Розовите пясъци на Харбър Айланд

 

Харбър Айлънд е с най-красивите плажове  на Бахамските острови. Той е известен с дългата си около 5 километра плажна ивица, която е осеяна с розов пясък. Топлите кристални води на океана осигуряват условия за безопасно плуване, риболов и разходки с лодки, а отдалечените рифове са идеално място за гмуркане.

Розовите пясъци на Харбър Айланд

В Харбър Айлънд се намират най-хубавите ресторанти на Бахамите, които предлагат разнообразия от специалитети, невероятна атмосфера и панорамна романтична гледка към острова и тропическите околности.

Розовите пясъци на Харбър Айланд

Харбър Айлънд предлага разнообразие от възможности за настаняване, които варират от прекрасни курорти и хотели до очарователни вили, хижи и къщи. Някои от тях са разположени директно на плажа и разкриват спиращи дъха  гледки към океана,  а други – около град Дънмор – във вътрешността на острова, където можете да намерите спокойствие и тишина.

Розовите пясъци на Харбър Айланд

Харбър Айлънд, наричан от местните жители ''Брилянтът'', е с дължина приблизително около  5 километра и ширина около 2 километра. Харбър Айлънд се намира  в близост до столицата на Бахамите – Насау и е вторият по големина град след нея. Населението му наброява между 1500 и 2000 жители. Островът граничи с Маями (320 километра), Несау ( 96 километра) и Елютера ( 3 километра).

Розовите пясъци на Харбър Айланд

Град Дънмор е главният и единствен град в Харбър Айлънд, както и едно от  най-древните селища в Бахамите. Кръстен е на името на лорд Дънмор, който е бил губернатор в периода  1786-1797 година. Китното градче  е известно със своята архитектура, която е в стил ''ню ингланд'', както и с производството  и рафиниране на захар и с корабостроене. Една от многото исторически характеристики на острова са '' Hill Steps'' – които са изсечени върху камъни от местните жители. Друга забележителност в района – това е пещерата с изглед към залива, наречена ''Titus Hole'', която е помещавала в миналото затвор.
 
Розовите пясъци на Харбър Айланд

Харбър Айлънд е сред популярните дестинации в Бахамите. Известен е с  бледорозовия цвят на своите плажове и е смятан за един от най-добрите плажове на Бахамите. Съставът на пясъка включва  парченца корали, счупени черупки, дребни скални отломки и калциев карбонат, чийто произход е от малки морски безгръбначни. Розовият цвят се получава поради наличието на  микроскопични черупчести животни,  известни като Фораминифери. Тези организми имат яркорозови или червени черупки, покрити с дупки, през които излизат окончания, наречении псевдоподи, посредством които те се прикрепят към повърхността. Фораминиферите живеят върху долната страна на рифове, на морското дъно, под скали и в пещери. Те се изхвърлят на брега  от морските вълни и са сред най-често срещаните едноклетъчни организми в океана, които   имат важно значение за  околната среда.

Розовите пясъци на Харбър Айланд

Можете да изпитате силни емоции, посещавайки едно от най-добрите места за гмуркане в света, известно като "Current Cut Dive". Това е място на бърз водовъртеж между скалните стени, разположени  около остров Елютера. 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Бахамски о-ви

 

На Югоизток от полуостров флорида, под Тропика на Ракка, и по протежение на повече от 1000 километра в посока към Куба, се простира архипелаг от 700 острова и 2500 островчета. Едва 30 от тях са обитаеми. Всеки мечтае за бляскава почивка на Бахамите. Всеки един е гледал и филми и снимки на лазурния безкраен океан, на луксозните огромни хотели, на пр...
Прочетен: 13992 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Бахамски о-ви

 

 
 


Тагове