7 причини да посетите Исландия

 

Исландия е островна държава в северната част на Европа и на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия. Островът е известен с ледниците, гейзерите и горещите си извори, както и с активните си вулкани. Населението на държавата е около 316 хиляди човека, а съставът е еднороден, като повече от 90% от тях са исландци.  Смята се, че исландците са наследници на викингите, макар първите заселници на острова вероятно да са православни ирландски монаси. Те обаче престават да идват, тъй като норвежки викинги постепенно завземат територията. До средата на X век основната част от ограничената обработваема земя на острова е разпределена и е създаден Алтингът, парламент със законодателна и съдебна власт, който се счита за най-стария парламент в света, който макар и с прекъсвания, съществува и до днес.

7 причини да посетите Исландия

7 причини да посетите Исландия

1. Очарователните странности на острова


7 причини да посетите Исландия

В исландския език няма дума за ‘благодаря’, телефонният номер на премиера е в телефонния указател и то по азбучен ред и по първо име, а 20% от исландците вярват, че елфите съществуват. В Исландия има вероятно най-много широколентови интернет връзки на глава на населението от цял свят, а 80% от енергията на острова се добива чрез еко източници. На северния остров се наблюдава поне по едно земетресение всеки ден, а модерният начин на живот се преплита с традицията и суровата северна природа на Исландия, която най-често изглежда като извадена от книгите на Дж. Р. Толкин.


2. Конете в Исландия са необичайни

7 причини да посетите Исландия

Ако ви се струва учудващо като причина да посетите държавата заради конете в нея, вероятно не сте наясно с тяхната ‘специална характеристика’. Дребните исландски коне имат пет конски хода, за разлика от обикновените, които имат само четири. Петият конски ход се нарича tölt и е бърз, но много плавен и мек. Хората го описват като да се возиш на фотьойла вкъщи, но да се носиш над земята. Исландските кончета са много дружелюбни и търпеливи, а освен това не са много едри на ръст, затова можете да се насладите на разходка с тях даже, ако не сте опитен ездач.


3. Природните красоти на Исландия са няколко... хиляди


7 причини да посетите Исландия

7 причини да посетите Исландия

7 причини да посетите Исландия

Най-добрият начин да разгледате Исландия е да наемете кола и да тръгнете по Околовръстното шосе, което минава по периферията на острова и е с дължина около 1300 километра. Осигурете си достатъчно екстра време за странични обиколки, тъй като природата на острова е невероятна. Кристално чистите езера, гейзерите, вулканите, зелените долини, заснежените планини, всички те сякаш подканват да им се насладите. Столицата Рейкявик не е обичайната столица от бетон и стомана, затова в града също можете да се насладите на северната природа. Гейзерът с наименование Geysir, който е ‘кръстник’ на общото понятие за тези горещи фонтани, вече не изригва, но можете да видите близкия Strokkur. Красивите водопади, ледниците и обичайните исландски къщички с покриви от треви и мъх са интересна гледка за чужденците, които пътешестват из територията на Исландия.


4. Една от най-безопасните държави в света


7 причини да посетите Исландия

В много от градчетата на държавата можете да видите празни бебешки колички, оставени на улицата, докато исландците пазаруват или хапват в ресторант. Много от количките са с бебетата в тях, тъй като Исландия може да се похвали с едно от най-сигурните общества в света. Полицията в градовете не носи пистолети, а повечето престъпления са дребни и са породени от повечко алкохол. Можете да се разходите свободно в градините на парламента и да влезете в премиерския офис безпрепятствено. Вероятно причина за сигурността в Исландия е сравнително малкото население, две трети от което живее в Рейкявик. Много от исландците поназнайват английски, така че няма да е толкова трудно да се разберете с тях.


5. Храна за любители на морските дарове


7 причини да посетите Исландия

Традиционните ястия в Исландия като овча глава и месо от акула, което е частично изгнило, могат да не ви се струват особено апетитни. Исландската кухня обаче е пълна с ястия от морски дарове и меса, така че няма да се налага да гладувате.


6. Съвременен исландски дизайн


7 причини да посетите Исландия

За онези от вас, които харесват модерния дизайн, в обзавеждането и аксесоарите, северните страни са особено подходяща дестинация. Скандинавските страни са известни със съвременните хрумвания в сферата на дизайна, независимо дали стоките са за обзавеждане, облекло или аксесоари.


7. Можете да се отдадете на уединение

7 причини да посетите Исландия

За да разпуснете от всичкото приятно вълнение можете да се разходите сред природата на Исландия, за да потърсите няколко часа уединение от тълпите. Потопете се в някой от горещите извори, походете по брега на Атлантика или посетете по-отдалечените части на столицата. Даже вътре в столичния град гъстотата на населението е около 3 човека на кв. километър, така че няма да ви е трудно да избягате от тълпите в центъра на града.


Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Исландия

 

Исландия е известна като земя на огън и лед. На нейните територии ще откриете уникално многообразие от пейзажи – вулкани, водопади и огромни ледници. Високите планини са обкантени с хълмисти долини и плажове с черен пясък, а небето, осветено от блясъка на Северното сияние, се отразява в ледниковите езера.1. Водопадът Храунфосар  Река Хвита е богата...
Прочетен: 2654 Коментари: 0
Исландия е страната на северното сияние, гейзерите, ледниците и невероятните гледки. Освен това Исландия е и страна, в която 80% от електрическата енергия се добива от устойчиви източници като геотермални извори и вятърни електроцентрали. Преди няколко години една от водещите електрически компании в страната организира конкурс за дизайн на електрич...
Прочетен: 2241 Коментари: 0
Името на страната извиква в съзнанието земя с внушителни образувания от лед. Въпреки че този образ не е далеч от истината, Исландия може да предложи много повече от арктични температури и блестящи на светлината ледници. И докато драматичните, неземни чудеса на природата, особено северното сияние, са повече от магични, има много други неща, които ще...
Прочетен: 2342 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове