Национални паркове в Черна гора

 

Черна гора е страна с 4 големи национални парка, които са разположени в голяма близост един до друг. Това са Национален парк Шкодренско езеро, Национален парк Ловчен, Национален парк Биоградска гора и Национален парк Дурмитор (с две големи реки – Тара и Пива).

Всеки от тях по свой собствен начин предлага незабравими природни красоти. Затова, като се има предвид, че четирите национални парка на Черна гора са разположен в такава близост един до друг, горещо препоръчваме на всички туристи да ги посетят по време на престоя си в страната.


Национален парк Шкодренско езеро

Национални паркове в Черна гора

Национални паркове в Черна гора

Езерото е разположено в долината на Зета и Шкодра, заобиколено е от планини и е на 7 км от Адриатическо море. Две трети от Шкодренското езеро са в Черна гора, а останалата една трета е в Албания. В зависимост от нивото на водата, големината на езерото варира от 530 до 370 кв. км; дължината му е около 44 км, а ширината – около 14 км. Бреговата линия е доста ниска в северозападната част и долината в северната страна на езерото често се наводнява.


Национален парк Ловчен

Национални паркове в Черна гора

Национални паркове в Черна гора

Национален парк Ловчен се намира в скалистия регион на Динарските планини. Стръмните склоновете на планина Ловчен се издигат от крайбрежния регион на Будва и западната част на Цетине. На юг паркът граничи с магистрала Будва – Цетине, а на север – със стария път за Котор. "Черната планина", откъдето идва и името на страната, се издига на 1749 м надморска височина. Паркът е разположен на площ от 6220 акра. Управата му е в  Цетине.


Национален парк Биоградска гора

Национални паркове в Черна гора

Национални паркове в Черна гора

Този национален парк се намира в планинския регион на Беласица, разположена в централната част на Черна гора между реките Тара и Лим и заобиколена от три общини: Колашин, Беране и Мойковац. Паркът е разположен на обща площ от 5400 акра. Заобиколен е от планини, чиито върхове достигат над 2000 метра височина, от девет ледника и едно езеро в низината – Биоградското. Седалището на парка е в Колашин.


Национален парк Дурмитор

Национални паркове в Черна гора

Национални паркове в Черна гора

Този национален парк на Черна гора е разположен в обширен планински регион в северозападната част на страната. Ограден е от реките Пива и Тара, между които 23 планински върхове се издигат на над 2300 метра надморска височина. Паркът се простира на територия от 39 000 акра. Той обхваща 82 км от каньона на Тара с 1600 м надморска височина над самата река. Управата на парка е в Жабляк.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Черна гора

 

    Будва е една от перлите на адриатическото крайбрежие и е сред най-посещаваните курорти в Черна гора. Населението на града е около 16 000 жители, а бреговата ивица в района на Будва се нарича Будванска ривиера. Повече информация за конкретни предложения за почивка в Будва - тук.   Районът около Будва е бил населен още от древността. Спор...
Прочетен: 11778 Коментари: 0
Ето 9 забележителни места в Черна гора, които омайват с красотата си всеки, който ги е видял.Острожки манастирКогато за първи път се озовете пред величествения  Острожки  манастир първоначално ще си помислите, че той не е създаден от човешка ръка. Обителта  е разположена в  долината Bjelopavlic, издълбана в скалите, сякаш крие  своите вековни  тайн...
Прочетен: 12482 Коментари: 0
Острожкият манастир – чудото, създадено от  природата и човешките действия, ''издълбан'' почти изцяло  във вертикална планинска скала, перлата на Черна гора, е  ежегодно посещаван от повече от сто хиляди поклонници от цял ​​свят и от всички религии. Той е един от трите най-посещавани християнски дестинации на планетата, който впечатлява както с  пе...
Прочетен: 9629 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)Снимки за Черна гора

 

 
 
Видео за Черна гора

  


Тагове