20 интересни факта за Австралия, част втора

 

Континентът – държава Австралия вибрира със своята разностранност, многообразие и мултикултурна цветност. Някога земя на аборигените, днес тя принадлежи на множеството имигранти от цял свят. Австралия все още е част от Британската общност под опеката на кралица Елизабет II, макар че нейната власт е повече представителна, тъй като държавата има своя независима система на управление.

Част първа

20 интересни факта за Австралия, част втора


11. През зимата, която в южното полукълбо е по времето, когато в северното полукълбо е лято, в Австралийските Алпи вали повече сняг, отколкото в Швейцария през северната зима. Това вероятно учудва доста хора, които са свикнали да свързват Австралия с горещини и пустини. Най-висок връх е Косцюшко, който е с надморска височина малко над 2220 метра. Планинската верига не е много голяма и се намира в югоизточната част на континента.

20 интересни факта за Австралия, част втора

12. Някога тази област е била низвергната от Англия, която заточва приблизително 160 000 затворника на новооткрития континент. Някои от тях били престъпници с леки присъди, а други били политически затворници. Някои не успели да оцелеят по дългия път от Европа до тази далечна южна част на света. Смята се, че днес около 25% от австралийците имат в семейната история заточеник. По отношение на държавност, иначе древната Австралия е доста млада и "зелена", макар че областта е била населена отпреди 40 000 години.

13. Въпреки това, че много от жителите на Австралия произхождат от престъпници, нивото на престъпност в южната държава е сравнително малко. Убийствата представляват само 1,2 на 100 000 жители, като за Съединените американски щати това ниво е 6,3.

14. Операта в Сидни била построена доста бавно за възможностите на съвременното строителство. В строежа били включени около 10 000 работника, като той трябвало да отнеме 4 години. Сградата обаче била открита чак през 1973 година, 14 години след началото на нейния строеж. Покривът на прочутата сграда тежи 161 000 тона.

20 интересни факта за Австралия, част втора

15. Австралия е прочута с овцете си и стоките от вълна. Преди 2000 година на територията й са били отглеждани около 120 млн. овце, но заради продължителната суша в много части и редуцираното търсене на вълна бройката им постепенно била намалена на 100 млн. Тъй като населението на държавата наброява 20 милиона човека, на човек се падат по 5 овце. Колкото да е странно, в Австралия се намира най-голямата популация на друго прочуто животно, едногърба камила, макар в диво състояние.

16. Съществува отделна Австралийска антарктическа територия, която заема немалка част от южния континент. Тя е част от Антарктида, но е била "заплюта" от Великобритания за територия под опеката на Австралийската общност през 1933 година. Това е най-голямата част от огромната ледена земя, която е била присвоена от някоя държава. Територията й се простира върху 5,9 млн. кв.км. През 1961 г. обаче влиза в сила Антарктически договор, който забранява собственост на някоя държава върху територията на южната земя. Обявява се за научен резерват и се забраняват военни действия на нейна територия

20 интересни факта за Австралия, част втора

17. Австралия е втората държава в света, която дава право на жените да гласуват. Това става през 1902 година. Първа в това отношение е съседна Нова Зеландия.

18. Може би сте виждали така наречените "обърнати наопаки" географски карти, при които Австралия се намира в горната част, а Европа е в долната част на картата. Тя се употребява в държави, които се намират в Южното полукълбо и не е толкова популярна, колкото стандартната географска карта, тъй като 90% от световното население живее в Северното полукълбо. Картата не е обикновена, която е завъртяна на 180 градуса, а е специфично изработена, така че текстът е в посока юг.

20 интересни факта за Австралия, част втора

19. Австралия е единственият хабитат на торбести бозайници на планетата, като необичайните разновидности са се оформили сякаш почти независимо от флората и фауната в други части на света. Това е така, тъй като континенталната територия се е отделила от суперконтинента Гондвана преди 65 милиона години. Същото важи за културата на аборигените, които дълго време живели почти изолирани от света.

20. Австралийците наричат англичаните "Pome", което идва от името "Prisoners of Mother England", тоест "затворници на Майка Англия".

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Австралия

 

Мегаполисът Пърт се намира на река Суон, а на изток достига възвишенията Дарлинг, а на запад – Индийския океан. Носи името на шотландския град Пърт, но го превъзхожда значително по територия, особено след сливането със съседния Фриймантъл. Днес Пърт е огромен мегаполис с около 2 милиона население. Първите данни за заселници по тези места датират от...
Прочетен: 1613 Коментари: 0
Какво си представяте когато се сетите за Австралия? Дънди Крокодила, Големия бариерен риф, кенгура, крокодили, аборигени, операта в Сидни? Австралия, разбира се, е много повече от това. Ето няколко малко известни, но интересни факта за Австралия. 1. Австралия е мултикултурна държава, в която освен местните, живеят имигранти от над 200 държави.2. Те...
Прочетен: 7459 Коментари: 0
Западна Австралия е една от най-горещите дестинациите за тази година. Ето 7 причини, заради които си заслужава човек да пропътува огромното разстояние до там:Посетете най-голямата в света галерия на открито Статуите в цял ръст, които са изработени от стомана и са общо 51 на брой, както и красивите пейзажи, със сигурност ще ви оставят без дъх. Творб...
Прочетен: 2462 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)

Тагове