Крушунските водопади

 

Крушунските водопади се разположени в близост до село Крушуна – в областта Маарата. Селото се намира в  Западния Предбалкан – на 190 км. от София и на 34 км. от Ловеч. Местността е богата на растителни и животински видове и  е известна със своите природни забележителности.

Крушунските водопади

Крушунските водопади

Водопадите са най-голямата водна травертинова каскада в България, която извира от Крушунската пещера (известна със своите езера и пещерни образувания) и представлява система от басейни и мънички езерца, преграждащи ги прагове и разделящи се водни струи, а водопадът е признат за най-високата варовикова водна каскада в страната.

Крушунските водопади

По течението на река Маарата могат да се видят разнообразни карстови форми - въртопи, кари, валози, ждрело, пропасти, пещерни галерии и зали. Тук се намират и няколко пещери – Бодинската пещера, Водопада, Урушка, Горник и  Деветашката пещера, която е една от най-големите в България. Основният от Крушунските водопади се спуска от 20 метра височина,  разделяйки се  на няколко по-малки водопада.

Крушунските водопади

Крушунските водопади

Крушунските водопади имат статут на защитена природна забележителност от 1995 г.,  което  цели опазването на уникалните образувания в местността. Околността има  богата история. През V-ти век пр. Хр. районът е бил населяван от тракийско племе. Тук е намерено и "Летнишкото" съкровище, което се  състои се от 23 сребърно-златни елемента за конска амуниция.

Крушунските водопади

По тези земи са открити множество римски монети, фрагменти от керамични съдове, тухли, римска плоча с надпис:"Евтеатор посферум", както и останки от крепостите  "Калето" и "Даран-баран", намиращи се на юг от селото, които свидетелстват за римския период.

Крушунските водопади

Поради спокойствието и блисозтта с природата раойнът около село   е бил обитавван от монаси – исихисти, които  чрез послушание, въздържание, търпение и съзерцание на природата са  се стремили към единение с Бога. Няколко монашески килии, издълбани в  отвесните  скали около водопада, са поставили началото на Крушунския средновековен манастир.

Крушунските водопади

В района на Крушунски водопади са изградени много екопътеки, които Ви водят до местните забележителности. Крушунската пътека представлява система от мостове и стъпала и позволява да се разгледа цялата местност.  Тя е разположена в района на Западния Предбалкан и е най-късата екопътека в страната.

Крушунските водопади

Преходът от селото до каскадата трае около час и половина, като туристите имат възможност да наемат и планински водач, който да помогне и да обърне внимание на по-интересните забележителности.

Крушунските водопади

Коментари

 

от: krushuna
изпратено преди: 5 години

Информационният сайт на Крушуна и водопадите http://krushuna.alle.bg

Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Lora Marinova

Теми (17)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (2)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове