10-те най-влиятелни писмени системи -1

 

Според схоластическата философия писмеността е знак, съставен от други знаци, който е бил създаден поради нуждата на човека, част от определени общества, да общува и да предава знанията на други хора ( на разстояние и във времето). Проследяването на еволюцията на писмеността е съпроводено с любопитни факти, водещи към една всеобхватна азбука - както ще разберете само, като прочетете предложения списък с 10 от най-влиятелните писмени системи.


Брайловата азбука

10-те най-влиятелни писмени системи-1

Брайловата азбука е тактилна писмена система, включена в този списък. Създадена е през 1821 година от сляп французин - Луи Брайл, който е заимствал идеята от кода ''нощно писане'', съставен от изпъкнали бутони, който е използван от френската войска. Така той имал възможността да чете книги, изписани с релефни букви, но това се оказало непрактично, що се отнасяло до писмената форма на изказване. Става ясно, че е била необходима по-добра писмена система, но кодът, който той използвал, бил твърде сложен, тъй като с около 12 релефни точки се описвала една буква. Брайл създава своя собствена система, по която се използват шест релефни точки. Тя така и не е добила популярност, докато той е бил жив. След смъртта му брайловата система се е превърнала в средство за писмена комуникация, използвана от слепи и хора със зрителни увреждания. Понастоящем тази система е приспособена към широк брой езици по света.


Кирилица


10-те най-влиятелни писмени системи-1

През 9-ти век пр. Хр. двамата братя – Кирил и Методий, създават две азбуки – глаголица и кирилица, като писмени системи за славянските езици. Кирилицата, чиято основа е базирана на гръцката писмена система и на глаголицата, е основна писмена система, използвана в славянските езици. В днешно време тя е използвана от много славянски страни – Русия, България, Беларус, Украйна и Сърбия, както и от неславянски народи, които са били по влиянието на Съветския съюз.


Клинописно писмо

10-те най-влиятелни писмени системи-1

Значимостта на клинописното писмо произлиза от факта, че това е най-ранната позната писмена система в света. За първи път се появява преди около 3000 години преди Христа, създадена от шумерите, в областта на днешен Южен Ирак. Клинописното писмо се използвало от народи като акадците, хитите и хуритите, а също така е основа за създаването на угаритската и  староперсийска азбуки. Тази писменост е оказвала голямо влияние в Близкия Изток, но клинописното писмо е било изместено  от арамейската азбука и през 100 г.пр. Хр. то е изчезнало като писменост.


Древни египетски йероглифи


10-те най-влиятелни писмени системи-1

Счита се, че египетските йероглифи са се появили малко след клинописното писмо на шумерите, около 3200 г. пр.Хр. Наред с добре познатите, съществуват и още два вида древно египетски йероглифи - йератическата писменост ( използвана за религиозни цели) и демотическото писмо. Освен значимостта им на писмени системи, които са били важни за цивилизацията отпреди хиляди години, продължителното влияние на древните египетски йероглифи е послужило като ''вдъхновение'' за създаването на първата азбука.


Китайска писмена система

10-те най-влиятелни писмени системи-1

Китайската писмена система, освен че се използва от огромен брой хора, е забележителна поради факта, че е една от най-старите в света писмености, използвана още от 2-рото хилядолетие пр.н.е до днес. Елементите й са включвали пиктографи (всеки една от които отразява своето значение) и представляват едносрична дума. Китайските йероглифи се използват и в писмеността на други народи – корейци, японци и виетнамци, поради огромното влияние на страната в Източна Азия. Корейците и виетнамците са заместили китайската с друга писмена система, чиито символи все още съществуват като компоненти в писмения японски език – канджи. След като правителството въвежда опростена форма на тази писменост , с цел – насърчаване грамотността, китайската писмена система се разделя на основни клона - традиционен и опростен китайски.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2786 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3366 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2671 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове