10-те най-уникални църкви в света

 

Ето списък с 10 от най-атрактивните църкви в света. Изключителният им дизайн, архитектура и интериор ще Ви очароват, дори и да не сте религиозни, ще успеете да оцените красота и изящността им.


Хараджуку – Японската футуристична църква


10-те най-уникални църкви в света

10-те най-уникални църкви в света

Футуристичната протестантска църква е разположена в Токио. Открита е тържествено през 2005 година от дизайнерската фирма '' Ciel Rouge Creation''. Таванът й е специално конструиран, така че звуците кънтят около 2 секунди,  което създава уникална акустика, впечатляваща поклонниците и туристите.


Храм „Василий Блажени“ - цветната църква, разположена на Червения площад  в Москва

10-те най-уникални църкви в света

Храмът „Василий Блажени“ е разположен на Червения площад в Москва, Русия. Катедралата – руската ортодоксална църква, е окичена с няколко пъстроцветни купола, имащи формата на луковица, които са с изострени върхове. Църквата е построена по искане на Иван Грозни, в чест на превземането на Казанско ханство.


Хатлгримскиркя - изумителната църква в Исландия

10-те най-уникални църкви в света

Хатлгримскиркя е лутеранска енорийска църква, разположена в Рейкявик, Исландия. Тя е четвъртата най-висока архитектурна структура в страната – 74.5 метра. Църквата носи името на исландския поет и пастор Халгримур Петерсон, автор на 50 поеми, събрани в сборника '' Passion Hymns''. Дизайнът на църквата, имаща облика на гейзер, е по проект на архитекта Гудйоун Самуелсон, а за строежа й били необходими 38 години.


Темппелиаукио кирко – Скалната църква в Хелзинки

10-те най-уникални църкви в света

Темппелиаукио кирко (скалната църква) е изумително произведение на модерната архитектура в Хелзинки. Църквата е построената изцяло под земята  още през 1952 година, а таванът й е покрит с медни нишки.

10-те най-уникални църкви в света

Цялостният й дизайн, който е по проект на братята архитекти Suomalainen, е завършен окончателно през 1969 година. За мястото на църквата те са избрали оголена скала, която се издигала  на  12 метра над нивото на улицата. Темппелиаукио кирко е една от най-популярните туристически атракции в Хелзинки и често е пълна с посетители.


Бразилската катедрала – Модерната църква на архитекта  Оскар Нимайер


10-те най-уникални църкви в света

Бразилската катедрала, разположена в столицата на страната, е експресия на архитекта Оскар Нимайер. Конструкцията е сложна – състои се от  бетонна рамка с хиперболоидна структура, която завършва със стъклен покрив, който сякаш е отворен към небето.

10-те най-уникални църкви в света

На 31 май 1970 година структурата на църквата е била финализирана и 70-метровият диаметър на кръглата сграда е бил видим. Секторите на проекта на Оскар Нимайер са асиметрични, а самата хиперболоидна структура е в резултат на 16 идентични сглобени бетонни колони.


Бургундската църква – най-добре запазената стъпаловидна църква, Норвегия


10-те най-уникални църкви в света

Бургундската църква в Лердал е най-добре запазената стъпаловидна църква в Норвегия. Тази дървена обител, построена вероятно в края на 12-ти век, е с непроменена структура. Църквата се счита за едно от чудесата на  цивилизацията на викингите и е включена във видео играта  ''Age of Empires II: The Age of Kings''.


Катедралата Лас Лахас – приказната готическа църква, Колумбия

10-те най-уникални църкви в света

Катедралата Лас Лахас се намира в Южна Колумбия и е построена през 1916 година сред каньона на река  Гуаитара.  Легендата гласи, че това е мястото, през което е минала  индианка, носеща глухонямата си дъщеря  Роза на гърба си. Уморена от пътя, тя седнала близо до Лас Лахас ("Скалите").  Тогава Роза проговорила за първи път, че й се е привидяла пещера. По-късно, мистериозна рисунка на Дева Мария, носеща малко дете, била открита върху една от стените на пещерата. След изследването на  рисунката не са били намерени следи от бои, нито пък било установено това да са пигменти на скалата . При вземане на проба се оказало, че цветовете са импрегнирани в самата скала на дълбочина от няколко метра.


Катедрален храм „Свети Йосиф“ - известен с 13-те си златни купола, Чикаго

10-те най-уникални църкви в света

Катедралният храм „Свети Йосиф“ е украинска гръко-католическа църква в Чикаго. Построена е през 1956 година и е известна с 13-те си купола с ултрамодерен дизайн, покрити със злато, които символизират 12-те апостола и Исус Христос. Интериорът на църквата е пищен, украсен е с множество икони във византийски стил. За съжаление иконописецът е бил изпратен в родната му страна, преди да успее да изпише имената на всички светци, както повеляват иконографските традиции.


Църквата "Ружица"- в която полилеите са направени от куршуми, Сърбия


10-те най-уникални църкви в света

Разположена над крепостта ''Калемегдан'' в Белград, Сърбия, църквата "Ружица" представлява малък параклис, декориран с детайли, характерни за окопното занаятчийство, типично за Първата световна война. Полилеите са изработени от употребявани патрони, мечове и части на различни оръжия. Пространство, което  сега се заема от църквата, преди е било използвано от турците като хранилище за барут. Сградата е била възстановена през  1920 година  след Първата световна война,  тъй като части от нея са били срутени поради бомбардировките.


Параклисът на Св. Гилдас – построен в скала

10-те най-уникални църкви в света

Параклисът на Св. Гилдас е разположен на брега на Канал дьо Блаве в Бретан, Франция. Конструирана като каменен хамбар в основата на скала, църквата е свещено място за друидите. Светецът, на когото е кръстен параклисът, е пропътувал надлъж и нашир келтските земи в Коруол, Уелс, Ирландия и Шотландия. Той посетил Бретан през 540 г. и проповядвал християнство на хората.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2908 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3470 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2754 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове