата си история и култура Китай със сигурност има с какво да ви изненада. Ето и няколко факта за Китай, които може би не знаете.

Населението на Китай наброява 1 338 612 968 към юли 2009 година. Това означава, че всеки пети човек в света е китаец.

Интересни факти за Китай, които не знаете

В Китай повече от 35 милиона души все още живеят в пещери.

Милиони хора в Китай живеят с по-малко от един долар на ден.

В Китай използват 45 милиарда пръчици за хранене на година.

Първата хартиена банкнота е създадена в Китай преди 1 400 години.

Тоалетната хартия е изобретена в Китай в края на 14-ти век. Първоначално тя се е употребявала само от императора и неговото семейство.

Китай е родината на сладоледа. Смята се, че Марко Поло пренесъл рецептата в Европа, заедно с тази за нудълите.

Кетчупът също произлиза от Китай и първоначално се е използвал като доматен сос за риба.

В миналото богатите мъже и жени в Китай си пускали много дълги нокти на кутретата, като знак за високопоставеност.

Интересни факти за Китай, които не знаете

В Китай произвеждат коприна от 3 000 г. пр. Хр. В миналото процесът по производството на коприна е бил строго пазена тайна и всеки, който дръзнел да я издаде е бил убиван.

В древен Китай използвали чучела по време на битките, за да накарат враговете си да изстрелят своите стрели по тях. Впоследствие стрелите били сваляни от чучелата и използвани от самите китайци.

Гъделичкането е било форма на мъчение в древен Китай, прилагана върху аристократите. Причината била, че не оставя белези и възстановяването е сравнително бързо.

Политиката за едно дете в Китай е допринесла за голям брой прекъсвания на бременности с женски плод, което е довело до дисбаланс на половете. По тази причина в китайските болници са забранили предварително да се казва на родителите пола на бъдещото им дете. В момента в Китай има 32 милиона повече момчета отколкото момичета, които в бъдеще няма да могат да си намерят съпруги.

Когато падне млечен зъб на дете в Китай, родителите на детето го заравят в земята, ако е бил горен зъб, за да може новият да расте право надолу. Ако зъбът е бил долен – то той се хвърля на покрива, за да порасне новият право нагоре.

Когато се омъжват китайките са облечени в червени рокли. Червеният цвят символизира щастието, за разлика от белият, който символизира смъртта.

Интересни факти за Китай, които не знаете

Най-високият мъж на света е китаец. Той е висок цели 2,47 метра.

Най-високата жена на света също е китайка. Тя е висока 2.33 метра.

Китайците консумират по 50 000 цигари в секунда.

Курабийките с късметчета не са китайски обичай. Те са измислени в Сан Франциско през 1920 година от работник във фабрика за нудъли.

На Брад Пит е забранено да влиза в Китай, заради ролята му в Седем години в Тибет.

Фейсбук и Туитър са спрени в Китай от 2009 година.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Китай

 

Разположен в северната част на живописната местност Улинъюан в провинцията Хунан, Тианзи е уникален планински природен резерват. В превод Тианзи означава "Син на небето". Това е едно от четирите завладяващи места в Улинъюан (останалите три са Националният парк Чжанцзяцзе, резерватът Суоксию  и местността Янгиайе). Тианзи е с площ около 67 кв. км, а...
Прочетен: 1294 Коментари: 0
Близо 30% от Великата китайска стена са се „стопили“ под влиянието на човека и природата. Стената, която е едно от най-внушителните съоръжения, строени по човешка ръка, е толкова пострадала, че дори данните за общата и дължина варират между 9000 и 21 000 километра, в зависимост дали в общата дължина се включват липсващите и разрушени части. Основни...
Прочетен: 1433 Коментари: 0
Историята помни твърде много събития, които са довели до обезлюдяването на цели градове, дори на милионни мегаполиси и столици на империи. Под натиска на войни, конфликти, епидемии, земетресения или други катаклизми различни места по целия свят стават печално известни като „призрачни градове“. Част от тях са добре известни и дори до болка познати о...
Прочетен: 3238 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Китай

 

 
 


Тагове