7 авантюри в далечна Патагония

 

Територията на дивата и неопитомена Патагония се разпростира в южните части на южноамериканския континент. За точните граници се спори - според някои това са степите в южна Аржентина, а според други тя заема целия южен край на Южна Америка. Счита се, че Патагония започва някъде от южния край на провинция Буенос Айрес и се простира през Андите до Тихия океан. Разнообразието на патагонската територия е изумително - от сухите южни равнини на Аржентина, през високите и заснежени Анди, множеството езера, мочурливия тихоокеански бряг, чак до скалистата Огнена земя - Тиера дел Фуего. Цялата територия е прорязана от Кордилерите, най-дългата планинска верига в света.

7 авантюри в далечна Патагония

1. Маршрут W в национален парк Torres del Paine

7 авантюри в далечна Патагония

Ако обичате природата можете да се впуснете в приключение по маршрута W, който се намира в националния парк Torres del Paine National Park. Паркът се намира в Чили и е страхотно решение за ваканция сред природата, почти недокосната от цивилизацията. Маршрутът отнема 5 дена, за да се измине, а територията му включва бистри поточета, ледникови езера и огромни скали. Можете да спите на къмпинг до известните гранитни кули, които се изправят величествено над долините, окъпани в слънчева светлина.


2. Фауната на Патагония

7 авантюри в далечна Патагония

Ако се впуснете в разходка сред патагонската природа, има голяма вероятност да видите животните в естествената им среда. В националния парк Torres del Paine в Чили животните са под защитата на ЮНЕСКО. Ако сте достатъчно търпеливи, можете да видите южноамериканската лама гуанако, нанду, както и различни птици - андийски кондори, лебеди, ибиси и фламинго. Растенията в парка са не по-малко интересни – няколко разновидности орхидеи, както и разнообразни растения в различните зони, патагонската степ, субполярните гори и андийската пустиня.


3. Колонията от пингвини в Магелановия проток

7 авантюри в далечна Патагония

Разходете се с лодка до остров Магдалена, край бреговете на Пунта Аренас, за да видите над 50 000 двойки магеланови пингвини. Ще трябва да се преборите с вълни, някои от които високи над 1,5 метра, за да стигнете до неповторимия остров. Тук пингвините идват всяка пролет, за да се чифтосват и си тръгват през есента. На брега те са обикновено страхливи, особено през размножителния период, затова най-често се крият от хората в гнездата си. Във водата обаче птиците не се страхуват и даже могат да са агресивни. Популацията на магеланови пингвини се счита за стабилна, но въпреки това те са застрашени от нефтените разливи, рибарските мрежи и редуцирането на рибни пасажи. Вижте още - Протокът на Магелан: Историята на една мечта 


4. Ден далеч от цивилизацията

7 авантюри в далечна Патагония

Можете да отделите един ден от ваканцията си, който да изкарате в ранчо сред дивата пустош. Можете да се почувствате като истински гаучо и да помагате с работата във фермата, да разгледате на обиколка, или да наблюдавате ежедневната дейност на местните.


5. Птици фламинго в Ел Калафате в Аржентина


7 авантюри в далечна Патагония

7 авантюри в далечна Патагония

Най-вероятно не сте очаквали да видите фламинго в Патагония, тъй като тези ярко обагрени птици обикновено се асоциират с топлите зони на планетата. Чилийското фламинго е избрало за свой дом тези южни части на континента и може да бъде забелязано по бреговете на езерото Аржентина в Ел Калафате.
 

6. Разходка по ледника Морено

7 авантюри в далечна Патагония

7 авантюри в далечна Патагония

Ледникът Морено се намира на 80 километра от Ел Калафате в Аржентина. Това е една от най-достъпните ледени територии в света. Можете да се разходите по снега и даже да видите как се откъсва огромно парче лед от глетчера, което с плясък пада в ледените води на езерото Аржентина, в чиято южна част се намира ледникът. Това е и един от най-крупните запаси на сладка вода в света.


7. Патагонска кухня

7 авантюри в далечна Патагония

Агнешкото месо е едно от основните ястия в Патагония и се яде повече от телешкото. Въпреки рехавата тревиста растителност по патагонските пасища, тяхното месо е крехко и вкусно. Вместо да ги въртят на шиш, местните разпъват одраното агне на 2-3 шиша, така че то става почти плоско, овкусяват го и го поставят на огън. Те поставят на триножник по 2-3 агнета – като го въртят около огъня месото се пече равномерно и изглежда много апетитно.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Патагония

 

Патагония е различна. Не само че не се вписва в характеристиките на умерените географски ширини на западното полукълбо, но и изобщо не се поддава на описание. Историята й е изпълнена с противоречия. И това е така, защото патагонците винаги имат различна версия и ако не сте съгласни с тях, ще трябва да се защитавате. В началото на 1600 г. те ревност...
Прочетен: 16544 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Аржентина

 

 
 


Тагове