7 причини да пътешествате пеша

 

Запалените туристи  обикалят света със самолет,  с автобус,  с  кола  или  с влак, но  онези, които искат да усетят атмосферата на даден район, могат да изберат по-нетрадиционен и остарял начин на придвижване – пеша.  Някога пътешествениците са изминавали  стотици километри пеша или на ездитно животно,  като пътуването е било  средство, а  не цел.  Днес можете да се  втурнете  в  откриване на непознати  късчета от Земята, като  пътувате пеша.  За онези, които предпочитат велосипедите, те са  по-бърз, но  традиционен  метод да  откриете  приключения.

 7 причини да пътешествате пеша

1. Срещате местни хора

 7 причини да пътешествате пеша

Ако тръгнете из града с карта в ръка, вероятно ще попаднете на  местни  хора, които да ви покажат  дестинации, които може и да не са  очертани на картата.  Ако знаете добре езика можете да научите много интересни неща от първа ръка.  Местните легенди и истории  могат да се чуят от обикновените хора, а не от обучени  кадри от  туристическите агенции.  Ако се интересувате от занаяти и местни традиционни изкуства, най-добре да пътешествате пеша или с колело,  като избирате своите дестинации спонтанно  и  според обстоятелствата.


2. Не се съобразявате с трафика

 7 причини да пътешествате пеша

Стотици туристи минават  през градовете всеки ден на автомобили, автобуси  и  таксита, изпускайте много интересни  неща,  и  прекарвайки часове в трафика на превозните средства.  Ако пътувате пеша или с колело  не е необходимо да се съобразявате  с  трафика по пътищата,  а  освен това спестявате замърсяване на природата.  Ако трябва да изминете  километри, можете да използвате  автобус или автомобил, но за по-малки разстояния не е необходимо да  горите пари и време.  А и ще си спестите нерви да чакате из задръстванията от автомобили.


3. Ходите за здраве

 7 причини да пътешествате пеша

Здравето ви също ще има полза от пешеходната техника на обикаляне.  Дори да се разходите  из  града, в който сте отседнали,  за  два-три часа,  ще съчетаете полезното с приятното.  Докато се оглеждате за интересни  неща вероятно няма да усетите умора, която обикновено е проблем  при тренировки  във  фитнеса.


4. Избягвате тълпите

 7 причини да пътешествате пеша

Туристическите  представителства обикновено препоръчват заведения и дестинации,  пълни с тълпи от туристи.  Ако обаче искате да опитате истинска местна кухня  и  да спестите пари,  вижте къде се хранят местните хора.  В закътаните за туристите заведения цените са по-занижени, а  възможностите за храни и напитки обикновено не са толкова нестандартни.  Добри кафенета и ресторанти можете да откриете като се разходите из  града  и  надникнете в заведенията в търсене на не толкова претъпкани помещения.


5.  Откривате любопитни неща

 7 причини да пътешествате пеша

Истинско удоволствие от пътешестването из  градовете и държавите  можете да  получите  не толкова чрез  строги режими  с  туристически ръководител,  колкото от спонтанни обиколки на местните магазинчета и  пазари.  Тъй като не са толкова известни сред  туристите те  обикновено са  с по-ниски цени  и  предлагат разнообразие от стоки, които не можете да намерите в заведенията на картите.  Можете  спонтанно да попаднете на малък музей, на магазинче или на  работилничка,  да заговорите местни хора  и  да  си купите подаръци  за вкъщи.


6. Можете да се разходите сред природата

 7 причини да пътешествате пеша

Природата през стъклата на автобуса не  е  истинска природа.  Ако пътешествате пеша или  с  колело,  винаги можете да спрете и да помиришете розите,  да откъснете зеленина,  да  се разходите в горичка.  Можете да използвате лифтове, за да изкачите върхове  или  да хванете козя пътека  до  хълмовете.  А ако пътувате по протежение  на  океанските  брегове можете да се разходите по пясъка и да се разхладите  в  прохладните води.


7. Можете да се почувствате  насред атмосферата

 7 причини да пътешествате пеша

Подобно на 3D филм  можете да  се изгубите в тълпата  и  да усетите ритъма на  забързаното ежедневие, вместо  пътешествието да минава  пред очите ви зад  стъклената преграда на автобусите  и  автомобилите.  Сред множеството на тълпата можете да се почувствате като  частица  от този цялостен организъм, който  се  движи и  пулсира.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2901 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3466 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2751 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове