Ханя – един прекрасен гръцки град

 

Ханя е китно градче - столица на префектура със същото име. С население от 60,000 жители се нарежда на второ място по големина в Крит. Ханя  е административен, икономически, комуникационен  и търговски център на префектурата.

Ханя – един прекрасен гръцки град

Градът има излаз към залива Суда, който е най-големият и най-безопасният залив в Източното Средиземноморие,  и там се намира градското пристанище.

Ханя – един прекрасен гръцки град

Летището на Ханя е в Sternes, в Акротири, на 14 км източно от града. Има удобни въздушни връзки от Ханя до Атина, както  и няколко чартърни полета от цяла Европа през лятото. На летището се отдават  автомобили под наем и таксита, които достигат до  всички части на острова.

Ханя – един прекрасен гръцки град


История на градаХаня е разположена на територията на древния град Кидония. Това  място е било обитавано от времето на неолита и през всички фази на минойската епоха. Кидония е бил развит град, важен център на минойската цивилизация, който е бил известен със своите работилници за керамика. Градът е бил разрушен през 828 г. пр. Хр. от сарацински пирати.

По време на  своето управление венецианците се заселват в Кастели - хълм, който се издига над  пристанището, и го превърнали в укрепление. Там била  издигната и катедралата ''Санта Мария'', както и дворец, театър и аристократични къщи.  Градът процъфтял като икономически и интелектуален център. Страхът от турското нашествие принудил венецианците да заградят целия град със стена и да окопаят около нея ров.

Ханя – един прекрасен гръцки град

През 1645 турците окупират Ханя след два месеца обсада. През 1850 г. те прехвърлят  столицата на острова там. С освобождението на Крит от турците, през 1897 г., Ханя се превръща в столица на автономния Крит. През 1913 г.  Крит е обединен с останалата част от гръцката държава.

Ханя е родното място на един от най-великите  държавници на Република Гърция -   Елефтериос Венизелос.  Управлението на Венизелос   е  имало ''влияние върху историята на Гърция''. От първостепенно значение е било участието му   в преговорите с османците, които довели до спечелването на  независимостта на  Крит през 1897 г., и до  обединение на острова с Гърция през 1913 година.

Туристически атракции


Ханя е един от най-красивите градове на остров Крит -  с прекрасни къщи, паркове, площади и добре проектиран градоустройствен план.

Ханя – един прекрасен гръцки град

Общественият пазар се намира във внушителна сграда, разположена в центъра на града, която е построена в началото на 19-ти век. Пазарът разполага с хранителни магазини, месарски магазини, пазари за риба и зеленчуци.

Ханя – един прекрасен гръцки град

Обществените градини, които са в  непосредствена близост до пазара, са идеалното  място за отдих за любителите на сянка и спокойствие. Североизточно от градините се  намира красивият квартал ''Халепа'', където са били разположени  резиденциите на принц Джордж и Елефтериос Венизелос.

Старата част на  града е съхранена, а  атмосферата е запечатила  очарованието на  венецианския и турския периоди. Венецианските, турските и еврейските квартали са запазени, с добре поддържани сгради, сгушени в тесни живописни улички.

Ханя – един прекрасен гръцки град

Една  от най-значимите сгради е голямата венециански църквата "Aghios Frankiskos'', в която днес се помещава Археологическият музей на Ханя.

Старият град е разположен близо до пристанището. Там се намира реновираната крепост "Firka", построена на 1629 година, която понастоящем е дом на Морския музей на Ханя  и летния театър, в който  се представят  драматични постановки.

Ханя – един прекрасен гръцки град

От крепостта се разкриват великолепни панорамни гледки към Венецианския фар, който е построен през 16-ти век,  а по-късно е реставриран от египтяните. Пристанището е защитено от Венецианския  вълнолом, построен от огромни камъни, в центъра на които има останки от крепост.

Ханя – един прекрасен гръцки град

На запад от Ханя, на разстояние от 4,5 км,  на хълма на ''Profitis Ilias'', са разположени паметникът и гробът на Елефтериос Венизелос и сина му Софокъл.

С прекрасната си природна красота Ханя може да бъде отправна точка за туристическа обиколка на Западен Крит. Сред най-впечатляващите забележителности е дефилето Самария -  това е единственият национален парк на територията на остров Крит, който се простира от селцето  Omalos, което е на 1227 метра надморска височина, до плажа на  Agia Roumeli. Дефилето е отворено от май до началото на октомври и е атрактивна гледка за всеки посетител.
 
Ханя – един прекрасен гръцки град

Старата част на града предлага изобилие от ресторанти, таверни и реновирани къщи.  Има също и много барове и нощни клубове. Нощният живот в Ханя е много динамичен и повечето заведения са отворени през цялата нощ. За повечето местни жители една нощ започва с вечеря, продължава с посещение на барове и дискотеки и завършва с  кафе и сладкиши в ранните сутрешни часове.

Ханя – един прекрасен гръцки град

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Гърция

 

Това е дневник на плаване, започнало в една от четирите марини край Атина, преминало през Цикладите Китнос, Серифос и Кеа, и завършило на островите от Сароническия залив Идра и Порос.       Етап 0: Летище "Елевтериос Венизелос" - Марина Алиму (Μαρίνα Αλίμου)Атинското летище е на две нива - заминаващи и пристигащи. Вие вероятно току що сте кац...
Прочетен: 1988 Коментари: 0
Разположен по-близо до Турция, отколкото до Гърция, този архипелаг се отличава с огромно разнообразие – от свещения Патмос до оживения Кос, от дивия Карпатос до вулканичния Нисирос.Дванадесетте острова на ДодеканезитеНаименованието Додеканези е сравнително ново. Докато тези острови са били турска територия, те са били известни като Южни Споради. В ...
Прочетен: 1616 Коментари: 0
Съседна Гърция е истински рай за любителите планинари и ако се чудите накъде да отправите поглед в търсене на следващата апетитна дестинация за трекинг и планински туризъм, не се колебайте да опитате маршрутите в южната ни съседка. Връх Олимп безспорно е най-популярната (и най-високата) точка из гръцките планини, но далеч не е единственото място, к...
Прочетен: 1570 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Гърция

 

 
1
2
3
4
5
   От: Petya Naydenova
 
 
Видео за Гърция

  


Тагове