Забранени храни по света - 1

 

Всеки един от нас е свободен да похапва всичко, каквото обича, благодарение на множеството магазини и ресторанти, но представете си, ако нямахме  възможността да опитаме от определено ястие, само защото то не е позволено в страната ни.
Много държави по света имат своя федерална организация, която се занимава със забранени вещества, включително и храна. В САЩ  е познато като '' Управление за контрол на хранителните продукти и лекарства'' . Ето списък с някои от забранените храни по света.

Фоа гра

Забранени храни по света-1

Защо е забранена?

Фоа гра е деликатес, направен от патешки или гъши черен дроб. Ястието е забранено да се консумира в Турция, страните от Европейския съюз и Израел поради процес, известен като принудително хранене. За да се направи фоа гра, птиците се угояват с голямо количество царевица или друга храна около 8 дена преди да бъдат заклани, за да може черният им дроб да се увеличи и да натрупа необходимото количество мазнина. Мнозина считат, че този процес е крайно жесток и вреден за животните, тъй като това не е естествен хранителен процес и тялото им не е свикнало на такава свръхконсумация. През 2005 година фоа гра е  била забранена в Чикаго, но през 2008 година тази забрана е отпаднала. Много от американските щати са опитвали да забранят този вид ястие, но все още без успех.

Къде можете да я намерите?

В САЩ можете да откриете фоа гра, ако посетите точните ресторанти. В другите страни, които са забранили консумацията й, ще е много по-трудно. Тъй като в САЩ не е забранена, все още има фермери, които отглеждат патици и гъски и ги хранят принудително, за да си приготвят фоа гра. Понастоящем тази практика на  насилствено хранене с цел  приготвяне на фоа гра е широко разпространена.

Къде можете да опитате?


Ако откриете местен ресторант, който предлага в менюто си подобно ястие, можете да го опитате. Ако сте по-смел и богат, направете си екскурзия до Франция – родината на това ястие, което и понастоящем е важна част от френската кухня. Китай е също идеална дестинация, в която можете да откриете това ястие.


Перки от акула

 
Забранени храни по света-1

Защо е забранена?


Въпреки че все още е  в процес на забрана из целия свят, филето от перки на акула не е разрешено да се консумира в  Шотландия, както и в Обединеното Кралство. В Хаваи тази практика също е забранена поради факта, че всяка година умират около  60,000 акули. Тези действия се възприемат от много страни като варварски, тъй като са груби и жестоки и застрашават много видове редки акули, които са заплашени от изчезване. Перките на акула често се използват за приготвянето на супа, която е луксозно ястие в повечето азиатски страни.

Къде можете да я намерите?

Засега може да се каже, че всеки ден перката на поне една акула се отрязва. В голям брой страни съществуват нови закони, забраняващи подобен вид действия. Много често тази практика остава незабелязана, тъй като някои рибари хващат акулата, изтеглят я до брега,  отрязват перката й и след това я пускат обратно във водата, където тя умира.

Къде можете да опитате?


Перки от акула се предлагат предимно в азиатските държави, особено в Китай. Ако пътувате до Мексико, оттам също можете да се снабдите с тях, тъй като често се търгуват.  В САЩ можете да опитате супа от перки на акула, чиято цена е прекалено висока.


Сурово мляко


Забранени храни по света-1

Защо е забранено?


Преди Индустриалната революция суровото мляко е бил продукт, употребяван всекидневно. То не е било пастъоризирано. Тогава хората все още не разполагали с подобен вид техника – те са отглеждали домашни животни като кози и овце. Новите методи за обработка на млякото, като пастъоризирането, са наложили забрана върху консумацията му в сурово състояние. Понастоящем модерните условия във фермите и по-добрите методи за изследване показват, че суровото мляко е по-малко опасно, но има страни, в които то все още е забранено – в 22  щата и в Канада.

Къде можете да го намерите?


В много страни се предлагат бутилки със сурово мляко. В САЩ се е провеждал продължителен и яростен дебат относно здравословността на суровото мляко, а други са на мнение, че е пълно с бацили. В Европа, Азия и Африка множете да намерите свободно сурово мляко, както и сурово сирене. В САЩ, в само 28 щата е позволена употребата на сурово мляко.

Къде можете да опитате?


Тук имате няколко опции. Потупайте каубойската си шапка, преместете се в провинцията и се посветете на отглеждането на крави. Можете да си купите крава или да използвате нечия друга, за да се сдобиете с малко мляко. Ако желаете да си купите бутилка със сурово мляко, ще Ви се наложи да попътувате.


Абсент


Забранени храни по света-1

Защо е забранен?


През 1800-те абсентът е бил забранен в много райони по света. Това се е дължало на нарастващото насилие и увеличаващите се случаи на халюцинации, както и на ментални заболявания. Въпреки това абсентът възвръща своята популярност в края на 1800-те и началото на 1900 – те. Счита се, че през 1905 година са съществували 40 дестилатора в близост до швейцарската граница, които са произвеждали абсент за Швейцария и Франция. През 20-те век учени са изследвали този вид напитка и да стигнали до извода, че тя е много опасна. Въпреки че мнозина считат, че забраната е наложена заради движението на въздържателите през 20-ти век, учените по онова време са установили, че напитката съдържа химичното съединение thujone, чиято употреба, дори в минимални количества, води до психически заболявания. През 1915 година употребата на абсент е забранена в повечето европейски страни (с малки изключения). Понастоящем в САЩ се дестилира абсент, но само 75% и обикновено се разрежда с вода.

Къде можете да го намерите?


Дори и да не се произвежда абсент по традиционната рецепта, има страни, в които се дестилира – Чехия, Швейцария, Франция и Испания. През 2008 година са съществували около 200 различни вида абсент, които са били достъпни за консумация.

Къде можете да опитате?


Навярно ще успеете да намерите абсент в местния бар, но ако търсите нещо по-силно, посетете Чехия или Франция  и със сигурност абсентът ще стане най-добрия приятел на Вашия разум.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2786 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3366 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2671 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове