Пролетни празници и фестивали по света

 

Настъпването на пролетта идва не само с хубаво време, но и с редица празници и фестивали по целия свят. Ето някои от тях:


Водният фестивал Сонгкран

Пролетни празници и фестивали по света

Фестивалът Сонгкран, наричан и само Водният фестивал, се провежда всяка година в Тайланд малко след пролетното равноденствие. С него тайландците посрещат Новата година. Фестивалът е известен с това, че хората се пръскат с вода, а на снимката се вижда, че в забавата понякога се включват и слонове. 


Холи

Пролетни празници и фестивали по света

В Северна Индия пролетта нямаше да е същата без ежегодния фестивал Холи, по време на който хората се замерват с цветен прах. На този фестивал на цветовете се използват типичните за сезона багри и се отбелязват епизоди от индуиската митология, например как бог Вишну е спасен от смърт.


Пасха

Пролетни празници и фестивали по света

С един от най-почитаните еврейски празници – Пасха, се отбелязва извеждането на евреите от Египет. Ястията на празничната трапеза Седер символизират храните, свързани с този епизод от еврейската история. Празникът трае цяла седмица и винаги е през пролетта.


Фестивал на бърканите яйца

Пролетни празници и фестивали по света

Яйца, яйца и още яйца – всяка година на зазоряване жителите на град Зеница в Босна и Херцеговина се събират край река Босна, за да отпразнуват първия ден на пролетта. Ciumburijada, или Фестивалът на бърканите яйце, започва с приготвяне на традиционна закуска – в този случай огромна купа с достатъчно яйца за насъбралото се множество.


Валпургиева нощ

Пролетни празници и фестивали по света

Този традиционен пролетен фестивал, който е кръстен на света Валпурга, се чества в Централна и Северна Европа точно шест месеца след Хелоуин. Сред местата, които празнуват Валпургиевата нощ с танци и огньове на открито, попада показаният на снимката Скансен – музей на открито в Стокхолм.


Фаи

Пролетни празници и фестивали по света

Причудливите герои, наричани фаи, са неизменна част от този ежегоден петдневен празник. Произходът на един от най-шумните фестивали в Испания е неизвестен, но някои твърдят, че той води началото си от Средновековието, когато на улицата се изнасяли и се изгаряли всички стари мебели и вещи и по този начин се отбелязвало пролетното равноденствие. С течение на времето и под влияние на католическата църква, празникът започнал да се свързва със свети Йосиф.


Норуз

Пролетни празници и фестивали по света

С Норуз, по-известен като Персийската Нова година, се отбелязва първият ден на пролетта, или денят на пролетното равноденствие, който се пада около 21-ви март. Норуз се празнува от хората в цяла Централна Азия.


Търкаляне на великденски яйца в Белия Дом

Пролетни празници и фестивали по света

Президентът Обама събира ученици на поляната в Белия дом за ежегодното търкаляне на великденски яйца. Събитието се провежда всяка година на втория ден от Великден. Смята се, че традицията била започната от първата дама Доли Мадисън през 1814 г.


Пролетното равноденствие в Теотиуакан

Пролетни празници и фестивали по света

Всяка година на 21-ви или 22-ри март хиляди хора се събират на този археологически обект в Мексико, който е разположен на около 50 километра североизточно от столицата, за да отпразнуват настъпването на астрономическата пролет. Хората изкачват 360-те стъпала до върха на Пирамидата на Слънцето, за да се доближат колкото се може повече до енергийните портали.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2908 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3470 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2754 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове