Любимите барове на известни писатели

 

За да си велик писател, е необходимо да притежаваш  въображение и...любов към напитките. Някои от великите романисти и поети в историята предпочитали да разпускат, наслаждавайки се на коктейли. От Дикенс до Хемингуей (особено Хемингуей) много литературни гении са имали предпочитан бар, който са посещавали с удоволствие, за да се насладят на някое питие.

Любимите барове на известни писатели

Много от тези барове, които са били посещавани от великите умове, са се превърнали в туристическа атракция, където любителите на литературата могат да се съберат заедно, да споделят питие и да ''отпият'' от великолепието и мъдростта на миналото. Ето няколко заведения, в които можете да станете част от света на някои от любимите Ви автори.


Кръчма ''Орелът и детето'', Оксфорд, Англия

Любимите барове на известни писатели

Тази скромна и непретенциозна кръчма, разположена в покрайнините на Оксфордския университет, е била сборен пункт на най-епичната писателска група на всички времена. Самопровъзгласилата  се като ''Инклинги'' група представлявала съвкупност от професори, които се събирали ежеседмично, за да изпият по някое питие и да обменят ръкописи. Сред тях присъствали Клайв Стейпълс Луис, автор на ''Хрониките на Нарния'' и Джон Роналд Руел Толкин, написал „Властелинът на пръстените“ и „Хобитът“.


Кафене ''Везувий'', Сан Франциско, Калифорния


Любимите барове на известни писатели

Кафенето '' Везувий'' се намира в тясна уличка в Сан Франциско. В него са се събирали много известни писатели от бийт поколението като Нийл Кесъди, Алън Гинсбърг и разбира се - Джек Керуак


Таверна ''Белият кон'', Ню Йорк, САЩ

Любимите барове на известни писатели

Таверната '' Белият кон'' е посещавано заведение в Ню Йорк от много музикални гении като Боб Дилън, Джим Морисън, а сред литературните умове чести посетители са били Норман Мейлър, Джеймс Болдуин и Хънтър Томпсън. Джак Керуак е бил изхвърлян оттук много пъти. В бара има закачен портрет на Дилън Томас (уелски поет и драматург, който умира на 39 години, следствие препиване с алкохол), който най-вероятно е поставен там с цел да напомня на посетителите да пият в умерени количества. През 1953 година Томас изпил 18 уискита, прибрал се вкъщи и след три дена починал.


''Ye Olde Cheshire Cheese'', Лондон, Англия


Любимите барове на известни писатели

Кръчмата ''Ye Olde Cheshire Cheese'' води началното си  преди много години. Тук са се сервирали питиета преди Големия пожар в Лондон през 1666 година. Заведението разполага и с богата литературна история. Чарлз Дикенс е бил редовен посетител, дори е споменал заведението в един от романите си – ''Приказка за два града''. Сред честите посетители през годините се нареждат и имената на Марк Твен, Алфред Тенисън, Артър Конан Дойл и Самюел Джонсън.

Интериорът на заведението е тъмен и мрачен – подобаващ на Дикенсоновите литературни описания. Пространството е тясно и трудно може да мине човек през него, без да му се наложи да се наведе. През студените зимните месеци заведението е особено очарователно, заради пламъците на огъня в камината, които поддържат топлината вътре.


''Лонг бар'' хотел ''Рафълс'', Сингапур

Любимите барове на известни писатели

Пищният и добре познат бар в Сингапур, известен с прочутия си коктейл Сингапурски слинг, е бил също любимо място за посещение на писателите от колониалната ера. Ръдиард Киплинг е отсядал в хотела, още когато той е бил новооткрит – през 1887 година, и  се е наслаждавал на бара. Вероятно атмосферата не е била чак толкова отблъскваща, щом мястото е било посещавано от знаменитости като Херман Хесе, Уилям Голдинг и Джоузеф Конрад.


''Ла Флоридита'',  Хавана, Куба

Любимите барове на известни писатели

Хемингуей е направил с посещението си много барове известни, тъй като е бил човек, който обичал както да пътува, така и да пие. Ел Флоридита е едно сред най-често посещаваните заведения от автора. Дори когато се е преместил извън Хавана, той пак е посещавал града, за да се отбие за питие там. Други известни писатели и чести посетители са били Езра Паунд и Греъм Грийн. Буквално, ако посетите този бар, ще имате възможността да изпиете по едно питие с Хемингуей. Там има негова бронзова статуя в реален ръст.


"Барът на Хари '',Венеция, Италия

Любимите барове на известни писатели

"Барът на Хари '' е едно убежище от фашизма, в което Ърнест Хемингуей е бил редовен клиент (разбира се). Други известни поети, които също са били клиенти на бара, са Труман Капоти, Ноел Кауърд и Орсън Уелс. Дори и днес той е често посещаван от културния елит. ''Барът на Хари'' е известен с коктейла Белини, който се предлага там, и с телешкото карпачо.


Кръчма ''Дейви Бърнс'', Дъблин, Ирландия


Любимите барове на известни писатели

През 1922 година кръчмата ''Дейви Бърнс'' е увековечена в литературния шедьовър на Джеймс Джойс - '' Одисей''. Всяка година се чества деня на Леополд Блум – литературният герой на Бърнс. Денят е известен като Блумсдей и тогава всички почитатели на автора и творбата му се спират в кръчмата, за да хапнат сандвич и да изпият чаша вино.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2901 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3466 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2751 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове