10-те най-влиятелни писмени системи -2

 

Според схоластическата философия писмеността е знак, съставен от други знаци, който е бил създаден поради нуждата на човека, част от определени общества, да общува и да предава знанията на други хора ( на разстояние и във времето). Проследяването на еволюцията на писмеността е съпроводено с любопитни факти, водещи към една всеобхватна азбука - както ще разберете само, като прочетете предложения списък с 10 от най-влиятелните писмени системи.

Вижте още: 10-те най-влиятелни писмени системи -1 

Брахми

 10-те най-влиятелни писмени системи -2

Много писмени системи, използвани в Южна Азия водят началото си от брахми. Тази абугида ( писмена система, при която  гласните и съгласни звукове  се изписват като диакритични знаци) възниква през 5-ти век пр. Хр. и се използва като писмена система в пракритския език и санскрита. През следващите години брахми се усъвършенства до многобройни регионални ръкописи, които се свързват с езиците на съответните региони. Тези ''потомци'' на писмеността в общи линии могат да бъдат класифицирани като Северни и Южни, а с разширяването на индуизма и будизма, южната група се разпространява в Югоизточна Азия, а северните  - в Тибет. Понастоящем брахми се използва главно в Индия (с религиозни цели) и в някои райони, които са с преобладаващо будистко население.


Арабска писмена система


 10-те най-влиятелни писмени системи -2

Поради големия брой на говорещите арабски език и обширното влияние на исляма,  арабската азбука е втората най-широко разпространена в света – главно на територията на Северна Африка, Западна и Централна Азия. Това е абджад – писмена система, в която звукове са само съгласни. Азбуката се заражда  около 400 г. пр. Хр (около 200 години преди исляма), но възникването на исляма и написването на Корана са внесли важни промени в писмената система – гласни диакритични знаци. Силната връзка с религията  ясно обяснява широкото разпространение на арабската писмена система и сред проповядващите исляма, които не са арабоговорящи, включително и говорещите фарси, урду, панджаби, пущу и кюрдски.


Гръцка писмена система


 10-те най-влиятелни писмени системи -2

Гръцката азбука отбелязва висок скок в развитието на писмените системи, особено след като е първата, в която са обособени отделни гласни. Тя възниква през 800 г. пр. Хр и съществува до ден днешен. В дългата си история тя е била използвана като писмена система в иврита, арабския, турския, галския и албанския езици.  Тази гръцка писмена система е използвана  в Микенска Гърция, но съвременната  писменост, която е позната днес, е била първият успешен опит, който е бил правилно направен преди възникването на Древна Гърция. Освен очевидното й значение по отношение на литературата и ръкописите на Древна Гърция, нейното влияние върху други писмени системи е огромно.


Латинска писмена система


 10-те най-влиятелни писмени системи -2

Произлизаща от гръцката писмена система, латинската възниква около 700 г. пр. Хр. и се разпространява с бързи темпове първо в Европа, а след това по целия свят. Това било следствие от разширяването на Римската империя към Западна Европа, а след това и към Централна  и Северна Европа с разпространението на християнството през Средновековието. Някои от славянските езици започнали също да използват тази писмена система, както и  ораторите, проповядващи католицизма. Европейската колонизация ''внесла'' латинската писмена система в Америка, Африка, Океания и Азия, заедно с езиците, които колонизаторите говорели.


Прото-синайска и финикийска писменост


 10-те най-влиятелни писмени системи -2

Прото-синайска писменост е първата азбука, от  която произлизат  писмени системи, които са просъществували след нейната поява. Заражда се в Египет и Синай през 1900 г. пр. Хр. и , както се е смятало преди, е била '' вдъхновена'' от египетските йероглифи. Влиянието, което е имала, е било внушително – нейните следи водят до  иврит, руните, латинската писмена система, черокското писмо и геез. Финикийска писменост е директен наследник на  прото-синайска писменост, който се отличава съвсем малко от нея, но, разпространен от финикийски търговци из Средиземноморието, става широко използвана писменост от голям брой езици.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2786 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3366 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2671 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове