Колоритните фестивали на Индия

 

Индия е многоцветна страна с удивителна култура. Едни от най-интересните преживявания за туристите в Индия са многобройните фестивали, събиращи най-различни хора, за да се отбележат религиозни, национални или социални събития. Фестивалите в Индия са забележителни колоритни празненства, за които си струва да прочетете. Ето малко информация за някои от най-добрите фестивали в Индия.

Холи

Колоритните фестивали на Индия

Може би най-известния фестивал в Индия, Холи, се провежда през март. Фестивалът чества началото на пролетта и започва с паленето на голям огън на открито, символизиращ победата на доброто над злото. По време на карнавала е препоръчително да носите стари дрехи, на които не държите особено, защото ще бъдете замеряни с цветен прах, докато не заприличате на ярка картина от Джаксън Полак. Веселието е заразно и скоро ще осъзнаете, че танцувате насред тълпата, боядисвайки всичко изпречило се на пътя ви с боя, било то сграда, крава или човек.

Дивали

Колоритните фестивали на Индия

Докато Холи е празник на цветовете, Дивали е фестивал на светлините. Той се провежда в края на октомври или началото на ноември и бележи началото на индуската Нова година. Фестивалът се отбелязва с изобилие от фоерверки, които прогонват злите духове, а нощите са озарени от хиляди свещи, светлината на които символизира духовността и победата на доброто над злото.

Ганеша Чатурти

Колоритните фестивали на Индия

Най-известното индуско божество с тяло на човек и глава на слон, Ганеш, има силата да отстранява пречките и трудностите в живота, а фестивалът в негова чест се празнува в края на август и началото на септември месец. В Мумбай фестивалът трае 11 дни, през които може да видите статуи на божеството из целия град. Празненствата завършват с парадно шествие по улиците на града, с една от скулптурите на Ганеш, която накрая демонстративно се потапя в океана.

Трисур поорам

Колоритните фестивали на Индия

Трисур поорам е храмов фестивал в щата Керала, в южна Индия. Обикновено се състои в края на април и началото на май и трае 36 часа. Както повечето фестивали в Индия той е много цветен и шумен, и протича с изобилие от танци, музика и фоерверки. Кулминацията на тържеството е самата процесия водена от повече от 30 украсени и нагиздени слона.

Кришна Джанмащами

Колоритните фестивали на Индия

Около края на юли и началото на август цяла Индия празнува Кришна Джанмащами, също известен като Говинда. Това е рожденият ден на бог Кришна, едно от най-известните индуистки божества. Храмовете и домовете се украсяват с изображения на новородения Кришна, а в полунощ, се пеят религиозни песни. Хората си разменят подаръци, също като на Коледа. Празненствата се различават, в зависимост от това, в коя част на Индия се намирате, но ако имате възможност посетете Махаращра, където може да станете свидетел на интересен обичай, при който хората изграждат жива пирамида с телата си, а този който е на върха се опитва да счупи глинено гърне, пълно с мътеница, окачено на високо място. Разлятата по участниците мътеница е символа на постиженията и задружната работа и всички се стремят да счупят колкото се може повече грънци.

Хола Мохала

Колоритните фестивали на Индия

Освен индуси в Индия има и други религиозни групи, като например сикхите. Хола махала е един от най-големите празници на сикхите, по време на който участниците демонстрират своята мъжественост и умения в ездата на кон. Фестивалът включва също музикално и поетично състезания, и разбира се изобилие от храна.

Панаирът на камилите

Колоритните фестивали на Индия

Панаирът на камилите се провежда през ноември в град Пушкар. Огромният селскостопански панаир събира търговци от цялата страна, предлагащи едър рогат добитък, коне и разбира се камили. Камилите се обличат в красиви одежди и вземат участие в различни състезания и паради.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Индия

 

Индия е седмата по големина държава в света. Тя се простира от високите Хималаи до тропическата зеленина на Керала и от свещената река Ганг до пясъците на пустинята Тар. Населението наброява над 1 милиард души и е разделено на 2000 етнически групи, които говорят над 200 различни езика. Индия е страна с невероятно разнообразие от култури, пейзажи, м...
Прочетен: 2910 Коментари: 0
Джайнизмът е религия проповядваща пацифизъм и ненасилие. Според тази религия смисълът на живота се състои в отхвърляне на негативното влияние на кармата, чрез духовно и физическо пречистване. Този процес води до освобождаване и придобиване на вътрешен мир.Само в Индия последователите на джайнизма са 4,2 милиона, а в световен мащаб са между 6 и 12 м...
Прочетен: 2561 Коментари: 0
Индия е една от най-древните съвременни държави. Известна е като страна на несметни богатства и крайна бедност. Въпреки това индийците са едни от най-щастливите хора в света. Ако се чудите защо, може би тези интересни факти ще ви помогнат да разберете.1. Индия не е нападала друга държава през последните 1 000 години от своето съществуване. 2. Индия...
Прочетен: 22697 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)

Тагове