8 любопитни географски факта за Нова Зеландия

 

Нова Зеландия има прекрасна природа и може да ви зарадва със спиращи дъха гледки. Красивата страна е вдъхновила многобройни пътешественици, които я посещават, за да се насладят на пейзажа или пък да вдигнат адреналина с бънджи скокове, скално катерене, полети с балон и всякакви други дейности на открито. Нека си направим кратка разходка из географските факти, свързани с Нова Зеландия.


Най-високата точка

8 любопитни географски факта за Нова Зеландия

Най-очевидният географски факт за Нова Зеландия е свързан с планините, а там те са много! Връх Cook е най-високата планина в Нова Зеландия, като три от върховете й са с височина от 3 753 метра. Опитните катерачи могат да покорят планината с добра екипировка, но има и пътеки, подходящи за пешеходен туризъм, ако не сте настроени толкова авантюристично.


Най-голямото езеро


Най-голямото езеро в Нова Зеландия се нарича Таупо и се намира на Северния остров.  С площ от 616 кв.км и дълбочина от 186 метра то е най-голямото сладководно езеро в Нова Зеландия, а и в цяла Океания. Езерото се отводнява от река Уайкато, която пък е най-дългата река в Нова Зеландия. В залива Mine можете да видите издълбани маорски знаци, които датират от 70-те години на XIX век, като до тях можете да стигнете само с лодка. Знаците са издълбани именно там, защото маорите вярвали, че така могат да спират вулканичната дейност около езерото. Знаците са се превърнали в интересна атракция в наши дни.


Най-активният вулкан

8 любопитни географски факта за Нова Зеландия

Макар че в страната има много вулкани, повечето от тях не са активни. Вулканът Уакаари на Белия остров е най-активният на територията на Нова Зеландия. Пълното наименование на острова е  Te Puia o Whakaari, което в превод означава „драматичният вулкан“. Името на Белият остров е дадено от капитан Кук  през 1769 г., тъй като винаги изглеждал като облак бяла пара.Уакаари е андезитен вулкан, разположен в Залива на Изобилието. Диаметърът му е почти 2 км и макар, че мястото е изоставено от почти 100 години, все още привлича многобройни туристи. Уакаари е един от най-достъпните вулкани в света, което обяснява и големия брой учени, които идват да го изследват.


Най-дългата река

Вече споменахме, че река Уайкато е най-дълга за територията на Нова Зеландия, а също така е и доста красива. Дължината й е 425 км, като се влива в езерото Таупо. Името на реката е маорско и в превод означава „течаща вода“. Връзките с народа на маорите все още са здрави, тъй като те вярват, че реката им носи мана (гордост).


Най-високият водопад


8 любопитни географски факта за Нова Зеландия

Макар че доста хора смятат Browne за най-големия водопад в Нова Зеландия, други вярват, че Sutherland Falls са по-достойни за титлата. Технически погледнато, Browne е по-висок, но пък не е никак впечатляващ. За това водопадите Sutherland изместват Browne от първото място, въпреки височината им е по-малка (580 м).


Най-влажното място

Това е Milford Sound и всъщност е най-влажното ненаселено място в Нова Зеландия. Тук всяка година средно падат 6705 мм дъжд и мястото е толкова влажно, че има постоянен риск от свлачища. В добавка към двата постоянни водопада, в района има и многобройни временни водопади, които също се образуват заради голямото количество превалявания.


Най-дълбоката пещера


8 любопитни географски факта за Нова Зеландия

Най-дълбоката пещера в Нова Зеландия е пещерната система Ellis Basin. Тя „отмъкнала“ титлата от пещерата Nettlebed през 2010 година, когато била изследвана до дълбочина от 1024 метра. Дължината на Ellis Basin е 33.4 км, което я превръща във втората по дължина пещера в страната.


Най-силното земетресение

Един от факторите, спомогнали за оформянето на релефа на Нова Зеландия е, че тя се намира в силно земетръсна зона. Факт, който ни беше припомнен от земетресението в Крайстчърч през февруари 2011 година. Най-силното земетресение, измерено в Нова Зеландия се случило на 23 февруари 1855 година. То било с магнитуд 8.2 по Рихтер.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Нова Зеландия

 

Всеки който е гледал Властелинът на пръстените се е възхитил на величествените пейзажи и природната красота на Нова Зеландия. Като новозеландец режисьорът на прочутата трилогия, Питър Джаксън, със сигурност не е имал нужда от много убеждаване, за да се реши да я заснеме в родната си страна. Ето и някои от най-зрелищните локации, станали декор за сц...
Прочетен: 4892 Коментари: 0
    Окланд е най-големият град в Нова Зеландия с популация от над 1 милион души. Познат е като „града на платната“ заради големия брой яхти, които красят пристанище Waimeata и залива Hauraki. Окланд би могъл да бъде познат и като „града на вулканите“, тъй като голяма част от пейзажите му се дължат на факта, че е построен върху Окландското вулкани...
Прочетен: 7500 Коментари: 0
Нова Зеландия е държава в югозападната част на Тихия океан, която се състои от два големи и множество по-малки острови. Тя е част от Британската общност и дом на маорите. Държавен глава на страната е британската кралица, но нейната роля в управлението е незначителна. Нова Зеландия е изолирана от други острови и континенти, които се намират на голем...
Прочетен: 32584 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Нова Зеландия

 

 
1
2
3
4
5
   От: Polina Ivanova
 
 
Видео за Нова Зеландия

  


Тагове