Великата китайска стена

 

 

Великата китайска стена, едно от най-големите чудеса в целия свят, е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1987 г. Подобно на гигантски дракон, Великата китайска стена криволичи нагоре-надолу през пустини, тревисти местности, планини и плата и се простира на около 8,851.8 километра (5,500 мили) от източната до западната част на Китай. С над 2000-годишна история, някои от участъците са се превърнали в руини или са изчезнали. И въпреки това стената все още е една от най-привлекателните туристически атракции за екскурзии в Китай, благодарение на архитектурното си величие и историческа значимост.


Великата китайска стена

Великата китайска стена

Период на изграждане

Великата китайска стена

Великата китайска стена

Около 2,000 години от епохата на Воюващите царства (476 г. пр. Хр. – 221 г. пр. Хр.) до възкачване на династията Мин (1368-1644).

Секции

Великата китайска стена

Великата китайска стена

По-голямата част от стената, която виждаме днес, е строена по време на династията Мин. Стената преминава през Ляонин, Хъбей, Пекин, Тиендзин, Шанси, Вътрешна Монголия, Нинся, Шънси, Гансу и Цинхай.

История

Великата китайска стена

Великата китайска стена е била строена в епохата на Воюващите царства като защитно укрепление през управлението на три династии: Цин, Хан и Мин. Тя непрекъснато е била достроявана и поправяна от следващите династии. В началото съществували отделни стени в различните царства, а за Велика стена можем да говорим чак при династията Цин. Усилията на император Цин Шъхуан да обедини стените, за да се осигури защита срещу инвазията на хуните от север, се увенчали с успех. Оттогава стената се смята за монумент на китайската нация през нейната история.

Изграждане

Великата китайска стена

Изграждането на стената е обгърнато в мистерия. За строежа се използвали предимно местните ресурси от строителни материали. Великата китайска стена била издигната от многобройна армия от работници: войници, затворници и местни хора. Резултатът показва мъдростта и упоритостта на китайския народ.

Култура

Великата китайска стена

Великата китайска стена

Великата китайска е „заредена“ с голяма част от китайската култура и отдавна е вплетена в китайската митология и символизъм. Най-известната легенда е за това как една от секциите на стената се сринала заради силния плач на Менг Жиангну, която оплаквала мъжа си, умрял по време на строежа на стената. Легендата е широко разпространена в учебници, фолклорни песни и традиционни опери.

Опазване

Великата китайска стена

След 45-дневно проучване, обхващащо 101 секции от стената в различни провинции, Академията за Великата китайска стена съобщава на 12 декември 2002 г., че природните сили и разрухата по вина на човека водят до постепенно намаляване на обхвата на стената, като в резултат по-малко от 30% от нея се намират в добро състояние. Академията призовава за по-сериозно опазване на тази важна старина.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Китай

 

Разположен в северната част на живописната местност Улинъюан в провинцията Хунан, Тианзи е уникален планински природен резерват. В превод Тианзи означава "Син на небето". Това е едно от четирите завладяващи места в Улинъюан (останалите три са Националният парк Чжанцзяцзе, резерватът Суоксию  и местността Янгиайе). Тианзи е с площ около 67 кв. км, а...
Прочетен: 1376 Коментари: 0
Близо 30% от Великата китайска стена са се „стопили“ под влиянието на човека и природата. Стената, която е едно от най-внушителните съоръжения, строени по човешка ръка, е толкова пострадала, че дори данните за общата и дължина варират между 9000 и 21 000 километра, в зависимост дали в общата дължина се включват липсващите и разрушени части. Основни...
Прочетен: 1553 Коментари: 0
Историята помни твърде много събития, които са довели до обезлюдяването на цели градове, дори на милионни мегаполиси и столици на империи. Под натиска на войни, конфликти, епидемии, земетресения или други катаклизми различни места по целия свят стават печално известни като „призрачни градове“. Част от тях са добре известни и дори до болка познати о...
Прочетен: 3418 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Китай

 

 
 


Тагове