Забележителностите на Айвалък

 

Айвалък е известен със своите красиви пясъчни плажове и разнообразен подводен свят. Градът е заобиколен от маслинови дървета - източник на голяма част от страхотния турски зехтин. Айвалък се намира на около 50 км югозападно от Едремит и е един от най-известните курорти в Турция, с население над 30 000 жители, които стават много повече през лятото, когато туристическият сезон е в разгара си.

 

Забележителностите на Айвалък

 

Айвалък не е типичният турски курорт и носи много гръцки характеристики, може би заради интересното си минало. След падането на Османската империя, гърците от Айвалък се премества в Гърция, а турските граждани от Гърция са преместени в Айвалък. В града все още има гръцкоговорящи жители, които обаче са приели мюсюлманската религия.
Ето и основните забележителности на курорта, които горещо ви препоръчваме да посетите.

Заведения

Забележителностите на Айвалък

През летния сезон крайбрежните улици предлагат изобилие от заведения на открито, в които приготвят чудесни рибни специалитети. Също така много туристи използват ферибота, за да достигнат до остров Alibey, който също се слави с многобройните си открити ресторанти и барове. Островът е кръстен на турски генерал от освободителната война и е най-големият в групата от острови близо до Айвалък.

Църкви

Забележителностите на Айвалък

Църквата Taksiyarhis Kilisesi, разположена в северните покрайнини на града, е едно от местата, които си струва да посетите. Сградата на църквата е от 19-ти век и има много впечатляващ интериор. Друга интересна църква е Taksiyarhis, която е построена през 1873 година и чиято най-голяма забележителност е релеф, показващ живота на Исус Христос.

Seytan Sofrasi

Забележителностите на Айвалък

Не пропускайте да посетите и други близки забележителности, като Seytan Sofrasi, в превод - Трапезата на дявола. Това е един хълм, от който можете да се насладите на прекрасна гледка към Айвалък, залива с многобройните острови, както и най-красивия залез, който някога ще видите.

Подводен свят

 

Забележителностите на Айвалък

Айвалък става все по-популярен и с възможностите си за гмуркане, главно заради богатия подводен свят и разнообразието от морски обитатели.

Бергама

Забележителностите на Айвалък

Айвалък се намира в близост до Бергама - друг важен туристически обект с останки от древни времена. В миналото градът е носел името Пергамон и се предполага, че именно тук е бил изобретен пергаментът.

Забележителностите на Айвалък

Има толкова много неща, които може да правите в Айвалък. Може да плувате в кристално чистите води, да похапвате в страхотни ресторанти или да релаксирате сред живописни и романтични природни гледки. Това място определено има какво да предложи на своите посетители. Гарантираме ви, че ако някога имате късмета да посетите Айвалък, споменът за това как похапвате риба на брега на морето, наблюдавайки красивия залез, никога няма да избледнее в съзнанието ви.


Вижте повече информация за почивки в Айвалък.

Коментари

 

от: silviassd
изпратено преди: 3 години

Благодаря, вече ми се ще да се разходя по това място. Красиво е!

Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Турция

 

 
 


Тагове