10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

 

Тъй като САЩ има богато индустриално и минно наследство, някои от градовете носят наименованието на химични елементи. Ето списък с американски градове, носещи наименования на химични елементи, подредени по низходящ ред в зависимост от атомния им номер – от най-тежките до най-леките.

Вижте още: 10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1Цинк, Арканзас
* носи името на химичния елемент цинк с атомен номер = 30


10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Цинкът е метал, използван още през 10-ти век, който се е смесвал с мед, за да се получи бронз. Цинкът често се използвал и  като антикорозионен елемент в състава на поцинкованата стомана -  в батерии и бронз. Той е съществен биологичен минерал от изключително значение за общественото здраве, тъй както липсата на цинк в организма може да доведе до сериозни здравословни проблеми, особено при деца. Районът около градчето процъфтява през късните 1800-те години до приблизително ранните 1920 – те, тъй като е било значим източник на минерални депозити. Основната руда, която се е добива тук, е силикат на цинк.

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Счита се, че в този район се добива най- качественият цинк, който би могъл да се претопи от   руда. В допълнение към мините,  зоната съдържа артезиански кладенци и многобройни извори. В този период градът е бил дом за много хора – тук е имало училище, издавал се е местен вестник, бизнесът се е развивал  - открити са много магазини и хотели. Градът Цинк е в своя разцвет докато не настъпва Голямата депресия, когато мината дейност в района е прекратена. Понастоящем градът е дом за няколко семейства.


Айрън, Мичиган

* носи името на химичния елемент желязо с атомен номер = 26


10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Желязото е един от най-често употребяваните метали в световен мащаб, а 98% от него се използва за обработка на стомана.

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Айрън или Айрън Маунтин е градче, разположено в Горния полуостров на Мичиган с население, чийто брой е достигал приблизително  8,000 души. Той също така е дом на един от най-големите изкуствени ски скокове. Не е изненадващо, че градчето се е оформило поради големия наплив на търсещите желязна руда. Още в ранното развитие на стоманената индустрия, което стартира през 1800 година, множество ''златотърсачи'' са били в търсене на залежи от желязна руда.


Манган, Минесота

* носи името на химичния елемент манган с атомен номер=25


10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Манганът е минерал, използван в стоманената и алуминиева продукция. Градчето, кръстено на този химичен елемент, представлява малко селище в Минесота, разположено в окръг Кроу Уинг, на около 2 километра северно от Тромолд, между езерата  Coles и Flynn. Първото преброяване на населението е било направено през 1920 година, а през 1960 градът е бил изоставен. Кръстено  на мината за добив на манган, градчето е дом на 183 души през 1920 година.

С течение на времето залежите на мините били изчерпани. В резултат на това, не останала работа и местното население било принудено да се пресели, за да може да открие други възможности за препитанието си. За разлика от другите градове в околността, чийто брой на населението спаднал с 30-40 %, Манган останал обезлюден изцяло. През 1960 – те той станал ''град – призрак''. В него не останало нищо друго освен тротоари, камъни и няколко  сгради.


  Хром, Пенсилвания
* носи наименованието на химичния елемент хром с атомен номер=24


10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Тъй като хромът е твърд метал и има висока резистентност към корозията, той е ценна добавка към състава на стоманата и при изработката на неръждаемата стомана.

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Недалеч от Ланкастър, градът Хром е разположен на границата между Пенсилвания и Мериленд, близо до линията Мейсън-Диксън.  Градът носи името на хромовата мина, която се намира в северната част на Мериленд и югоизточната част на Пенсилвания.


Бор, Калифорния

*носи наименованието на химичния елемент бор с атомен номер=5


10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -2

Химичният елемент бор се употребява главно  в производството на изолиращи фибростъкла и прах за пране.  Бор е градче, намиращо се в окръг Керн, Калифорния, на 24 километра в посока изток-югоизток от  Castle Butte, на надморска височина  751 метра. Броят на населението е бил около  2,025 през последното преброяване, направено през 2000 година. Градът е кръстен на химичния елемент бор, тъй като на територията му се намират солидни залежи от този метал.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за САЩ

 

Национален парк "Гранд Тетън" се намира в северозападната част на щата Уайоминг и се простира на площ от около 130,000 хектара. При основаването си през 1929 г. той е обхващал само основните върхове на планинска верига Тетън и шест ледникови езера в полите на планината. В следващите десетилетия паркът се разширил до сегашните си размери и вече вклю...
Прочетен: 1804 Коментари: 0
10 американски щата, които привличат най-много чуждестранни туристи – първа част6. ТексасЩатът има над 25 милиона жители и предлага страхотна храна и нощни забавления. Освен това е истинска мека на футбола. Срещите на гимназиалните отбори привличат хиляди фенове. Но независимо дали чуждестранните туристите са почитатели на спорта или не, преживяван...
Прочетен: 3104 Коментари: 0
Невъзможно е чуждестранните туристи да разгледат необятна страна като САЩ по време на едно-единствено пътуване. Независимо от кое крайбрежие ще започне ваканцията им, със сигурност различните типове хора ще открият нещо интересно. Следните 10 американски щата са най-посещавани от чужденци.1. Ню ЙоркВъпреки че щатът не се радва на хубаво време през ...
Прочетен: 2919 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове