9 велики скулптури

 

От много векове насам, велики хора на изкуството са ''дарявали'' човечеството с прекрасни творби, сред които са и скулптурите. Ето списък с 9 велики скулптури.


Бронзовата статуя на "Давид"


9 велики скулптури

Създадената през 1440-те от Донатело бронзова статуя на Давид е една от най-известните скулптури понастоящем. Това е първата бронзова статуя за Ренесанса, и първата по рода си, която изобразява изправен гол мъж. Скулптурата отразява Давид със загадъчна усмивка, който позира, след като е отрязал главата на Голиат.

9 велики скулптури

Младежът стои гол, носейки единствено ботуши и шапка, и държи меча на Голиат. Съществуват спорове относно годината, в която е сътворена статуята. Предполага се, че е в периода между 1420 - те и 1460-те.


Статуята на ''Дискохвъргачът''


9 велики скулптури

''Хвърлячът на диск'' е популярна, но изгубена гръцка творба, която в оригинал е изработена от бронз. Завършена е около 460-450 година преди Христа. Известна е благодарение на многото римски копия на оригинала. Както обикновено в гръцките олимпийски игри, атлетът е чисто гол.


'' Целувката''


9 велики скулптури

''Целувката''  е мраморна скулптура, изработена от френския скулптор Огюст Роден през 1889  година, която има интересна история. Тя изобразява италианска жена с благороден произход, увековечена в творбата на Данте – ''Ад'', която се влюбва с брата на своя съпруг Джовани Малатеста – Паоло.  Върху статуята е изобразена и книга, която се намира в ръката на Паоло. Устните на влюбените не се докосват, което предполага, че двойката е била прекъсната. Те намират смъртта си, преди устните им да се слеят. Когато критиците за първи път видели скулптурата през 1887 година, те предложили нетипичното наименование - Le Baiser ( '' Целувката'').


''Хермес с детето Дионис ''


9 велики скулптури

''Хермес с детето Дионис'', позната още като '' Хермес от  Праксител '' и '' Хермес от Олимп'', е древна гръцка скулптура, изобразяваща бога Хермес и детето Дионис, намерена през 1877 година из руините на храма на Хера в Олимпия.  Скулптурата е дело на Праксител и датира от 4-ти в. пр. Хр.. Творението е повлияно от образа на гръцкия пътешественик Павзаний и има основен принос в сформирането на творческия стил на Праксител. Определено тази скулптура е едно от най-великите му творения, на което в древни времена не са били открити изработени копия.


Статуята на Юстиция


9 велики скулптури

Статуята на Юстиция  е една от най-великите скулптури в света. Създаването й не се приписва на нито един творец, но е факт, че образът й украсява много сгради на съдилища по света, което и допринася за нейната популярност. Статуята има много имена, сред които и ''Везните на справедливостта'' и ''Сляпата справедливост''. Скулптурата датира от далечни времена на Древна Гърция и Рим. Тя е събирателен образ на древногръцките богини Дике (на правото, справедливостта и истината) и Темида (на правосъдието).


Пиета


9 велики скулптури

Създадената от Микеланджело  скулптура ''Пиета'' олицетворява Дева Мария, която държи в ръцете си своя син - Иисус Христос. Преди да сътвори този шедьовър, Микеланджело не е бил сред известните скулптури. Той е бил едва на 20 години, когато е споменал, че има намерение да направи скулптура, изобразяваща Дева Мария и сина й. Две години след това, от една единствена мраморна плоча той успява да създаде една от най-красивите скулптури.


''Мислителят''


9 велики скулптури

Известната скулптура ''Мислителят'' е дело на Огюст Роден. Първоначално тя е носила наименованието '' Поетът'' и е била част от Музея на декоративните изкуства, Париж. Началната идея е била статуята да бъде поставена близо до входната врата. Роден, вдъхновен от ''Божествената комедия'' на Данте е нарекъл вратите на музея ''Портите към ада''. Всяко едно от изложените произведения на изкуството е характеризирало определен персонаж от епическата поема. Замисълът на позиционирането на статуята пред входните врати е целял ''Мислителят'' да е  олицетворение на Данте, който седи пред ''Портите към ада'', обмисляйки своята велика поема. В крайна сметка, умален макет на статуята е разположен на върха на портите, размишляващ върху адските съдби на минаващите отдолу. Скулптурата изобразява гол мъж, тъй като Роден е искал да пресъздаде интелекта и поезията.


Венера Милоска


9 велики скулптури

Статуята на Венера Милоска е създадена в периода между 100 и 130 г. пр. Хр. Счита се, че изобразява Афродита (според римската митология – Венера) - древногръцката богиня на любовта и красотата. Тази мраморна скулптура е малко по-висока от човешки ръст – 203 см. Нейните ръце и оригиналният плинт, върху който е била поставена, липсват.

9 велики скулптури

От надписите върху плинта й се счита, че мраморната основа е била творение на Александър от Антиохия, въпреки че това дело е било приписвано в миналото на друг скулптор – Праксител. Понастоящем Венера Милоска е изложена в Лувъра, Париж.


 ''Давид ''

9 велики скулптури

''Давид'' е шедьовър на ренесансовата скулптура, създаден от италианския художник, скулптор, поет и архитект Микеланджело между 1501 и 1504 година. Представлява мраморна статуя, която е висока 5,17 метра, изобразяваща гол мъж – библейския персонаж Давид, любим художествен обект на Флоренция. Първоначално се е планувало статуята да бъде поставена нависоко - върху фасадата на катедралата ''Санта Мария дел Фиоре'', но вместо това тя е разположена на обществения площад ''Синьория'', където се намира и седалището на правителството във Флоренция.

9 велики скулптури

Статуята е официално представена на 8-ми септември 1504 година. Поради естеството на персонажа, който изобразява, тя много скоро след това се е превърнала в символ  на идеята за защитата на гражданските свободи, въплътена във Флорентинската република - независимият град-държава е заплашен от всички страни от по-мощни съперничещи си членки и от хегемонията на семейство Медичи. Погледът на Давид, изпълнен с предупредителен блясък, е устремен към Рим. През 1873 година статуята е преместена в Академия за изящни изкуства.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2917 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3475 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2758 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове