Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

 

 

С чара на малкия град, модерните барове и ресторанти, прекрасната кухня, интересния нощен живот, музеите и разнообразните атракции, които предлага, Брюксел бързо придобива репутация на една от задължителните дестинации в Европа. Градът вече има слава и на мека на стила, изкуството и дизайна.

Според легендата, Брюксел се е зародил около малък параклис, построен от свещеника Св. Горик през VI век. През 979 г. е построена първата крепост и това е моментът, който се смята за начало на града. Името му идва от старохоландскотоbruocsella”, което означава блато (bruoc) и дом (sella) или “дома в блатото”. В Брюксел има над 40 музея, включително Музей на модерното изкуство и Кралския музей за изящни изкуства на Белгия.

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

 

Брюксел и Ар Нуво

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

Брюксел е столицата на Ар Нуво със своите прекрасни сгради, които са признати за „световно наследство“ от ЮНЕСКО. Брилянтните творения на Виктор Хорта, Пол Ханкар, както и на други архитекти, носят наслада за очите на посетителите.

В началото на XX век Брюксел навлиза в период на кипящо развитие. Средната класа, търговците и артистите предпочитали домовете им да бъдат построени в модерния към момента стил – Ар Нуво, стилът, който поставя началото на модерната архитектура и дизайн.

 

 

Големият площад (Гроте Маркт)

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

Големият площад е забележителна хомогенна смес от административни и частни сгради, датиращи основно от края на XVII век. Изграден е върху бивша блатиста местност на десния бряг на река Сена. Блатото е пресушено през XII век. Днешната правоъгълна форма на площада се е променяла през вековете, в резултат уголемяване или други модификации, но винаги е имало седем улици, „вливащи“ се в Гроте Маркт. Това е най-старото място за търговия в града, а по съседните улици все още кипи търговия с най-различни продукти.

 

 

 

Кметството

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

Кметството е една от най-красивите административни сгради в Брюксел. Не само заради многобройните статуи, украсяващи фасадата му, а и заради перфектните му пропорции и красотата на кулата, на чийто връх е „кацнал“ архангел Михаил – покровителят на града. В приемните стаи и кабинетите на членовете на градския съвет са запазени брюкселски гоблени от XVI, XVII и XVIII век, разточителни готически дървени ламперии с гербовете на древни гилдии, както и картини от колекциите на музея на кметството.

 

 

Манекен Пис

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

Статуята-фонтан е разположена в непосредствена близост до Големия площад. Тя е позната още като „малкия Жулиен“ и до XV век е играла важна роля в разпространението на питейната вода в града. Към края на XVII век статуята става все по-значима за градския живот. Статуята оцелява след бомбардировките над Брюксел през 1695 г и малко по малко се превръща в един от символите му. Днешния си вид придобива през 1916 г благодарение на Жером Дюкенуа.

 

 

Кралският дворец

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

Дворецът е една от най-импозантните постройки в Брюксел и официална резиденция на краля на Белгия.  Освен кабинетите на краля и кралицата, там се помещават и тези на гранд маршала на съда, началника на кабинета на краля, началника на кралската войска и градския наместник.

 

 

Атомиумът

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

Атомиумът е паметник, построен за панаира в Брюксел през 1958 г. Той е проектиран от Андре Уотъркейн и е висок 102 метра. Представлява 9 стоманени сфери, които образуват модел на клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти. Най-горната сфера предоставя прекрасна панорамна гледка към града.Юбелпарк

 

Брюксел - столицата на Ар Нуво

Брюксел - столицата на Ар Нуво

 

Юбелпарк (или Parc du Cinquantenaire) е голям парк, който се намира в източната част на Брюксел. Повечето сгради в U-образния парк са построени по поръчка на крал Леополд II за 50-годишнината от обявяването на белгийската независимост. В центъра на парка има триумфална арка, която е построена през 1905 г. Тя е направена от желязо, стъкло и камък, и е символ на икономическите и индустриалните постижения. Юбелпарк разполага с много живописни градини, езера и водопади, а освен прекрасната природа, можете да разгледате Военния музей, Музея на изкуствата и Автомузея. В парка се намира и единствената джамия в Брюксел.
Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Белгия

 

Белгия е разположена в Западна Европа и въпреки че е малка страна, има изключително богата история. Поради големината й посетителите могат да стигнат до почти всяка забележителност с влак в рамките на три-четири часа. Представяме ви някои от туристическите атракции, които си струва да се посетят.Гран Плас Гран Плас (Grote Markt) задължително трябва...
Прочетен: 2182 Коментари: 0
Ето три града в Белгия, които ще Ви смаят със своята красота, архитектура, култура и история. Това са Ардени, Брюж и Гент.АрдениАко сте в Белгия и желаете да се отдалечите от шума и суматохата на големите градове като  Гент и Брюксел, то Ардени е най-подходящото място. Планинската област е част от Валонския регион и е разположена  върху веригата от...
Прочетен: 15510 Коментари: 0
2009-04-02 17:49:32
от: tao
 
1
2
3
4
5
Увеселителен парк Bobbejaanland се намира в Лихтаарт, Белгия и е един от най-популярните увеселителни паркове в Европа, който забавлява своите малки и по-големи гости с множество въртележки, влакчета на ужасите и  какво ли още не: Водната пързалка, Гигантското колело, Река Индиана (водна пързалка на закрито), Революцията (въртележка на ужасите), ко...
Прочетен: 3664 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Белгия

 

 
 


Тагове