8 интересни факта за ацтеките

 

 

Ацтеките за една от процъфтяващите древни цивилизации на Централна Америка, за които учените знаят сравнително много, макар че немалко от тяхната култура вероятно е погубена с опустошаването на ацтекските градове от алчните конкистадори. Ацтекската цивилизация е позната на света основно с "изобретяването" на шоколадовата напитка, чоколатъл, макар че за първи в тази област се смятат маите. От културата на древните ацтеки знаем още за огромните пирамиди, за построената върху езеро столица, която за времето си е била по-голяма от повечето европейски градове, за множеството жертвоприношения. Учените считат, че повечето ацтеки са били грамотни, тъй като тяхната култура е изградена на образованието, семейството и изкуството.8 интересни факта за ацтеките


1.
Изкуството на ацтекската цивилизация


8 интересни факта за ацтеките

 

Ацтеките се занимавали активно със спорт и отделяли внимание на изкуството. Формите от ежедневието те претворявали в посудата и изграждали скулптури. Дори воините им носели вещи, които били специално оцветени. Освен това се смята, че ацтеките обичали поезията. Забавлявали се с разнообразие от игри, някои от които изпълнявали роля в ацтекската религия. Учудващо е, че ацтеките така и не открили колелото, поне не като помощно средство в бита. Вероятно са го използвали за направата на играчки, но тъй като не разполагали с впрегатни животни, които да използват, а теренът не бил много подходящ, колелото не се наложило като средство за транспорт в цивилизацията.

 

 

2. Задължително обучение


8 интересни факта за ацтеките


Ацтеките задължавали децата да ходят на училище, като момичетата и момчетата ходели в отделни училища. Децата от знатен произход били обучавани по история, науки и изкуство, как да управляват държавата, тъй като те трябвало да се обучат за водачи на обществото и на армията. Момчетата от обикновени семейства били подготвяни за войската, а момичетата били обучавани за домашни задължения, как да готвят и да тъкат тъкани.

 

 

3. Упадък заради болест

8 интересни факта за ацтеките

 

Повечето древни ацтеки не били убити по време на война, а заради болести. Макар някои учени да твърдят, че испанските конквистадори са преборили индианските воини с по-добри оръжия и тактика, по-вероятно е европейските завоеватели да са били подпомогнати значително от болестите. Те донесли със себе си болести като едра шарка, която бързо редуцирала индианското население, за което шарката била непозната дотогава. Смята се, че повече от 20 милиона от местните били избити от чуждоземни болести само за няколко години. Има теории, че тъй като цивилизацията на ацтеките подчинявала множество племена, те били щастливи да помогнат на конквистадорите да унищожат ядрото на империята.

 

 

 

4. Име

 

8 интересни факта за ацтеките

 

Макар да наричаме древните американци "ацтеки", те не са се наричали така, а това е наименование, което им е дадено от европейските завоеватели. Те наричали себе си "мехика", което по-късно дава наименованието на Мексико, което се заражда по тези територии. Модерното название на племената идва от една от първите области, в която живеели индианците в 12 век, Aztlan, която се намира в северната част на Мексико.

 

5. Система за записване


8 интересни факта за ацтеките


Ацтеките можели да записват разнообразна информация на езика N’ahuatl, а азбуката му била под формата на картинки. Знанието за това как да пишат било много специфично, а така оформената информация била запазвана върху "хартия" от дървесна кора или кожа от елен, като за багри са били използвани въглен и бои от зеленчукови култури. Ацтеките записвали разнообразна информация за ежедневни държавни дела, дори поезия.

 

 

6. Продажба на деца


8 интересни факта за ацтеките


За цивилизацията на ацтеките било нещо напълно нормално родител да продаде детето си в робство. Обикновено бедните продавали децата си, за да спечелят пари за семейството. Някои ацтеки продавали за роби себе си, а ако работели здраво, можели да се откупят. Много от тях оставали роби за цял живот, а други се откупвали след няколко години. За ацтеките обаче робството не било това, което ние знаем, тъй като робите можели да се женят, да имат деца и да имат земя.

 

7. Полигамия на населението

8 интересни факта за ацтеките

 

На мъжете било разрешавано да имат повече жени, но първата жена винаги се смятала за главна, тъй като само с нея сватбата била официална. Другите жени били вписвани в документите, но били с по-малко права от първата. От мъжа се очаквало да се грижи еднакво за жените си, тъй като ацтеките ценели ролята на жените в социума. Повечето жени показвали заможност и осигурявали по-висок статус. Разводът се разрешавал понякога, но не изневярата и на мъже, и на жени.

 

 

8. Робство, но не точно

8 интересни факта за ацтеките

 

Ацтеките имали уникална система на робство. Децата на робите не се смятали автоматично за собственост, а самите роби можели да имат собственост и дори да притежават собствени роби. Имало няколко начина за роба да се освободи, а ако избяга, само този, който е платил или негови роднини, можели да го гонят. Обикновено робите можели да се откупят, така че робството за ацтеките било повече като строг режим на слугуване, отколкото робство.


 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Америка

 

Кратерните езера се образуват в кратера на вулкан, маар или калдера. В тази статия ще Ви представим някои от най-красивите кратерни езера, разположени на територията на Северна и Южна Америка.Мазама – Орегон, САЩЕдно доста популярно кратерно езеро, което носи наименованието на самото геологично образувание, е Кратерното езеро в Орегон, САЩ. То е ра...
Прочетен: 1589 Коментари: 0
      Ако винаги сте обичали книги за динозаври, като дете сте мечтали да сте палеонтолог или сте любител на древната история, тези няколко дестинации в Съединените щати вероятно ще ви харесат. Можете да отидете на семейна ваканция, за да разгледате интересни находки на милиони години и да се потопите в света на динозаврите.         Диноз...
Прочетен: 3033 Коментари: 0
Има нещо магическо в цветовете на Карибско море, което кара погледа да остане втренчен с часове в пейзажа. Като се добавят искрящо белите пясъчни ивици, палмите, които се идеални за опъване на хамак и възможностите за водни спортове, които са в изобилие, се получава кътче, което много хора наричат рай на Земята. Много от островите вече са световнои...
Прочетен: 3203 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)

Тагове