10 известни сгради по света, някога мразени от хората

 

Всички сгради някога са били нови, даже тези, които днес са символ на градове и на държави. Вкусовете се менят и ако надникнем в историята, ще разберем, че някои от сградите, които днес са обичани и могат да бъдат видени върху поздравителни картички и пейзажи, някога са били мразени от съвременниците на своите автори. Ето някои от тези сгради.

Част първа6. Музеят на Соломон Гугенхайм, Ню Йорк

 10 известни сгради по света, някога мразени от хората

Музеят на Соломон Гугенхайм е популярен музей в район Горен Ийст Сайд, Ню Йорк. Сградата е постоянен дом на именита колекция от творби на импресионизма, постимпресионизма и съвременно изкуство. Музеят отваря врати на 21 октомври 1959 г. и е втори музей от Фондация Соломон Гугенхайм. Автор на проекта е архитектът Франк Лойд Райт и днес конструкцията е една от най-известните творби на модерната архитектура. Някога обаче тя е смятана за 'огромна тоалетна чиния', за 'хангар от летящи чинии' и други подобни не много приятни сравнения. Това е била първата важна сграда на Франк Лойд Райт в Ню Йорк, който не харесва града заради това, че го оприличава на 'гора от небостъргачи'. Творецът е вдъхновен от колекцията на Гугенхайм от абстрактно модернистично изкуство. Конструкцията на сградата започва през 1946 г., но е забавена заради проблеми с част от местните и творците до 1956 г. Критиката продължава да нарича структурата 'обърнато гърне', 'гигантска охлювна черупка', 'тирбушон' и прочее неприятни наименования, а някои хора смятат, че музеят не пасва на заобикалящите го сгради. Той отваря врати през 1959 г. и бързо се превръща в основна забележителност на града. От 2008 г. сградата на музея е национално културно-историческо богатство.


7. Центърът ‘Жорж Помпиду’, Париж


 10 известни сгради по света, някога мразени от хората

Жорж Помпиду е съвременен културен център в Париж, построен през 1971–1977 г. по инициатива на френския президент Жорж Помпиду. Авангардният за времето си архитектурен проект е дело на архитектите Ричард Роджърс, Сю Роджърс и Ренцо Пиано. Модернистичната сграда е изработена от метал и стъкло, и е с външни асансьори. Центърът включва парижкия Музей на съвременното изкуство, голяма библиотека, концертни и изложбени зали и Института за изследвания и координиране на акустиката и музиката. Не много отдавна, а дори и днес, известният център е наименуван по много начини – 'архитектурен Кинг Конг', 'задна част на хладилник' и прочее. Проектът на тримата архитекти е победител в състезание за дизайн на културен център в началото на 70те години на миналия век. Това подразва парижани, които не искат двама чужденци да се захващат с изработването на една от основните нови забележителности на френския град. Нещата загрубяват още повече, когато планът на културния център бива напраен обществено достояние. Когато формата на конструкцията била обособена, недоволството нарастнало. Новият културен център обаче се оказал магнит за посетители и турсити и спечелил поощрение от културната преса.


8. Сградите на ‘Макдоналдс’


 10 известни сгради по света, някога мразени от хората

През 80те години на 20ти век веригата за бърза храна била осмивана. Двете жълти арки в името се оказвали трън в очите на снобите и настроените срещу Америка европейци. Фирмата е една от основните мишени по време на антиглобалистки сборища и бунтове. Макдоналдс започва като семейно заведение на двама братя, Ричард и Морис, в щата Калифорния. Те залагали на нетрадиционни похвати, чистота, бърза работа и евтини ястия, а по-късно разрастват мрежата от ресторанти. Един от основните маркетингови техники са създадени от търговеца Рей Крок, който наема архитекта Доналд Милър да омекоти дизайна на фирмените сгради на ресторантите. С времето ресторантите били реновирани така, че да не контрастират толкова ярко на околните сгради. Днес те са ако не стилни, то поне лесно познаваеми конструкции по цял свят.


9. Катедралата Сейнт Пол, Лондон


 10 известни сгради по света, някога мразени от хората

Катедралата Сейнт Пол в Лондон е главната църква на Лондонския диоцез на Англиканската църква. Тя се намира не много далеч от Темза и е трета по големина в света. Създадена е през 17 век от архитекта Кристофър Рен. Куполът й е висок 110 м и широк 34 м. Около него се намира "Галерията на шепота" – в района се чува даже най-слабият шепот, издаден от другия край на дългата галерия. Твърди се обаче, че когато вижда новопостроената сграда, крал Уилям III, а според някои крал Чарлс II или кралица Ан, възкликва за нея, че е ‘ужасна, помпозна и много изкуствена’. През вековете значението на думите се изменя, а днешните британци биха я нарекли по-вероятно ‘вдъхновяваща, техническо чудо и величествена’. Смята се, че тези думи са част от шега от средата на 20 век, а не истински цитат.


10. Къщата на Франк Гери, Санта Моника, Съединени американски щати

 10 известни сгради по света, някога мразени от хората

През 1978 г. известният архитект Франк Гери превръща в странно произведение на архитектурата къщата, която закупува с жена си – двуетажно семпло бунгало в тих район на Калифорния. Розовата фасада на сградата се оказала твърде стандартна за твореца и той я реновира чрез обособяване на странна ‘черупка’ от външната страна на къщата. Франк Гери обгражда сградата с плоскости от гофриран метал и дървени конструкции в странни конфигурации. Съседите, както се и очаквало, се вдигнали на бунт срещу новаторската хрумка на архитекта. Гери продължил да натрупва нови пластове върху конструкцията, а съседите все така мразели недовършената творба на изкуството. Тя обаче спечелила национални награди, а с годините нейната слава й спечелила и възприемане от страна на местните хора.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2908 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3470 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2754 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове