Най-опасните летища в света

 

Най-опасните летища в света – ето кои са те:


Летище ''Принцеса Юлиана '', Сен Мартен


Най-опасните летища в света

Международното летище  ''Принцеса Юлиана '' обслужва холандката част на остров Сен Мартен. То е второто най-оживено летище в източната част на Карибите. Летището е популярно с късата си писта за приземяване - само 2180 метра, което е недостатъчно  за по-масивните самолети. Поради това самолетите приближават към острова, летейки изключително ниско над плаж Махо. Безброй  снимки на самолети, прелитащи на 10-20 метра над почиващи туристи са били разпространявани, но всъщност те не са истински.  Въпреки трудностите, свързани с  приземяването, досега не е имало сериозни инциденти.


Летище ''Juancho E. Yrausquin'', Саба

Най-опасните летища в света

Летищетo ''Juancho E. Yrausquin'' е единственото на карибския остров Саба в Нидерландските Антили. Добре познато е  сред опитните пилоти с начина, по който самолетите трябва да се приземяват и да излитат от него.

Летището заема относително голяма площ от малкия остров Саба. Някои експерти по авиация са на мнение, че летището е едно от най-опасните в света, въпреки че досега не са се случвали големи трагедии. Единствената писта на летището е маркирана с “X” в двата края – като индикатор, че летището е затворено за гражданска авиация.

Опасността произлиза от  разположението на пистата. От едната му страна е оградено от възвишения, а от останалите страни  - от пропасти, които се спускат стръмно към морето. Това създава неблагоприятни условия  самолетът да пропадне от пистата при излитането или приземяването и да се разбие в морето или  в скалите.


Летище Куршевел, Франция

Най-опасните летища в света

Куршевел е името на ски зона във френските Алпи, която е най-голямата скачена ски зона в света. Летището в Куршевел е известно  с доста късата си писта- едва 512 метра и наклона от 18.5%. Толкова е къса, че самолетите трябва да се приземяват срещу наклона,  забавяйки  ход,  и да излитат, спускайки се по склона, за да наберат скорост.

Пистата е била използвана в първата сцена на филма „Винаги ще има утре”. Тук може да  достигнете, предвижвайки се с частен самолет, хеликоптер или чартърен полет, но  пилотът, който ги управлява, трябва да е изключително опитен, за да може да му бъде позволено да се приземи в Куршевел.


Летище "Густав III", Сен Бартелми

Най-опасните летища в света

Летището ''Густав III'', известно още като летище ''Сен Бартелеми'', е летище за обществено използване, намиращо се в село Св. Жан на карибския остров Сен Бартелеми. И летището, и главният град на острова носят името на  крал Густав III. За да се приземят самолетите  там е необходимо да се спуснат по изключително стръмен  хълм, а при излитане - самолетите прелетяват близо  над главите на плажуващите.


Летище Бара, Шотландия


Най-опасните летища в света

Бара е единственото летище в  света, където самолетите се приземяват на плажа. То представлява широка ивица и е разположена на плажа  Traigh Mhor, на остров Бара в Шотландия.

Границите на летището буквално се отмиват от приливите поне веднъж дневно. Ако пристигнете тук късно вечерта, най-вероятно ще  забележите няколко коли  с пуснати фарове, които осигуряват на пилоти  допълнителна видимост със светлината си.


Летище Мадейра


Най-опасните летища в света

Международно летище ''Мадейра'' , познато още като летище ''Фуншал''  или  летище Санта Катарина, се намира в град Фуншал в Мадейра. Летището контролира вътрешния и международния въздушен трафик на остров Мадейра.

Преди летището е било  известно с късата си писта, заобиколена от високи планини и от океана, която е представлявала трудност дори за най-опитните пилоти. Първоначалната дължина на пистата е 1400 метра, но след това  е била удължена с 400 метра. Това се случило  след инцидента с полет 425 на TAP Air Portugal през 1977 година. От  2003 година  пистата е с удвоена дължина, тъй като е била надградена над океана. Вместо да бъде построена върху изкуствено създадена земя, тя се поддържа от 180 колони с височина 70 метра.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2680 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3268 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2598 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове