Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация

 

 

 

По света има вероятно поне 100 племена, които са в малък или никакъв досег с модерната цивилизация и се развиват в изолация от другите общества. За някои учените вероятно дори не знаят, тъй като има малко познати области, най-вече огромната джунгла на река Амазонка в Южна Америка и някои пустини, за които космополитния свят сякаш е забравил. Тези почти недокоснати от модерната цивилизация племена съставляват необятна културна широта за антрополозите.

 

 

1. Племето Сурма, Етиопия


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация


Сурма се опитват да избягват контакт с културата на западната цивилизация от години. Европейските туристи обаче ги смятат за екзотични, тъй като имат необикновена традиция да пробиват долната си устна и да вмъкват в отвора чиния. Племето не иска да има общо с никое правителство, живее на групички от няколко стотин човека и изкарва храната си основно от добитъка си. През това време европейските завоеватели колонизират Африка, водят се войни за независимост, минават световни войни, а сурма почти не променят своята култура. За първите външни хора, които говорят с местните се смятат руски доктори, през 80-те години на 20 век. Днес малко неща за променени в бита на сурма, въпреки туризма.

 


2. Mashco-Piro, Перу


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация


Това перуанско племе е открито съвсем случайно от туристи, които обикалят джунглите на южноамериканската държава. Те се оказват на територията на местните, които се опитват да говорят с тях, но тъй като не знаят нито английски, нито испански, скоро се отказват. Всичко това било уловено на филм, който бил показан на перуанските учени. Те твърдят, че това е едно от племената в областта, едно от малкото, които останали непознати за антрополозите. Те се опитвали да ги открият от години, но не успели, а туристите успели да ги намерят без дори да знаят за тяхното съществуване отпреди.

 

 

3. Изолирани племена, Нова Гвинея


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация


Из провинциалните райони на Нова Гвинея, далеч от градовете и цивилизацията, вероятно има десетки племена, със своите език и култура, които все още са в тайна от модерното общество. Заради характеристиките на терена и недостатъчно добре оформените карти малко хора се наемат да разучават отдалечените части на острова, още повече, че малко се знае за племената в тази част на света. Има информация, че някои от тях практикуват канибализъм. През 1962 г. се сформира изследователска експедиция за откриване на изгубените култури, като начело е Майкъл Рокфелер, който е част от многомилионната империя Рокфелер. Той се отделя от групичката си и изчезва, като някои смятат, че е заловен и изяден от местни аборигени.

 

 

4. Индианско племе Джаксън уайтс, Съединени американски щати


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация

 


През по-голяма част от 18 в. европейските заселници колонизират почти изцяло източния бряг на Северна Америка. Те изучават и описват всички индиански племена от Атлантика до река Мисури, освен едно. В края на 18 в. от горите излиза едно непознато до онзи момент на европейците племе, което някак успява дълго време да отбягва новата цивилизация и да стои настрана от нейните дела, въпреки че някои от най-големите битки се били водили недалеч от тяхната област. Те били наречени "Джаксън уайтс" заради светлата си кожа, тъй като били смятани за потомци на британците, които американците наричали "джакс".

 

 

5. Рук, Виетнам


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация


По време на Виетнамската война дотогава изолирани от страната области били бомбардирани, като това накарало племето рук да излезе от гъстите джунгли. Първи ги виждат виетнамски войници, след мощна бомбена атака над Виетнам от американските военни. Заради множеството унищожения в джунглата, рук предпочели да не се връщат на старата си територия. Необикновената им култура обаче била обезличена от комунистическата диктатура в държавата.

 

 

6. Иши от племето Яна, Съединени американски щати


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация


Макар да е много относително кога точно изчезват последните индиански племена с непокътната култура, смята се, че краят на древната североамериканска цивилизация отпреди нахлуването на белите е през 1911 г. От горите на Калифорния излиза последният представител на племето яна, Yahia, който учудените полицаи арестуват. Той се казва Иши и разкрива на антрополозите множество тайни от своята култура. Иши решава да потърси контакт с белите, след като е единствен оцелял от племето си. Той показва на учените разнообразни техники от бита на яна.

 

 

7. Бразилските племена от джунглата, Бразилия


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация


Бразилското правителство, в опита си да разбере колко човека живеят в амазонската джунгла на територията на държавата, за целите на контрол на населението, осигурява редовно хеликоптер, който е оборудван с фотографска екипировка. Хеликоптерът обикновено не успява да хване кой знае какво, но преди 6 години попада на непозната дотогава общност, която се превърна в новина от световна величина. Амазонското племе, което явно смята машината за огромна птичка, опитва да я обстреля. Снимката на общността бързо обиколи света, тъй като много хора смятаха, че космополитната цивилизация няма повече тайни.

 

 

8. Племената от Сантинелските острови, Индия


Малко познати племена, които стоят далеч от модерната цивилизация


Сентинелската общност включва около 250 човека, които живеят на Северния остров, между Индия и Тайланд. Не знаем много за тях, тъй като когато някой непознат се опита да ги приближи, те го посрещат със стрели. През 60те на 20 в. са се състояли няколко мирни срещи, от които знаем малко за културата на племената. Оставените на брега кокосови орехи били изяждани, а прасетата били избивани и заравяни неизядени. Хората от острова взели само няколко червени кофи, но оставяли зелените. Смята се, че те успели да оцелеят след огромно цунами в областта, което помита част от Шри Ланка и Индонезия.


 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2891 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3460 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2743 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове