7 интересни обичаи в китайската култура

 

 

 

Китай е една от най-очарователните страни на света, а китайските обичаи – причудливи, мистични и древни. Има много китайски обичаи с които сме запознати – червения плик за пари, фън шуй, китайския астрологичен календар и разбира се, новогодишните празненства. В тази статия обаче, ще Ви представим някои от по-малко познатите китайски обичаи:


 


Лице

 

7 интересни обичаи в китайската култура

 

Хората от Западната цивилизация считат „лице“ за „гордост“, но в повечето азиатски страни „лицето“ е значителен и сложен фактор от ежедневието. За разлика от Запада, да запазиш лице и да „дадеш лице“ се счита за критична необходимост. Без значение дали сте ученик в класна стая или директор в заседателна зала, въпросът за лицето винаги е на дневен ред. Да накарате някого да се почувства глупав или да го нараните чрез някаква забележка или действие се счита за загуба на лице от страна на потърпевшия. Даването на лице се счита за уважително действие и придава на получателя си статус.

 


 


Подаръци

 

7 интересни обичаи в китайската култура

 

Със своята площ от 9 600 000 кв.км, Китай е третата по големина страна в света. От един човек, израснал сред обичаите на Западната култура не се очаква изцяло да разбира китайските обичаи. Някои от тях се приемат по-лесно от други, а някои са сходни до нашите – например обичаят да носиш подарък когато отиваш на гости на някого. Подаръкът би могъл да бъде кошница с плодове или цветя, а като количество заложете на 8, тъй като осмицата се счита за поличба, която носи добро на дома.

 

 Приемане

 

7 интересни обичаи в китайската култура

 

Това е често срещан обичай в Китай. Когато Ви подарят подарък или получите награда, оставете пакета неотворен, но на видно място. Ако получилият подарък го отвори пред подаряващия ще го счетат за алчен и ще сметнат, че не оценява подаръка. Статусът и „лицето“ (нещо като реноме) играят важна роля в китайското общество и обичаи. Поради това, типът и стойността на получените подаръци от хората с различен статус се счита за изключително важно нещо.Контакти - Guanxi

 

7 интересни обичаи в китайската култура

 

Както и в Западния свят, и тук контактите се считат за важно нещо и са значима част от ежедневието. Дали ще търсите работа или услуга, контактите трябва да Ви предоставят възможности и да отворят врати. Guanxi е нещо повече от приемливата норма в западното общество. Те се използват от всеки и в почти всеки аспект от живота – за да получи човек онова, което търси (от билет за представление до карта Visa). Това е един от древните обичаи на Китай, който съществува от векове и не може да се счита за каквато и да е форма на подкуп. Визитките се използват при всяка възможност и се считат за китайски обичай да дадеш своята визитка при запознанство, така че да разшириш своята верига от Guanxi. 


Цигарите и Китай

 

7 интересни обичаи в китайската култура

 

Сред традициите в Китай има една, която се счита за необходимост при създаването на взаимоотношения и е добра за бизнес. И това е пушенето! Друг от аспектите на тази традиция е, че пушенето се счита за вредно за жените – затова те не пушат. За хората на Запад това вероятно е странно, но в Китай това е въведение в приятелството, а предлагането на цигара носи престиж на онзи, който я предлага. Въпреки че да откажеш предложената цигара не е сериозно, трябва да го направите с уважение и любезност. В последните години пушенето в Китай е забранено на публични места, което го превръща в една от традициите, които неизбежно ще отшумят.


 


Брак в Китай

 

7 интересни обичаи в китайската култура

 

Старите китайски обичаи, свързани със сватбата са сложен процес. На първо място, партньорството е изключително важно освен за младоженците, така и за техните семейства. Има три писма, свързани с церемонията – писмо за годеж, писмо-подарък и сватбено писмо, което се пише когато младоженецът за първи път посети бъдещата си жена у дома. След тази традиционна процедура има още 6 традиционни форми на етикет, които водят до сватбената церемония.

 

 

 

Китайска чувствителност

 

7 интересни обичаи в китайската култура

 

Както и във всяка друга култура, и в китайската има теми, които ще причинят неудобство по време на разговор. В Китай, обичаят диктува, че трябва да забелязваме индикациите на другите, когато се чувстват неудобно с темата на разговор. Трябва да внимавате особено с теми като политика или религия. Ако човекът отсреща внезапно стане мълчалив, показва признаци, че не Ви разбира, или смени темата, трябва да приключите с въпросите по дадената тема.

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Китай

 

През последните години Китай е вложил солидни средства в развитието на Пекин. И докато някои от постиженията като Националния стадион определено си заслужава да се посетят, не бива да се пренебрегват и забележителностите, които привличат посетители от години."Птиче гнездо"Иновативната сграда "Птиче гнездо" представлява национален стадион, дължащ им...
Прочетен: 361 Коментари: 0
Макао е град с богато китайско и португалско културно наследство. Той е разположен на едноименния полуостров и малко по-отдалечените острови Тайпа и Колоан. Тук човек може да види китайски храмове, католически църкви и исторически реликви, разположени насред модерно обкръжение – нещо, което свидетелства за преплитането между Изтока и Запада. Ето ня...
Прочетен: 654 Коментари: 0
Великата китайска стена не е едно от Седемте чудеса на древния свят, но пък е едно от Седемте средновековни чудеса и присъства в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Ето още малко интересни факти.1. Не е вярно, че Великата китайска стена е построена наведнъж. Тя представлява единна структура от няколко отделни сегмента, строени от различни д...
Прочетен: 3159 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (877)

Албуми (8)

Видео (3)

Приятели (30)Снимки за Китай

 

 
1
2
3
4
5
   От: Lyubomir Nikolov
 
 


Тагове