10 по-малко познати германски племена – 2 част

 

По време на Римската империя германските племена са били квалифицирани като добре познати групи – вандали, готи, които са опожарявали и грабили  Рим. Истината е, че тези "варвари" са много разнообразно и многолико племе, чието съществуване датира много преди да е било споменато за тях в историческите книги и учебници. Ето и списък с някои  по-малко известни германски племена.

Вижте още: 10 по-малко познати германски племена – 1 частТюринги

10 по-малко познати германски племена – 2 част

Произходът на това племе е все още обект на спекулации. Счита се, че са наследници на алеманите. Обитавали са районите на планина Харц, в централната част на Германия. След като се разединило племето, част от него преминало през Рейн и се установило в местността на днешен Кемпен, Белгия. През 430 г. сл. Хр. тюрингите били завладени от хуните. След краха на хуните, племето установило ново царство, което се нарича Тюрингия  - известно и до днес като една най-малките от шестнадесетте федерални провинции в Германия. Царството им е подчинено под властта на  франките и саксонците. За тюрингите е известно, че са били отлични конници, което вероятно се обяснява с близостта им, взаимоотношенията и сключването на бракове със степните племена , най-вече с хуните. Археологически доказателства сочат, че тюрингите са сключвали бракове с жени от племето на хуните и са ги използвали като роби. Женски черепи са открити в гробници на тюрингите – разпознати са по това, че са удължени – което е ритуална практика, характерна за хуните.


Херуски

10 по-малко познати германски племена – 2 част

Едни от най-ранните германски съюзници с римляните били херуските .Тяхното местоположение е било в района около долината на река Рейн, в днешен Хановер. Племето е било покорено по времето на управлението на Цезар. Един от най-видните членове на племето бил Арминий – принцът-заложник, който бил отгледан и възпитаван като римлянин. Той е успял да обедини няколко германски племена, които побеждават три легиона в Тевтобургската гора. Въпреки тази си победа обединените племена били разгромени от римляните.


Маркомани

10 по-малко познати германски племена – 2 част

Произходът на името на това племе е свързан с местността, която те са обитавали – северната граница на Римската империя, понастоящем границата между  Германия, Чехия и Австрия. Техният цар, Marboduus, е установил  своето царство в Бохемия, за да избегне римското владичество. Територията, която е била заселена от маркоманите,  се е намирала в т.нар.  "пазарна зона", където германските племена са могли  свободно да търгуват с римляните. При опит за обсада от страна на  готите от север, те - заедно със свебите, квадите и сарматите, те направили  опит да преминат  през римската граница. Това действие  довело до  две войни,  в които римляните били победители. Свебите, квадите, сарматите и маркоманите прекосили скованите в лед води на Рейн през 407 г. по. Хр., а тези от тях, които не успели да се включат в този поход, били покорени от хуните.
 

Алемани


10 по-малко познати германски племена – 2 част

Един от термините, използвани от римляните, обединяващ названието на  всички германски племена в едно име е ''алемани'', което буквално преведено означава "всички мъже." Алеманите е било название на съюза на  различни племена, населяващи териториите по долината на Горен Рейн. По-късно те се обособяват като самостоятелно племе. В продължение на няколко години те са правили опити да прекосят Рейн и когато успели, те се заселили в районите на Елзас и северната част на Швейцария, започвайки да плячкосват и разграбват земите. Алеманите били описвани от християнските хроникьори като ''диво и брутално племе''.


Свеби

10 по-малко познати германски племена – 2 част

Преди на алеманите да  станат нарицателно име за всеки германски племенен член, е съществувало племето свеби.  Първоначално те били заселили териториите  около брега на Балтийско море, преди да мигрират на юг през река Елба.  Племена, които споделят една и съща култура със свебите, били ''включени'' към състава им.. Тези племена са  маркомани,   ломбардци, харии и семоните -  духовен център и ядро на племето. Свебите били разпознавани лесно и били известни с  начина, по който правили своите ''прически''. Типичен за тях бил '' Свебският възел'', който бил техен отличителен белег и символизирал, че са ''свободни по рождение''.
 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Германия

 

Романтичният път от Вюрцбург до ФюсенЦели 290 километра в Бавария по протежението на границата с Австрия – от Вюрцбург до Фюсен – носят името Romantische Straße. „Романтичният път“ е тематичен маршрут, по който могат да се видят десетки средновековни градове и градчета, села, замъци и прекрасни типично баварски пейзажи. Този маршрут е изключител...
Прочетен: 2469 Коментари: 0
Коледата наближава и ако някой все още не успява да усети празничната атмосфера, най-добре би било да посети коледен базар. Коледните базари в Германия определено заслужават внимание, особено когато човек иска да комбинира пазаруването с предпразнично пътуване. Всички базари, описани в тази статия, са отворени от средата или края на месец ноември н...
Прочетен: 2123 Коментари: 1
Да посетите германски замък означава да попаднете в приказна обстановка, където замъкът е кацнал на висок планински връх, а кулите му докосват небето. Германия е известна със своите замъци и с тяхното минало, в което присъстват рицари и херцози и което е белязано от разрушителни войни. Замъците имат дълга история, предишната им слава е възстановена...
Прочетен: 6143 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Германия

 

 
 


Тагове