8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

 

Великобритания е една от най-интересните държави на света, не само заради това, че е една от сравнително малкото, които имат толкова дълга история като монархическа държава. Конституционната монархия е може би най-известната в света, а многото кралски особи са дейни участници в светския живот на държавата. Покрай нейното управление, заради известността на монархията, има много погрешни схващания, които се разпространяват сред чужденците.Кралица на Англия


8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

Нейно Височество кралица Елизабет Втора често е описвана като "кралица на Англия". Тя обаче управлява поне формално 16 държави. Обединеното кралство, United Kingdom, се състои от няколко части, а някои от бившите британски колонии все още смятат Елизабет за своя кралица, макар формално. Това включва Нова Зеландия, Австралия и Канада.

 


Кралицата не плаща данъци на държавата


8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

Бащата на кралицата, крал Джордж, се борил да не плаща данъци, тъй като смятал това за свой прерогатив. Когато темата за данъците се повдигнала за пореден път на поредното финансово съвещание, участниците решили Нейно Величество да плаща данъци на държавата, но те да са по-ниски в сравнение с обикновените хора, а някои от таксите отпаднали за нея. В момента кралицата заплаща данъци за приходи от частните си резиденции.

 

Кралицата има два рождени дни


8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

Елизабет е родена на 21 април като принцеса на Йорк. Празненството за раждането й обаче се провело юни, когато се провел парад. Пра-прадядото на кралицата установил дата за парада за рождения ден на суверена, която да е в топлите месеци, заради по-доброто време, макар че той бил роден през ноември. Така този, който е на трона, празнува рождения си ден официално и неофициално, като на истинската дата могат да се чуят 41 празнични салюта.


Нелегално шофиране без книжка

 

8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

През войната тогавашната принцеса се записала на служба и се научила да поправя и да кара автомобил. Това е добро умение за нея, тъй като суверените не трябва да имат шофьорска книжка, за да карат автомобил. Елизабет има книжка, макар че не е минавала тест за шофиране. Тя обаче не се нуждае от паспорт, тъй като формално държавата е нейна. Другите от семейството обаче трябва да имат паспорт и книжка. Елизабет може да кара кола без да слага колан и често се възползва от това.

 

 

Всемогъща монархия

 

8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

От подписването на Магна Харта в началото на 13 век властта на монарсите се ограничава и се осигуряват свободи на обикновените хора. Днес монархията е повече официално лице, отколкото основна сила в управлението на държавата, която е конституционна монархия и разполага с министър председател. Властта на Елизабет извън Обединеното кралство, например в Канада и Австралия е основно формална и презентативна.

 


Чарлз може да не стане крал

 

8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

Според конституцията на държавата принцът не може да каже "Е, явно нямат нужда от мен" и да даде път на сина си да се качи на трона. Макар да се счита, че принц Уилям е по-харесван, той може да е крал чак след смъртта на баща си. Чарлс може да реши да абдикира, както своя правуйчо Едуард, който зарязва трона заради жена, но е малко вероятно, тъй като се подготвя за тази роля няколко десетилетия. Макар много хора да смятат, че младият принц е по-подходящ от Чарлс да седне на трона на баба си, конституцията определя някакъв ред, в който трябва да се осигури приемственост на върха на могъщата държава.

 

 

Кралицата носи короната си постоянно


8 погрешни схващания за британската монархия

 

 

Всъщност Нейно Величество я слага само в определени случаи, съвсем рядко. Макар тя да носи рядко най-официалната си корона, тя притежава цяла колекция шапки, които носи почти на всяко събитие. Короната е твърде тежка и кралицата избягва да я носи, когато не се налага. Малко преди да се покаже с нея, кралицата носи короната, за да свикне с нея. Нейният син си спомня как като малък майка му идва да го къпе с короната, което му се струвало много впечатлително.

 

 

"Не се забавляваме"


8 погрешни схващания за британската монархия

 

Тези думи се смятат за казани от кралица Виктория, но много хора смятат, че казаното от нея е извъртяно. Виктория вероятно е казала тези думи, когато на веселба се опитали да я развеселят, а тя отговорила "Не се забавляваме". Вместо да има предвид суверенното "ние", с което много монарси говорят за себе си в множествено число, кралицата вероятно е говорила не само за себе си, а за всички дворцови дами.


Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Великобритания

 

Въпреки че Бирмингам е вторият най-населен град във Великобритания, туристите често го пропускат. Той обаче има богата история и може да предложи на посетителите различни забавления и забележителности. Отидете на шопинг в търговски център "Булринг"Когато става въпрос за пазаруване в Обединеното кралство, повечето хора автоматично се сещат за шикозн...
Прочетен: 2148 Коментари: 0
Някои от чудесата на Великобритания са дело на човека, други са създадени от природата, а трети се свързват с живота и делото на велики личности. Всяко от тях обаче е уникално само по себе си. СтоунхенджСтоунхендж е едно от най-известните и най-снимани места в целия свят. Той представлява останки от разположени в кръг изправени камъни, заобиколени ...
Прочетен: 2328 Коментари: 0
Обединеното кралство обхваща Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия и от дълго време е любима европейска дестинация на много туристи заради красивата природа, историческите градове, прекрасните музеи и изключителните театри. Местата във Великобритания, привличащи чуждестранни посетители, са изключително разнообразни. Ето седем от тях.ЕдинбургВс...
Прочетен: 4655 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Великобритания

 

 
1
2
3
4
5
   От: Polina Ivanova
 
 


Тагове