Домовете на известни личности, превърнати в музеи

 

Всички ние пътуваме по различни причини - някои от нас имат желание да обиколят лозята по света,  други искат да се насладят и вкусят местната кухня. Има хора, чието пътуване се превръща в поклонение, не в религиозен аспект, те просто са любопитни да зърнат  домовете на някои от най-вдъхновяващите хора в света. Тук са посочени домовете на известни личности, които пазят жив спомена за техните обитатели -  едни от най-великите артисти, писатели, архитекти и музиканти.


Къщата на Ане Франк, Амстердам

Всеки от нас поради една или друга причина в периода на нашето детство е посягал и се е зачитал в  дневника на Ане Франк, който съдържа  хроники от живота на една млада еврейка по време на Втората световна война  и описва как  семейството, опитвайки се да избяга, е заловено от германците. Къщата, в която  семейството е намерили убежище – къщата на Ане Франк – днес е една от най-популярните забележителности в  Амстердам.

 Домовете на известни личности, превърнати в музеи

Посещението на тази къща би било мрачно преживяване за всеки. Сградата, използвана за тайно убежище на общо осем евреи, е била застрашена от срутване през 1950 година, но е възстановена, така че съхранява предишния си облик. Ако посетите къщата на Ане Франк, вижте тайната пристройка зад рафта с книги, където е поставен нейният оригинален дневник. Само част от него е била спасена от германска конфискация.


Музеят на Фрида Кало, Койоакан, Мексико

Всеки, който проявява дори минимален интерес и любопитство към мексиканската художничка Фрида Кало, трябва да посети Койоакан и музея  Casa Azul, известен като ''Синята къща''. Ярките стени на сградата , боядисани в кобалтово синьо, отбелязват къщата на мексиканската художничка, която е израснала и живяла със съпруга си  Диего Ривера тук. След смъртта й през 1947 година, къщата е превърната в музей, в чест на бурния живот на Фрида. Тя е родена в дома на заможно семейство. В детска възраст прекарва полиомиелит , вследствие на който единият й крак се деформира.

 Домовете на известни личности, превърнати в музеи

На 18- годишна възраст, тя претърпява  тежка катастрофа, която остава у нея големи физически травми. През годините тя и съпругът й са колекционирали испански  артефакти,   изложени навсякъде из къщата, които  са пъстроцветни и отразяват народното изкуство.  В музея има изложени традиционни цветни дрехи, които Фрида е носила често, папие-маше на Христос,  разположено в  нейното ателие – запазено така, както тя го оставила  преди смъртта си, и колекция от  картините й.


Апартаментът на  Айнщайн в Берн, Швейцария


 Домовете на известни личности, превърнати в музеи

През 1903 година  Алберт Айнщайн, заедно с жена си и детето си, се премества да живее в апартамент на втория етаж на адрес -  Kramgasse № 49, Берн, Швейцария. Родом от Германия, Айнщайн се премества в Швейцария , където учи, а след това и работи.


Музеят на Шерлок Холмс, Лондон


Въпреки че Шарлок Холмс не е истински човек, неговият измислен живот е оставил много следи в реалния свят. Ако сте почитател на детектива, неговият адрес е: ул. '' Бейкър Стрийт''  221b – тук се намира неговият музей.

 Домовете на известни личности, превърнати в музеи

Истинските фенове на детектива могат да посетят Райхенбахските водопади в Швейцария, на 4-ти май, когато всички членове на обществото -  привърженици на Шерлок Холмс, се събират,   за да посрещнат заедно деня, в който  Конан Дойл е избрал съдбата на своя герой – да умре, и след това да пренапише друга развръзка  след оплаквания от феновете си за фаталния край.


Енорийският дом на Бронте, Хауърт, Англия


 Домовете на известни личности, превърнати в музеи

Сестрите Бронте – еднакво обичани и уважавани както от британските, така и от чуждестранните любители на класиката, са живеели и писали своите романи в енорийска къща в Хауърд. Персонажите, които сестрите описват, са реални хора, които те са срещали в живота си, в обществото, с което са били заобиколени.


Къща-музей на Салвадор Дали, Кадакес, Испания

 Домовете на известни личности, превърнати в музеи

Картините, отразяващи натрапчивото изкуството на Салвадор Дали, могат  да бъдат намерени  по целия свят.  Но ако искате да се потопите в атмосферата,  в която той е творил -  посетете дома му в Кадакес, Испания. Жилището му  представлява сграда, подобна на хижа, която е разположена на крайбрежието на малко рибарско селце, и е  продукт на 40-годишни  усилия и отдаденост на Дали. Резултатът е органична структура със стаи и пространства, отразяващи времето, в които Дали и съпругата му са живеели там.


Къщата – музей на Гауди, Барселона


 Домовете на известни личности, превърнати в музеи

Тъй като вече сте в района, можете  да посетите и дома на друг известен испанец - Антони Гауди, чиято революционна естетика помага за създаването на един прекрасен град, какъвто е  Барселона  днес. Той е един от най- големите новатори в архитектурата за времето си.  Негови творения са: къща „Висенс“, вила „Ел Капричо“, църквата „Светото семейство“, имение „Гуел“ и дворец „Гуел“.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2917 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3475 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2758 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове